Wie grondig renoveert betaalt minder registratierechten: zo doe je dat

Het loont om binnen de 5 jaar na de aankoop je woning te renoveren. De registratiekost wordt dan namelijk verlaagd van 7% naar 6% van de aankoopsom. 

Op een woning van pakweg € 250.000 kan dit al tellen: in plaats van € 17.500 betaal je slechts € 15.000. Een verschil van € 2.500. De voorwaarde is wel dat het gaat om een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER), en dat deze binnen de 5 jaar na aankoop gebeurd. Bescheiden woningen genieten bovendien van een extra korting. 

1. Je woning moet gekocht zijn ná 31 mei 2018

Op 1 juni 2018 is de regeling ingegaan. Alle woningen in België die aangekocht zijn vanaf deze datum komen in aanmerking. Bovendien moet het om je enige gezinswoning gaan. 

2. Je akte moet garanderen dat aan alle eisen wordt voldaan

In de notariële akte moet vermeld staan dat de voorwaarden voor het verkrijgen van het tarief van 6% vervuld zijn. Spreek er je notaris over aan, zodat het zeker niet vergeten wordt. 

3. Je moet een bouwaanvraag indienen

Om te bewijzen dat het om een ingrijpende energetische renovatie (kortweg IER) gaat, moet je voor de start van de werken een bouwaanvraag indienen. Wanneer de werken afgelopen zijn, krijg je van je EPB-verslaggever een Energieprestatiecertificaat Bouw (EPC Bouw). Dat certificaat heb je nodig om de belastingvermindering te krijgen. Als je wel ingrijpende werken doet maar geen bouwaanvraag indient, kom je niet in aanmerking voor de vermindering.

4. Verbouwwerken

Enkel als je grondig renoveert, heb je recht op de korting. Een ingrijpende energetische renovatie omvat minstens de volledige vervanging van het koel- of verwarmingssysteem, zoals bv. het overschakelen op een warmtepomp. Daarnaast moet je zeker 75% van de buitenschil van je woning (muren en/of dak) isoleren en een ventilatiesysteem plaatsen.

De voorwaarden en de volledige definitie van IER vind je op energiesparen.be.

5. Niet treuzelen met de werken

Wil je blijvend genieten van je korting op de registratierechten, dan mag je niet treuzelen. Wie binnen de vijf jaar die ingrijpende renovatie niet volledig uitvoert, moet de korting terugbetalen. Bovenop de 1% die je terugbetaalt, komt een boete van 20% (op die 1%). Je energieprestatiecertificaat moet bewijzen dat de werken naar behoren uitgevoerd zijn. 

6. Extra korting voor bescheiden woningen

Als het om een bescheiden woning van maximaal € 200.000 gaat, mag je rekenen op een extra vrijstelling van € 4.800, bovenop de 1 procent korting. Zo heb je een mooi startbedrag om de werken aan te vangen. Die extra stimulans krijg je omdat je bij bescheiden woningen op de eerste schijf van € 80.000 geen registratiebelasting moet betalen.

7. Een voorbeeld om alles te verduidelijken

Voorbeeld 1: een bescheiden woning van € 200.000

Wie een bescheiden gezinswoning koopt van € 200.000, betaalt € 8.400 registratiebelasting. Op de eerste schijf van € 80.000 betaal je geen registratiebelasting. Als je grondig renoveert, betaal je slechts € 7.200. Bovendien krijg je een extra vrijstelling van € 4.800. In totaal krijg je een korting van € 5600. 

Voorbeeld 2: een woning van € 300.000

Wie een woning koopt voor € 300.000, betaalt € 21.000 registratiebelasting. Wie grondig renoveert, krijgt 1 procent korting, en betaalt € 18.000. Een winst van € 3000. 

Voorbeeld 3: een tweede woning

Wie een tweede woning van € 300.000 koopt, betaalt 10% registratiebelasting. Er is geen korting. 

Meer weten?

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Of maak een afspraak bij één van de provinciale steunpunten voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk en professioneel advies op maat, gratis of voor een klein prijsje.

Koppel zit samen aan de ontbijttafel in goed geïsoleerd huis
copyright Veerle Frissen
Traphal van duurzaam gerenoveerd huis met twee plantjes
copyright Veerle Frissen
Bio-ecologische bouwmaterialen en isolatiedeken
copyright Veerle Frissen
De BENovatiebrochure
Download de BENovatiebrochure