Balansventilatie en rolluiken.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Balansventilatie vereist dat je luchtdicht bouwt. Is het dan uitgesloten om rolluiken te plaatsen? Vermits dat het moeilijk is om de opening van het rolluik luchtdicht af te sluiten. Heeft iemand een mening hierover?

Reacties

Indien het schrijnwerk niet volledig dicht is aan de muur moet deze van aan de binnenkant worden opgespoten.
Zo is de kast wel winddicht.
Ik heb aan de binnenzijde van mijn kast met Co-tech isolatie van 2 cm bewerkt. dit geeft het effect van 20cm rockwool. aan het gaatje waar zich de rolletjes bevinden zit nog een borsteltje en idd als deze nog eens in een kastje zit voel je nergens nog wind. Mijn rolluiken zijn ook volledig gevuld met PU schuim en ik kan je zeggen dat mijn superisolerend glas in de winter warm aanvoelt als de rolluiken dicht zijn. Hoe dan ook. een tochtje wind kan nooit kwaad voor de verluchting. want de roosters die de dag van vandaag gestoken worden laten ook kou (lees verse lucht) binnen.

"Hoe dan ook. een tochtje wind kan nooit kwaad voor de verluchting"
De vraag ging hier wel over rolluiken in combinatie met balansventilatie.
En dan is een tochtje wind via je rolluiken absoluut ongewenst. Balansventilatie vereist een zo luchtdicht mogelijke woning.
Een tochtje wind via welke opening dan ook valt onder de noermer ongecontroleerde ventilatie en is altijd af te raden.
De beste oplossing is rolluiken aan de buitenkant plaatsen met elektrische bediening. Op die manier heb je geen risico op luchtlekken, en geen onderbreking van isolatie.
Er schijnen ook rolluiken voor PH te bestaan.

"De beste oplossing is rolluiken aan de buitenkant plaatsen met elektrische bediening."

Luc heeft het bij het rechte eind. Genieten van de voordelen van rolluiken en toch alles in verband ermee luchtdicht houden, kan alleen met elektrische voorzetrolluiken. Maar ik vrees dat daar dan weer de kritiek op zal komen dat die elektriciteit gebruiken. Nochtans kunnen ze je woning op allerlei manieren afschermen ( tegen kou, warmte, diefstal, privacy... ). je kunt elektrische rolluiken automatisch neerlaten als het donker wordt op een moment dat je niet thuis bent bijvorbeeld. En zulke elektrische voorzetrolluiken vormen op zich toch ook wel een soort van "spouw tussen je venster en de rolluik.

Herman

@ arch vermeiren:
Mss is dit wat je zoekt ?
Roka Outside