chape of geen chape?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

een vraagje: is chape absoluut noodzakelijk om vloer te kunnen leggen? Meestal vind ik het terug in teksten over vloeropbouw, maar soms ook niet (zwevende vloeren?). Kunnen platen zoals vloerelementen van Fermacell de functie van een chape overnemen? Wat zijn de voor- en nadelen?
We zitten in een situatie (= renovatie van tegelvloer, wellicht zonder ondervloer, naar massieve houten vloer, dieper graven is niet mogelijk) waar niet veel diepte is om vloer op te bouwen en ik ben op zoek naar materialen die een mogelijke verhoging zo klein mogelijk houden. Ik lees dat dergelijke dunnere vloerelementen het voordeel hebben dat ze achteraf makelijk terug kunnen worden opengelegd wanneer eventueel leidingen moeten vervangen worden, in tegenstelling tot chape, die je moet opbreken.
Iemand ervaring met dit soort verbouwingswerken?

alvast bedankt!
Klaartje