Akoestische isolatie van plat dak in HSB

Nog een HSB vraagje.

Stel dat je een zichtbare roostering wil in een leefruimte, en je dus niet met papiervlokken kan isoleren tussen de roostering, kan je niet anders dan met harde platen werken voor een plat dak. 

Ik hoor nu van verschillende mensen dat ze daar behoorlijk wat geluidsoverlast door hebben (met name geluid van regen). Heeft iemand al geexperimenteerd met een laag onder of tussen de harde platen om akoestisch te isoleren? Zou bv een paar mm kurk op de houten plaat (of onder de EPDM) volstaan?

Reacties

niemand ervaring hiermee?

De roostering zichtbaar houden is een esthetische keuze.  Je kan net zo goed je dak/plafond iets hoger maken en toch als een koud dak afwerken en  'fake' roosteringsbalken plaatsen.... naar eindresultaat geeft dat hetzelfde effect.  

Maar op zich is je voorgestelde manier van werken een betere oplossing omdat het een warm dak mogelijk maakt: roostering; Osb (of planken), dampscherm en dan isolatie en je dakafwerking.  Bij plat dak wel een dak isolatie die voldoende drukvast is. 

Maar dat zijn dus niet alleen 'harde platen' .  Je hebt ook rotswol en houtwol met voldoende druk vastheid.  En die zullen beter  geluidsdempend zijn.  

Er zijn dus best wat opties voor je dak.

Walter

Edit; ik had warm en koud dak door elkaar gehaald, gecorrigeerd nu.

Ps; hier plat dak met rotswol maar geen houten constructie maar beton; idd zonder geluid.  Bij regen enkel het geluid tegen de ramen en in van een van de waterafvoeren...

Je vergist je schromelijk in wat een koud dak is.

walter-8 schreef: De roostering zichtbaar houden is een esthetische keuze.  Je kan net zo goed je dak/plafond iets hoger maken, als een warm dak afwerken en  'fake' roosteringsbalken plaatsen.... naar eindresultaat geeft dat hetzelfde effect.  Maar op zich is je voorgestelde manier van werken een betere oplossing omdat het een koud dak mogelijk maakt: roostering; Osb (of planken), dampscherm en dan isolatie en je d

 

Klopt; ik heb warm en koud dak door elkaar gehaald.  Ik zal het nooit meer doen ;-).

waldtech schreef: Je vergist je schromelijk in wat een koud dak is.

 

Zo zie je maar wat een forum inhoudelijk waard is. 
Jammer voor TS. 

Dat moet je eens uitleggen; wat is er jammer voor de TS?  Kan je dat in een volwaardige redenering uitschrijven?

Als men ook dat nog moet gaan uitleggen…

Sommigen zouden beter zwijgen ipv met veel dedain foute info te verspreiden op fora en daarmee mensen aanzetten tot foute investeringen en bouwtechnisch foute beslissingen. 
 

Meer valt daar niet over te zeggen. 

Je hebt niet uitgelegd wat er jammer is voor de TS.

Ik denk dat je met het verkeerd been uit bed gestapt bent. Probeer eens opnieuw. 

Welk woord snap je niet ?

Ik snap niet wat er jammer is voor de TS; gaat die zijn huis nu instorten?  

als TS kan ik zeggen dat ik niet zomeer 1 op 1 advies over ga nemen van een forum. Vergissen is ook menselijk, dus ik neem Walter alvast helemaal niets kwalijk. In tegendeel, heb al vaak dingen opgestoken van zijn bijdrages.

 

@waldtech: misschien heb je ook info over akoestische isolatie van platte daken die voor mij interessant kan zijn?

@TS bedankt voor de interventie.  

Ik ben zo blij dat je huis niet ingestort is ;-).  

Merk op dat naar binnendringen van geluid op een plat houten dak niet zoveel verschilt van een standaard zadeldak.  Wat je vindt aan info voor een zadeldak is ook toepasbaar.  

  Ik dacht ooit eens een document gezien hebben ivm isoleren voor geluid van vliegtuigen met absolute verschillen in een aantal uitwerkingen.   Maar ik vind het niet direct terug.  

Maar dit is misschien nog een goede start; https://acc-gdg.leefmilieu.brussels/akoestiek-daken

In mijn ouderlijke wonig zat een deel onder een houten plat dak, geïsoleerd met rotswol.  Geluid door regen op het dak zelf merkte je niet omwille van de 2 dakkoepels*.

@waldtech; je hebt nu wel je eigen ongelijk bewezen.  Voordeel van een forum is dat altijd iemand fouten wel komt corrigeren.  Bedankt daarvoor ;-).

Walter

* ik bedoel niet dat de koepels geluid isoleren; ik bedoel natuurlijk dat de regen zoveel lawaai maakte op de koepels dat je geen regen hoorde op het dak... of ook; als je je dak idd perfect geluiddicht maakt kan je het op een andere plaats verknoeien.  Zoals hier thuis met tikkende water in een dakafvoer na de regen...  of zoals een zadeldak met een raam, regen tegen het raam veel geluid kan geven geeft tov regen tegen het dak.   

 

 

Het enige dat bewezen is, is dat je het verschil tss een koud en warm dak niet kent.

Dat rest zal dan ook wel prietpraat zijn zeker. 

walter-8 schreef: @TS bedankt voor de interventie.  Ik ben zo blij dat je huis niet ingestort is ;-).  Merk op dat naar binnendringen van geluid op een plat houten dak niet zoveel verschilt van een standaard zadeldak.  Wat je vindt aan info voor een zadeldak is ook toepasbaar.    Ik dacht ooit eens een document gezien hebben ivm isoleren voor geluid van vliegtuigen met absolute verschillen in een aantal uitwerkinge