Zonnepanelen kopen vs. lenen vs. huren | Ecobouwers.be

Zonnepanelen kopen vs. lenen vs. huren

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van gemiddeld 7 à 8 jaar. Dat terwijl een installatie gemakkelijk 25 jaar meegaat. Dat maakt van een PV-installatie een heel interessante investering. Maar veel mensen hebben niet zomaar enkele duizenden euro’s op overschot. Daarom bieden de meeste banken een ‘groene lening’ of ‘energielening’ aan. Sinds 2019 kan je de panelen in België ook huren. Al is dat niet altijd de financieel interessantste optie.

Zonnepanelen kopen

Ludovic Vigneron van Advenso: “De prijs van een PV-installatie is afhankelijk van je dak en je verbruik. Om het beste rendement te halen, stem je het aantal panelen zo goed mogelijk af op je totale verbruik. Leg je er te weinig om je verbruik te dekken, dan reken je netto toch nog vaak op stroom van het net, aan nettarieven. Leg je er te veel, dan produceer je op het einde van de rit netto meer dan je verbruikt. Maar voor die extra stroom die je op het net zet krijg je geen vergoeding. Natuurlijk moet je dak ook groot genoeg zijn om voldoende panelen te kunnen leggen.”

Lenen voor zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen kan je bij de meeste banken ook terecht voor een ‘groene lening’ of ‘energielening’. Het te lenen bedrag en de maximale looptijd zijn meestal beperkt, maar voldoende voor de meeste PV-installaties. Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) varieert van bank tot bank, (op het moment van schrijven) tussen de 1,40% en 1,99%. Het loont dus zeker de moeite om de verschillende leningen te vergelijken. Pas wel op: bovenop de maandelijkse afbetaling draai je ook nog steeds op voor kosten zoals reiniging, reparaties, en dergelijke. Natuurlijk win je iedere maand een stuk op je elektriciteitsfactuur terug, net zoals bij aankoop of huur.

Zonnepanelen huren

Sinds vorig jaar kan je via Brico ook zonnepanelen - geleverd door de firma Earth - huren. Zij werken met huurcontracten van 20 jaar, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt. Je kan het contract eerder opzeggen, op voorwaarde dat je een vergoeding betaalt voor het weghalen. Het voordeel van huren is dat je geen extra kosten voorgeschoteld krijgt: de technische analyse, eventuele reparaties, het onderhoud, … Alle kosten zitten in de huurprijs van vervat. Per maand is huren ook een stuk goedkoper dan lenen. Het nadeel is dat je, op het einde van de rit, toch een substantiële meerprijs hebt betaalt.

Een voorbeeld

Een installatie voor een gemiddeld gezin heb je al voor € 8.500, horen we bij navraag bij Advenso. Voor dat bedrag heb je 16 hoogkwalitatieve Europese panelen en een omvormer die geschikt is om nadien een thuisbatterij op aan te sluiten. 16 panelen - op een goed gericht dak - is genoeg om jaarlijks 3.500 kWh te dekken, het gemiddelde verbruik van een gezin van 4.

Deze berekeningen zijn puur indicatief en ambiëren niet om volledig te zijn.

Zonnepanelen kopen

 • aankoop: € 8.500
 • schoonmaak (één keer/jaar): € 100/jaar
 • nieuwe omvormer: één/15 jaar: € 1.500

In totaal heb je na 20 jaar € 12.000 gespendeerd aan je zonnepanelen.

Lenen voor zonnepanelen

 • Prijs: € 8.500
 • Intrestvoet: 1,59%
 • Looptijd: 4 jaar (48 maanden)
 • Maandelijkse aflossing: € 182,85
 • schoonmaak (één keer/jaar): € 100/jaar
 • nieuwe omvormer: één/15 jaar: € 1.500

Na 4 jaar heb je € 8.776,80 afgelost, ofwel € 276,80 meer dan de totale kostprijs van de installatie. In totaal heb je na 20 jaar € 12.276,80 gespendeerd aan je zonnepanelen.

Zonnepanelen huren

 • Eenheidsprijs: € 5 per zonnepaneel, per maand
 • Installatieprijs: € 80 per maand
 • Schoonmaak (één keer/jaar): € 0/jaar
 • Nieuwe omvormer: één/15 jaar: € 0

Na 20 jaar heb je € 19.200 afgelost, ofwel € 10.700 meer dan de kostprijs van de installatie, of € 7.200 meer dan de totaalprijs bij aankoop van de installatie.

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Advenso. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers.be.