Dakpan Wienerberger rood

Een nieuw dak zonder asbest: zo begin je eraan

Vlaanderen telt meer daken met asbest dan daken met zonnepanelen. Als je wil dat asbest verwijderen van een leien dakje gaat, dan doe je dat beter vroeg dan laat.

Vlaanderen telt meer daken met asbest dan daken met zonnepanelen. Om onze woningen te ontdoen van de schadelijke stof, trekt de regering een behoorlijke premie uit voor wie een oude dakbedekking met asbest wil vervangen en isoleren. Ann Thierens, dakspecialist van Wienerberger, vertelt je hoe je best aan de slag gaat. 

Asbest verwijderen is een hele klus. Zo pak je het het best aan. 

Asbest niet enkel in golfplaten

Oude golfplaten sieren nog steeds menig achtertuin in Vlaanderen. Ze zitten vol asbest en zijn daardoor het schoolvoorbeeld van schadelijke en gevaarlijke dakbedekking geworden. Wat veel mensen niet weten, is dat leien daken en vele vezelcement onderdaken ook vaak asbesthoudend zijn. Vlaanderen rolt nu een programma uit om onze woningen versneld asbestvrij te maken, en daarbij kan je als particulier rekenen op een stevige premie. Vanwaar deze stroomversnelling?

2,7 miljoen woningen in Vlaanderen

“Asbest is echt een probleem,” zegt Ann Thierens, specialist daken van Wienerberger. “Enkele decennia terug was het één van de meest populaire bouwstoffen omdat het erg goede eigenschappen heeft: het is bijvoorbeeld onbrandbaar, erg slijtvast en bovendien goedkoop. Dat de vezels dodelijk zijn, werd lang weggewuifd. Sinds 2001 zijn alle toepassingen met asbest in België verboden.” 

In Vlaanderen is er in zo’n 2,7 miljoen woningen nog asbest te vinden. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij schat in een overzicht dat er zo’n 86 miljoen m² aan asbestcementen daken en gevels op onze gebouwen ligt. Voor onze woningen en huizen gaat het om 865.000 ton asbest. Dat moet allemaal verdwijnen tegen 2034 het jaar waarin Vlaanderen onze woningen graag ‘asbestvrij’ zou verklaren. 

Asbest verwijderen is niet verplicht, wel aangeraden

De meeste asbesthoudende daken dateren van voor 1990. Zolang je dak in goede staat is, ben je niet verplicht om het meteen te vervangen. Want zonder beschadigingen komen er weinig schadelijke asbestvezels vrij. Maar hoe ouder het dak, hoe meer gezondheidsrisico’s het met zich meebrengt. Ook wordt het steeds duurder en moeilijker om asbesthoudend materiaal veilig te verwijderen. Als je wil dat asbest verwijderen van een leien dakje gaat, dan doe je dat beter vroeg dan laat. 

Nadelen van een asbestdak

Een asbestdak heeft talloze nadelen. Enerzijds is asbest schadelijk voor gezondheid en milieu, maar ook andere problemen spelen parten: je kan je regenwater niet hergebruiken voor je was, zonnepanelen mogen niet geplaatst worden en kleine herstellingen zijn duur, want die vragen de nodige veiligheidsvoorzieningen. Bovendien zijn asbestdaken geen duurzame optie, want ze zijn vaak nauwelijks of niet geïsoleerd. Je bespaart heel wat kosten (en moeite) als je je asbestdak vervangt en goed isoleert. Sterker nog, je krijgt er een mooie premie voor. 

Nieuwe premie moet Vlaanderen versneld asbestvrij maken

Om Vlaanderen zo snel mogelijk asbestveilig te maken en bovendien een degelijke isolatie te promoten, riep de regering een nieuwe premie in het leven. Ann Thierens van Wienerberger legt uit: “Bij het isoleren van je dak of van je buitenmuur aan de buitenzijde krijg je bovenop een isolatiepremie een forfaitaire premie van € 8  per m²  voor asbestverwijdering. Dat geldt wanneer je gelijktijdig asbestleien, een asbesthoudend onderdak of asbesthoudende gevelbekleding verwijdert. Het asbest moet verwijderd worden door een aannemer, en afgevoerd worden volgens strikte regels bepaald door OVAM en de Codex Welzijn op het werk.”

Lees ook: hoe asbest veilig verwijderen? 

Denk ook aan een duurzaam dak

Als de leien afgevoerd zijn, kan een aannemer de dakconstructie inspecteren. Na de plaatsing  van isolatie en onderdak, kan een nieuwe dakbedekking geïnstalleerd worden. Ann Thierens: “In principe zijn meerdere types dakbedekking mogelijk, maar een pannendak is vaak de beste keuze, zowel qua kostprijs, levensduur als technische en esthetische duurzaamheid. Bijvoorbeeld onze Tegelpan Elfino, die eruitziet als een lei, maar een tegelpan is, wordt lokaal geproduceerd met behulp van plaatselijke, recycleerbare en natuurlijke grondstoffen. De pannen zijn bovendien demonteerbaar en herbruikbaar.”

Wat kost een nieuw dak

De kostprijs van een nieuw dak kan erg verschillen naargelang regio, dakopbouw en persoonlijke wensen. We werken dus even met gemiddelde prijzen.

  • Voor de afbraak van een leien dak met asbest reken je best op een gemiddelde prijs van € 10 à 15 per m² (excl. btw), plus nog wat extra kosten voor het afvoeren, zo’n 300 euro voor een doorsnee dak. Een dak van bijvoorbeeld 100 m² afbreken kost je zo 1300 tot 1700 euro. Het premiebedrag waar je mag op rekenen bedraagt 800 euro. 
  • Voor de plaatsing van een nieuwe dakbedekking moet je rekenen op een prijs van minimaal € 50 per m². Voor de isolatiewerken tel je er bijkomend € 25 tot € 50 per m² bij.
  • Begin je aan een hele dakrenovatie met gelijktijdige asbestverwijdering? Dan betaal je minstens € 120 per m². Goed nieuws: sinds 2021 kan je rekenen op € 12 per m² aan premies  voor die verbetering, en niet te vergeten:  een lagere energierekening voor je woning zolang je er woont. Bekijk via deze tool hoeveel je bespaart met je isolatie en wat je reële terugverdientijd is. Altijd handig om te weten. 

 

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Wienerberger. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be

Man met beschermende kledij verwijdert asbest
Leien daken met asbest
Asbest structuur
Asbest van dichtbij
Tegelpan Wienerberger op gevel
Tegelpan van Wienerberger