Blower door test

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie van jullie heeft een blower-door-test laten uitvoeren? Wat mag zoiets ongeveer kosten? Ik heb mij laten vertellen dat wanneer je een balansvent. met warmterecup. toepast zo'n test eigenlijk verplichte kost is, omdat het risico dat je geen rendement haalt anders veel te groot is, en daar zit wel wat in, vind ik. Toch vraag ik me af of dat in de praktijk ook gebeurt.

Zou je zoiets gelijk combineren met een thermografie?

Groet,
marc

Reacties

Blowerdoortest
In de nieuwe EnergiePrestatie en Binnenklimaatregelgeving - die verplicht in te vullen is bij (ver)bouwprojecten waarvan de bouwaanvraag na 1/1/2006 is ingediend - wordt ook rekening gehouden met de luchtdichting. Indien je de luchtdichtheid van je woning niet laat nameten krijg je een waarde bij onstentenis van 12 toegekend (dit getal wordt verder in dit artikel uitgelegd).
Indien je tijdens de bouw de luchtdichting wel goed verzorgt én deze laat meten door een Blowerdoortest - kostprijs vanaf 400 à 450 euro - kan je de gemeten waarde invullen (en bij een goede detaillering kan je vlot 1,5 halen). Voor de ingewijden: per 1 h-1 dat je beter scoort ten opzichte van de basiswaarde daalt ook je E-peil met ongeveer 1 punt.
Dus een goede luchtdichte woning kan een verschil van 10 à 11 punten maken (op de 100 die je maximaal mag behalen volgens de nieuwe wetgeving. In deze nieuwe wetgeving wordt dus duidelijk aangetoond dat een goede luchtdichting van groot belang is om een energiezuinige woning te creëren
Marc de Jong schreef:
> Wie van jullie heeft een blower-door-test laten uitvoeren? Wat mag zoiets ongeveer kosten? Ik heb mij laten vertellen dat wanneer je een balansvent. met warmterecup. toepast zo'n test eigenlijk verplichte kost is, omdat het risico dat je geen rendement haalt anders veel te groot is, en daar zit wel wat in, vind ik. Toch vraag ik me af of dat in de praktijk ook gebeurt.
>
> Zou je zoiets gelijk combineren met een thermografie?
>
> Groet,
> marc