Tips van een regenwatercoach

Per vierkante meter kan je jaarlijks 600 liter regenwater opslaan. Is regenwaterrecuperatie ook iets voor jou? 

Eigenlijk is het te gek voor woorden: leidingwater van drinkwaterkwaliteit gebruiken voor je toilet, voor de planten in je tuin of om je auto te wassen. Daar kunnen we perfect regenwater voor inzetten. Zeker nu we te maken hebben met steeds drogere zomers, is het een goed idee om zelf regenwater op te slaan. Een win voor je waterrekening én het klimaat. An Verspecht, regenwatercoach bij Klimaatpunt, geeft haar beste tips om regenwater op te vangen en te hergebruiken. 

Wat doet een regenwatercoach precies? 

An: “Ik geef advies aan mensen rond ondergrondse regenwaterputten, infiltratie en buffering:  informatie over de put, maar ook over de pomp, de filters en de toestellen die je erop kan aansluiten. De grootte van de put is afhankelijk van het dakoppervlak, het aantal personen in het huishouden en het huidige verbruik. We bekijken ook met de eigenaar waar de put idealiter wordt geplaatst en geven ook een kostenraming.” 

Met onafhankelijk advies sta je een pak sterker in je schoenen en betaal je niet te veel.

“Het advies van een regenwatercoach is onafhankelijk en dat waarderen de mensen wel. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn, en kunnen ze ook beter inschatten wat ze nodig hebben. Een aannemer raadt soms bepaalde producten aan die ze niet altijd nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een heel gamma voorfilters of een automatisch omschakelsysteem tussen leidingwater en regenwater. Met onafhankelijk advies sta je een pak sterker in je schoenen en betaal je niet te veel.” 

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat ons leidingwater steeds schaarser wordt en vinden het absurd dat ze drinkbaar water door de wc spoelen.

Wat kost de plaatsing van een regenwaterput, pomp en bijkomende apparatuur ongeveer? 

“De put zelf kost niet zo veel, maar alles wat erbij komt kijken, doet de prijs wel snel stijgen. Een gemiddelde betonnen regenwaterput van 7500 liter met een bovengrondse pomp, basisfilters en 4 waterpunten (bv. 2 toiletten, een wasmachine en een buitenkraantje) kost tussen de €4000 en €5000. Soms moet je de afvoer van de uitgegraven grond ook nog bijrekenen.”

“Die informatie en prijzen zijn helaas niet zo makkelijk vindbaar op het internet. Installateurs van regenwaterputten adverteren vaak met “vanaf €3000” maar dan is dat niet all-inclusive. Een grote kostenpost zien we vaak bij bestaande woningen uit de jaren ‘70 of ‘80 waarbij er nog geen collectoren zijn. Een collector is een centraal punt waarvan al je waterleidingen vertrekken naar bijvoorbeeld je toiletten en wasmachine. Als een collector niet aanwezig is, wordt de binneninstallatie ingewikkelder en moet je ook wat breekwerk verwachten. Bij modernere woningen is dat een stuk eenvoudiger en goedkoper.”

Verdien je je investering uiteindelijk terug? 

“Ja, maar je moet de investering wel op lange termijn bekijken: reken gemiddeld op 10 jaar. Hoe hoger je huidige waterverbruik en hoe eenvoudiger de installatie, hoe makkelijker de investering wordt terugverdiend. Maar waar je je ook bewust van moet zijn,  is dat ons leidingwater in België helemaal niet duur is. Dat wil niet zeggen dat we er kwistig mee om moeten gaan. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat ons leidingwater steeds schaarser wordt en vinden het absurd dat ze drinkbaar water door de wc spoelen. Dat is voor vele eigenaars, die ik ondertussen al advies gaf, uiteindelijk ook de reden waarom ze investeren in een regenwaterput.”

Een regenwaterput wordt geplaatst.

Wist je dat je gemiddeld jaarlijks 600 liter regenwater per vierkante meter kan opvangen?

Is een regenwaterput voor iedereen interessant? 

“Als we kijken naar de mogelijkheden waarvoor je regenwater kan gebruiken, is het zeker voor iedereen interessant. Maar qua terugverdientijd niet per se voor iedereen, bv. als je echt een heel laag waterverbruik hebt. Als regenwatercoach kijk ik vooral of het mogelijk is of niet. Rijwoningen en oude woningen zijn soms een uitdaging, omwille van het gebrek aan plaats of de complexiteit van de binnenaansluiting. Als een ondergrondse regenwaterput niet mogelijk is, dan raad ik mensen aan om te kijken naar de beschikbare plaats in hun tuin en zo eventueel met een bovengrondse ton te werken. Die kan je aan elkaar koppelen en zo heb je toch voldoende water om de moestuin te besproeien, de planten water te geven en de auto’s of fietsen te wassen of zelfs te poetsen binnen en buiten.”

“Ik raad ook altijd aan om te ontharden en te vergroenen. Het is belangrijk om regenwater op je eigen terrein te houden. Dat zorgt voor een klimaatrobuuste tuin die veel beter tegen droogte kan. Maar ook bij hevige regenval op korte tijd, kan het water makkelijker de bodem in. Een boom zorgt bijvoorbeeld voor 20% meer wateropname!” 

En wat als je maar een klein dak hebt?

"Wist je dat je gemiddeld jaarlijks 600 liter regenwater per vierkante meter kan opvangen? Een dak van 30 m2 kan dus 18.000 liter regenwater opvangen: dat is het gemiddelde jaarlijkse watergebruik voor de wasmachine, toilet en schoonmaak van één persoon!”

Combineer het opvangen van regenwater ook met het ontharden van je tuin

 

Waar kan je het regenwater allemaal voor gebruiken? 

“Je kan regenwater perfect gebruiken om te poetsen, om je was mee te doen en om je toilet mee door te spoelen. Momenteel gaat zo’n 30% van ons dagelijkse watergebruik naar de wc, dus daar kan je al veel op besparen. Natuurlijk kan je regenwater ook gebruiken om je planten water te geven, je tuin te besproeien of om je auto en fiets mee te wassen.” 

“Het meeste water in ons dagdagelijkse gebruik gaat naar bad en douche. Dat schommelt tussen de 35 en 40%. In België wordt het momenteel nog niet aangeraden om daarvoor regenwater te gebruiken. In Nederland is dat wel al een optie met speciale filters.”

Wat is je beste tip? 

“Hou het water op je eigen terrein en zorg zo voor een klimaatbestendige omgeving. Een andere tip: als je een asbestdak hebt, vervang dit dan eerst voordat je water gaat opslaan. Dat is een behoorlijke kost, maar erg noodzakelijk voor je eigen gezondheid.” 

Wil je ook persoonlijk advies van een regenwatercoach? Kijk dan eens op de website van Klimaatpunt. Deelnemende gemeenten:  Bekkevoort, Dilbeek, Galmaarden, Kampenhout, Keerbergen, Kapelle-op-den-bos, Liedekerke, Linter, Pepingen,  Zoutleeuw.  De plaatsen in  Asse, Oud-Heverlee, Ternat, Tremelo, Wezembeek-Oppem & Zemst zijn voorlopig volzet (update augustus 2023)

Lees ook: 

Artikel Livios: Waarom je regenwater recupereren en hoeveel kan je erdoor besparen?