Bodemsanering en het onderzoek daarvoor

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We vonden een huis, bijzonder rustig gelezen, heel geschikt voor ons. De notaris voegde echter als 'opschortende voorwaarde' een bodemsaneringsonderzoek bij in de verkoopsovereenkomst.
Reden: de vorige eigenaar heeft in de jaren 60 in dat huis een zelfstandige zaak gehad waar hij Old-Timers opnieuw deed blinken: een chromage bedrijf waarbij chroom, nikkel en koper verwerkt werd. Bovendien ziet de mazouttank en brander er niet zo goed meer uit. Een bedrijf heeft 4 boringen komen doen voor metingen: Eén naast de mazouttank, één naast de garage, één in de garage door de vloer, en één naast de mazoutbrander door de vloer. Het rapport van dit bedrijf is vertrokken naar OVAM. OVAM heeft 60 dagen om een bodemattest te maken op basis van dit rapport.
De pronostiek van het metingbedrijf is dat de grond waarschijnlijk OK is, maar dat het grondwater mogelijk 'gefilterd' zal moeten worden, afhankelijk van OVAM.
Wat hangt er ons boven het hoofd? Weet er iemand wat het 'filteren' van grondwater betekent en hoe dit wordt uitgevoerd? Hoelang duurt dat? Als OVAM beslist dat de verkoper eerst moet saneren, bestaan er dan technieken om dit goed te doen? De verkoper heeft al voorgesteld dat in het geval van sanering we een nieuwe verkoopsovereenkomst kunnen afsluiten waarbij het saneren (op zijn kosten) en de renovaties (op onze kosten) gedeeltelijk gelijktijdig kunnen starten. Goed voorstel? Of moeten we in dat geval beter afzien van de koop?

Bij voorbaat bedankt voor reacties.

Dirk.