Blauwsteen raamdorpels in volle muur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ga binnenkort mijn gevel isoleren langs de buitenkant. Er moeten nieuwe raamdorpels komen want de huidige steken niet ver genoeg vooruit. Mijn voorkeur gaat uit naar blauwsteen want die kunststof profielen vind ik niet zo mooi. Maar: aangezien ik volle muren (zonder spouw) heb, zou dit een enorme koudebrug betekenen.

Nu dacht ik: ik leg die blauwsteen op een plaat EPS150 of zo, in de twee zijkanten zet ik dan een paar bouten vast, daar schouw ik dan ook nog isolatie over, en dan zet ik de uitsteeksels van die bouten in de zijkanten met cement in de muur vast.
De dorpel zou wel zo'n 14 cm op de muur dragen, en 14 cm uitsteken. Da's op het randje van er af vallen, tenminste zolang er nog geen raam op staat.

Mijn vraag is nu: is deze manier van werken wel mogelijk? Kan het geheel het gewicht van het raam wel dragen? Zou de dorpel met het raam zich na verloop van tijd niet verplaatsen of uitzakken, met alle gevolgen vandien?

Of gebruik ik misschien beter een paar stukken foamglas? Da's wel te duur om gans de dorpel mee te ondersteunen maar op een paar plaatsen ondersteunen volstaat misschien al, de rest kan ik met een ander materiaal opvullen?

Reacties

Wij zijn ook met iets soortgelijks bezig, dacht ook eerst aan dorpel in blauwe steen,
maar die blauwe staan rust dan een klein gedeelte op de massieve muur en de rest wordt vastgemaakt met een hoekijzer aan een balk die op d emuur is bevestigd?

Lijkt een goed idee, maar gaat dat hout niet werken met gevolg voor de dorpel... of denk ik te ver?

Heb ook interesse in die alu profielen, kan je mij een aantal foto's doorgeven als je wel? mijn email: brunodevos@skynet.be.

Mijn gevel is intussen al geïsoleerd en afgewerkt en het is dus en aluminium dorpel aan het raam geworden. En het resultaat mag er best zijn hoor! Maar ik heb er geen foto van. Misschien kun je eens bij een ramenfabrikant informeren? Die zullen wel iets dergelijks in de toonzaal hebben staan.

hoeveel is de kw van polys platen van 3 cm