Zo kies je de beste boom voor jouw tuin

In 4 stappen naar de meest geschikte boom voor jouw tuin 

Foto: Jolijn Degrande

Ben jij trotse eigenaar van een tuin? Laat dan dit najaar je tuin BOOMen! De koudere maanden zoals november en december zijn namelijk de ideale periode voor de aanplant van bomen of struiken. En bomen en struiken zijn onmisbaar. Ze zorgen voor zuurstof, verkoeling en privacy, en bieden de natuur een thuis voor vogels, eekhoorns, vleermuizen en insecten. Daarnaast zijn ze een bron van voedsel voor dieren. Niet alleen in de bossen zijn struiken en bomen noodzakelijk, maar ook in elke tuin: groot of klein. Daarom organiseert Velt een uitdaging: plant dit najaar één boom of struik in je tuin. 

Velt helpt je in vier eenvoudige stappen dé ideale boom of struik voor je tuin te kiezen! Zo ben je dit najaar helemaal klaarvoor extra groen in je tuin.

Heb je geen tuin maar wil je toch je groene vingers bovenhalen? Kijk hier eens wat er mogelijk is met een groendak of groengevel! 

1. Eerste stap: kijk naar je tuin

Bomen en struiken zijn er in allerlei vormen en maten. Kies daarom een boom of struik die niet groter wordt dan de beschikbare ruimte in je tuin. Ze zijn klein als je ze plant maar zullen uitgroeien tot volwassen exemplaren. De eerste stap voor een juist keuze is dus kijken naar je tuin. Noteer hoeveel plaats de boom of struik in de hoogte en breedte kan innemen. Bekijk dit handige filmpje over de vorm en grootte van een boom of struik.

TIP: In de gemiddelde Vlaamse en Nederlandse tuin is er plaats voor bomen tot 12 meter.

 

Foto: Swa De Heel

2. Tweede stap: laat je inspireren door je omgeving

Elke boom of struik heeft haar eigen groeivorm. Een vlier heeft een parasolvormige kruin, een treurwilg heeft hangende takken. Een veldesdoorn heeft een ronde kruin, waaronder het heerlijk is om te zitten of spelen op hete zomerdagen.

Laat je voor de vorm van de boom of struik inspireren door je omgeving. Trek je buurt in en kijk welke vorm van bomen of struiken je aanstaan. Zie je een boom of struik die je geschikt vindt voor je tuin? Gebruik dan een app om de soort te achterhalen. Plantnet of Obsidentify zijn prima opties! 

3. Derde stap: bepaal je bodemtype

Een gezonde boom of struik die geen extra aandacht (niet bemesten, geen water geven, …) vraagt en ziekten en plagen de baas kan? Dat kan door de juiste boom of struik te kiezen voor het bodemtype in jouw tuin. Weet je niet welk type bodem je hebt? Bepaal dit dan eenvoudig en snel via dit schema.

4. Vierde stap: kies jouw boom of struik

Je hebt nu alle nodige info om de juiste boom of struik voor je tuin te kiezen. Gebruik de Velt-plantenzoeker of de bomenwijzer om de verschillende mogelijkheden voor je tuin te bekijken. Ook dit filmpje kan je verder helpen. Heb je gekozen? Kijk dan even op dit kaartje waar je milieuvriendelijke bomen of struiken in jouw regio kan aankopen.

Wil je nog meer tips rond aanplant en nazorg van je boom of struik? Download dan de gratis digitale brochure van Velt via: https://velt.nu/laatjetuinboomen