Balansventilatie samen met dampkap en droogkast

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb al heel wat gesurft rond balansventilatie maar toch nog enkele vragen:
1 / Op de website van paul lezen we :"De dampkap van de keuken mag niet op de ventilatie aangesloten worden. Een dampkap in gesloten kringloop zonder buitenafvoer is aangewezen." (http://www.aecsmt.be/ventilatie.php) maar toch is bij Orcon een motorloze wasemkap te verkrijgen die kan aangesloten worden op het ventilatie systeem. (http://www.orcon.be/website/site_nl/index.htm). Wie heeft hier ervaring mee? kan het of kan het niet? En wat dan met de droogkast? (ja ik weet het in de zomer kan je beter je was buiten hangen om energie te sparen). Wat gebeurt er als je dit niet doet, wordt er dan onderdruk gecreeerd? werkt de droogkast dan nog wel?
2/ Bestaan er systemen die toch toelaten om frisere lucht in de slaapkamers binnen te blazen (16-18 graden) maar toch in de woonkamer de warme lucht gebruikt (20graden)? Of wordt er in de slaapkamer enkel afgezogen zoals ik soms lees? En moeten er dan in alle deuren ventilatie roosters komen om de retour lucht binnen te laten? M.a.w. het huis moet luchtdicht zijn maar tussen de verschillende vertrekken moet er voldoende "lekken" zijn om de lucht te laten circuleren? Bestaat her geen elegante oplossing voor het slaapkamer probleem?
3/
Alvast bedankt voor uw hulp!
Johan Swinnen

Reacties

Na het doornemen van de vraagstaart ben ik er nog niet uit: normale droogkast of condensatiedroogkast? We gaan een LEW woning bouwen, maar zullen toch af en toe gebruik van een droogkast, ook al weet ik de eerste reactie van velen zal zijn dat dit niet past in een LEW.

Een condensatiedroogkast is iets duurder en verbruikt iets meer. Anderzijds zorgt de afvoerbuis van een normale droogkast voor een gat in de isolatieschil (en als je niet goed oplet ook voor een koudebrug).

Vragen:
1) Welk argument weegt door? Of vergeet ik belangrijke argumenten?
2) Ik heb me laten vertellen dat er externe condensatie "toestellen" te krijgen zijn. Die kan je aansluiten op een normale droogkast waardoor je geen toevoer naar buiten meer nodig hebt. Heeft iemand ervaring met zulke "toestellen".

Edco,

bij ons draait sinds kort een gloednieuwe droogkast van AEG met warmtepomp. We moesten dringend vervangen omdat de oude droogkast letterlijk in rook is opgegaan. In onze huidige woning is er geen luchtafvoer voor de droogkast, en hebben we ook de ruimte niet om de was te drogen te hangen, en niet de mogelijkheid om een gasdroger te plaatsen.

Nu die nieuwe warmtepompdroogkast er staat kan ik bevestigen dat dit toestel echt wel werkt : de ruimte waarin ze staat wordt NIET warm maar eerder iets frisser (met de vorige condensatiedroger werd het een sauna), wat betekent dat de warmte in het toestel en in de was blijft; de droogkast onttrekt warmte aan de ruimte, het is in feite een omgekeerde ijskast. Ook het condenswater dat je moet uitgieten is maar matig lauw, niet heet. Als je tijdens de cyclus aan de was voelt is die wel goed warm.

Voordelen van zulk toestel zijn dus : geen onderbreking van je luchtdichting, geen koudebrug voor de luchtafvoer, laag energieverbruik t.o.v. klassieke droogkast, geen schouw of gasleiding nodig (en tenslotte : met het condenswater kan je het strijkijzer vullen...).

Misschien ben ik in mijn enthousiasme wat te ver van je vraag afgedwaald...

Wout

Wout,

Maak je geen zorgen om je enthousiasme, het werkt zelfs heel aanstekelijk. In eerste instantie had ik zo'n toestel met warmtepomp vanwege de hoge prijs afgeschreven. Maar jouw reactie heeft me misschien wel op andere gedachten gebracht.

Op www.e-ster.be staat de AEG T59800 (A-label) te koop voor 895,00 EUR (Inclusief: Btw, Recyclagebijdrage en levering aan huis in Vlaanderen en Brussel). Dus zo'n 300 tot 400 EUR duurder dan een "gelijkaardig" maar energievretende toestel. Ik kan me inderdaad voorstellen dat dat prijsverschil grotendeels terug te verdienen moet zijn doordat we geen gat moeten laten maken in onze muur en het toestel een stuk minder verbruikt.

Ik heb nog twee vraagjes voor je:

1) Duurt een droogbeurt met zo'n toestel iets langer dan met een "normaal" toestel?
2) Welke toestel heb jij en waar heb je 't gekocht?

Nogmaals bedankt voor je reactie,
Edco

Edco,

ik antwoord je effe buiten het Energieforum om, omdat het misschien niet helemaal bij het topic aansluit en omdat reclame er niet op prijs wordt gesteld.

Wout

Let wel

Het opgegeven jaarverbruik (GEMIDDELD) van een condensdroger is gemiddeld 330 kWh, een afvoerdroher 305 kWh en een warmtepompdroger 187 kWH

Een besparing dus van gemiddeld 140 kWh per jaar ofwel € 20,-- in een LEW met bewuster energiegebruik eerder de helft waarschijnlijk....

Daarbij komt dat het extra energieverbruik in je stookseizoen direct de verwarming ten goede komt.

Maar het blijft een prachtig apparaat en als onze condensdroger het begeeft zal hij er zeker komen

Mvg Arnold

Nog iemand gebruikservaring met de AEG T59800 condens droogkast.
Ik moet de mijne gaan vervangen

Mvg

Benny

Tevreden.
Alleen regelmatiger de interne filter reinigen dan de fabrikant aangeeft.

Geert

De onze werkt nog steeds naar behoren, gelukkig maar...

Wout

Wij bouwen met balansventilatie. Ik heb toch een gat voorzien voor de uitlaat van de dampkap. (moest tijdens constructie gedaan worden want doorheen een gewapende betonnen balk) Nu zijn we van plan om een circulatiedampkap te gebruiken, doch om bvb frieten te bakken willen we toch een afvoer naar buiten. Je ziet 't: ik wil van alles tegelijk.
Nu het idee: een gewone dampkap (met afvoer naar buiten) aansluiten aan een '3-weg luchtklep' Normale stand: circulatie over een koolfilter een eindje verder en friet-stand: klep in stand afvoer naar buiten.
Grootste vraag: waar vind ik zo'n klep?
Wie weet of er dampkappen zijn die EENVOUDIG zijn om te schakelen van afvoer naar circulatie. 5ik heb er momenteel een oude hangen, onderbouwdampkapje Hansa van 2000Bef en daar kan je aan de motor een schuif omzetten die selecteert naar waar de afvoer gaat....Wie kijkt er eens in zijn of haar dampkap of dat om te schakelen is?

dank
Peter

Peter,

lees op het forum en die klep zien de meeste niet zitten;

Voor frieten, neem een pot met filter, je ventilatie zal de rest doen; In elk huis met dampkap naar buiten riek je de frieten nog uren later, in een huis met balansventilatie niet! Dus werk aan je luchtdichtheid en neemt een reciculatie dampkap!

Gtx, Pierre

moesten we nu de natuur volgen hebben we al die problemen niet. Welk dier buiten de mens dan kookt z'n eten?