Ludo en Veerle deden in 2023 voor de eerste keer mee met de Ecobouwers Opendeur. Als zelfbouwers zetten zij een strobalenwoning recht in het Limburgse Hamont. Destijds stond enkel het houtskelet en werden de eerste strobalen geplaatst. Tientallen bezoekers zakten af naar Hamont, maar tijdens de rondleiding gebeurde iets speciaals.
Hoe ging jullie eerste Ecobouwers Opendeur?
Veerle: “We mochten rekenen op heel wat belangstelling tijdens de Opendeurdagen van Ecobouwers. Alle bezoekers waren erg enthousiast. Wij zijn zelfbouwers en konden daarom ook heel veel vertellen over onze manier van bouwen, de materialen, de bouwpartners,..”
De woning in 2023.
“Tijdens de rondleiding bleek dat ook veel bezoekers plannen hadden om een woning met natuurlijke materialen te bouwen of verbouwen. Zij kwamen dus naar onze woning kijken om effectief heel concrete informatie te weten te komen. Wij vertelden dan hoe we de dingen hadden aangepakt en wat onze volgende stappen waren. We raakten nog verder aan de praat met een paar mensen, die toen aanboden om te komen helpen! Voor hen is het een goede manier om bekend te geraken met de materialen zonder honderden euro’s te betalen voor workshops, en wij krijgen hulp. Beter kan niet!”
Wat waren toen de volgende stappen?
"Een tiental mensen lieten hun contactgegevens achter. We hebben uiteindelijk een WhatsApp-groepje gemaakt met die enthousiastelingen. Af en toe vroegen we of er mensen geïnteresseerd waren om een dagje te komen helpen, bijvoorbeeld bij het uitgraven van de funderingen. Dat vond ik een verschrikkelijk werkje, maar er waren toch een aantal mensen die met veel plezier kwamen helpen. Ook bij het bouwen van de muren met stro en kalkhennep konden we extra handen gebruiken en konden we weer rekenen op de toenmalige bezoekers!”
Voor mensen die komen helpen is het een goede manier om bekend te geraken met de materialen. Een soort van gratis workshop."
Hebben de mensen die jullie komen helpen ervaring met de materialen? Is dat moeilijk om uit handen te geven?
Veerle: “De meeste vrijwilligers hebben geen ervaring met deze materialen of technieken, maar ze vinden het fijn om mee te doen en zo iets nieuws te leren. Ook wij staan daar achter. We geven wel kort uitleg over hoe je bijvoorbeeld de strobalen moet splitsen en plaatsen, wat de aandachtspunten zijn. Maar natuurlijke materialen zijn vergevingsgezind. Zo was er een strobaal die een beetje te veel naar buiten puilde. We hebben toen de kalkhennep ervanaf gehaald, de strobaal recht gezet en de hennep er terug op geplaatst. Zo simpel kan het zijn. Onze architect heeft ons al een compliment gegeven over hoe recht en netjes de strobalen staan, dus ook onze helpende handen doen het uitstekend!”
De woning in 2024: bijna wind- en waterdicht.
Hoe ver staan jullie sinds vorig jaar met het bouwproject?
Veerle: “Sinds de vorige opendeurdag is er veel vooruitgang geboekt. Toen stond het houtskelet en waren de plafonds gevuld met strobalen, maar nu staan alle buitenmuren en zijn de ramen en deuren geplaatst. Binnen hebben we de fundering uitgegraven en gevuld met glasschuimgranulaat. We zijn momenteel bezig met de gemeenschappelijke muur met de buren, waar we lagen strobalen en kalkhennep aanbrengen.”
Wat zijn de plannen voor dit jaar?
Veerle: “We hopen het huis deze zomer af te maken. De volgende stap is de buitenkant bezetten met traskalk, maar het was niet makkelijk om daar iemand voor te vinden. Veel bedrijven willen het niet doen of vinden dat we te ver weg zitten. Gelukkig hebben we via een aannemer iemand gevonden die in oktober komt helpen. Verder willen mensen ook graag helpen met het lemen van de binnenmuren, dus dat komt er ook nog zeker aan.”
Krijgen jullie nog hulp uit onverwachte hoek?
Veerle: “Ja, we zijn gecontacteerd geweest door Woonder met de vraag of we interesse hadden om samen te werken voor een workshop strobalenbouw. Uiteraard zeiden we ja! Hoe meer mensen meededen, hoe beter. Er kwam zelfs een dame uit Nederland die een B&B in de buurt had geboekt om hier te kunnen zijn.”
Wat zou je andere openstellers willen adviseren?
Veerle: “Niks forceren. Je kan altijd zeggen dat je openstaat voor hulp, maar het belangrijkste doel van de Ecobouwers Opendeur is om anderen te informeren en inspireren, en alles wat daar nog uit voortvloeit, is mooi meegenomen. Wij doen dit jaar in elk geval weer mee met de Opendeur!”
Wil jij ook deelnemen met jouw woning aan de Ecobouwers Opendeur? Schrijf je in via deze link!