Condenserende gaswandketel met doorstroomfunctie.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn zus gaat een condenserende gaswandketel met doorstroomfunctie plaatsen.
Er is een nauwkeurige berekening geweest van het benodigd vermogen: 32kW.
Voorwaarden daarnaast zijn:
1. Voldoende comfort (sanitair warm water), +/- 12 liter warm water (45° is voldoende).
2. Buitenvoeler antenne aanwezig of voorzien.
3. Gestuurde pomp (valt uit indien er geen vraag is van de thermostaat), (bestaan er ook ketels die het debiet van hun pomp regelen?)
4. Voldoende instelmogelijkheid om de brander te regelen in functie van de mate waarin de radiatoren overgedimensioneerd zijn. (verhouding buitentemperatuur tov temperatuur stookwater).
5. Combineerbaar met zonneboiler (brander meet de temp van het voorverwarmde water en pas modulering aan, i.e. thermisch gemoduleerde doorstromer)
6. Voorwaarden waaraan jullie denken maar die ik vergeet.

Ik verwacht veel vermeldingen voor de Atag Blauwe Engel 35kW, maar het is vooral interessant om andere modellen te leren kennen.

Het kan indien gewenst ook een vloerketel zijn, maar ikzelf zie de voordelen daarvan niet zo in.
Een boiler lijkt me geen noodzaak, gezien mijn zus akkoord gaat met het comfort avn een doorstromer.
Het gaat hier niet om een doehetzelf project. Dus zelfbouw oplossingen (bv. om een pomp te doen uitvallen zijn niet aan de orde.)
De vorige verwarming was een luchtverwarming. De nieuwe brander komt op de plaats van een oude geiser met dakdoorsteek (naast douche, boven keuken en washok).

Vele mensen op dit forum hebben onlangs een brander gekocht neem ik aan. Dus laat maar komen die suggesties.

Groeten
Winter

PS. Ik kan me voorstellen dat vele mensen de suggestie zullen doen eerst nog extra te isoleren en dan een kleinere ketel te plaatsen, maar daar is al rekening mee gehouden.
32kW is wat we zullen bekomen als er isolatie wordt geplaatst in de kruipkelder (onderkant vloer) en op de zoldervloer (15cm Cellulosevlokken). Verder kan er nu niet gegaan worden en er staat geen verwarming meer in huis.

Voor de liefhebbers: In bijlage de warmteverliesberekening .

Reacties

Beste mensen,

Ik zie door het bos de bomen niet meer dus heeeeeeeeeeelp!

Mijn oude cv (gas-)ketel staat hier al sinds ik in 1985 het huis kocht en geeft er stlaan de brui aan. Het gaat om een ChappeeGaz G1CE mocht dat iemand wat zeggen.

In 2000 pas liet ik voor € 485 mijn boiler vervangen door een Junkers doorstromer (oftewel badverwarmer).

Recent vroeg ik twee installateurs om een offerte te maken voor een nieuwe gaswandketel ZONDER badverwarmer omdat die nog geen 7 jaar oud is en dus nog lang niet aan vervanging toe is maar beide zeiden me een ketel te nemen mét waterverwarming.

Van de eerste installateur ontving ik een offerte (mét waterverwarmer dus!) voor een

1ste mogelijkheid

VAILLANT turboMAX plus VUW 362, een hoogrendementswandketel op aardgas, gesloten type. Prijskaartje : € 2.708,30.

2de mogelijkheid

VAILLANT ecoMAX VHR-C 35 (ook mét waterverwarmer), een condensatieketel op aardgas. Prijskaartje : € 3.407.30

De tweede installateur zei me dat de afvoer van de doorstromer én de aardgasketel niet door één en dezelfde schouw mag gebeuren wat volgens mij klopt en haalde dit aan om me erop te wijzen dat verwarmingsketels waar geen waterverwarming in verwerkt zit bijna niet meer verkocht worden wat ik maar moeilijk kan geloven.

Van hem kreeg ik dus een offerte voor :

Wandketel type Junkers Cerasmart condenserend top 30 ZWB_29kw met warmwatervoorziening volgens doorstroom principe via plantenwarmtewisselaar van 40kw. Prijskaartje : € 3.534,73.

Hierin zit tevens een thermostaat verwerkt maar mijn vorige thermostaat is nog maar pas in september vervangen dus ... hoort zo'n ding er noodzakelijk bij???

Verder wordt me een condensaatpomp aangeraden indien er in de nabijheid van de ketel gaan afvoer is. Wat voor afvoer is er precies nodig?

Ik hou het zelf liever bij mijn aparte doorstromer en een aparte CV-ketel maar ben door beide installateurs danig onzeker geworden.

Daarom toch graag wat raad en bijstand!

Thanks!

Carine.

Beste mensen,

In deze discussie heb ik enkele zaken opgevangen. zo beweerde iemand dat je geen boiler of zonneboiler kan plaatsen na een doorstromer?

Ikzelf denk van een Junkers cerasmart zwb 42 te plaatsen via selfmatic. Eeen doorstromer dus. wij zij nu met zen tweetjes dus lijkt me dit voldoende comfort te leveren.

Ik wil zeker ook een zonneboiler, maar kan dit momenteel financieel niet bolwerken. ik plaats dus nu geen boiler om zodiende over een paar jaar ineens een zonneboiler te plaatsen.

Als dit niet mogelijk is graag snel jullie reacties!!!

Ook heb ik naar Vaillant , junkers en Bulex gebeld om enkele vragen te stellen.

Het is mij dus duidelijk geworden dat de mij voorgestelde junkers te zwaar is voor mijn behoeften. nu is mij wel vanuit junkers gezegd dat dit niet zo veel kwaad kan omdat je de temp. voor CV en Sanitair apart kan regelen.

Nog verder zij men ook bij Bulex mij dat overdimensionering niet slecht is omdat je ketel niet zo sterk verslijt omdat hij niet veel op max. vermogen moet werken.

Graag jullie reactie want op den duur denk een mens er zelfs over van geen cv meer te plaatsen.!!!

Ik geloof dat deze junkers kan moduleren tot 11 kw.

Ik heb nog een vraagje voor Hans.
Wat me nog steeds enorm bezighoudt is het volgende:

Wij hebben een 19.5Kw condenserende ketel (WAR) die volgens mijn eigen warmteverliesberekeningen net voldoet. Geen doorstromer.

Wat ik geleerd heb uit het forum is de ketel zo instellen dat hij zo weinig mogelijk start. Maw. ik stel de brander enkel in voor 's morgens en 's avonds. Tis vloerverwarming dus vanaf 15u tot 19u in die periode moduleert hij goed en brand in de koudere dagen bijna continue.

Mijn vraag nu.
Hoe kan ik berekenen wat de meest optimale brandercyclus is... even extreem ... ofwel dag en nacht aan een lage constante temperatuur bv 25° ofwel gedurende 3-4 uur aan 40-45° en de andere momenten uit.

Default staat een WAR regeling ingesteld om volgens mij niet continu te branden. Daarvoor is de keteltemp tov. de buiten temp. te hoog.

Een reactie?

Koen

Waarschijnlijk belangrijk bij deze opmerking is de isolatiegraad van ons huis.

6cm PUR in muren en vloer.
20cm rockwol in dak
alleenstaand huis geen buren.
Houten ramen 1.3K
balansventilatie

Ik definieer dit zelf als matig geïsoleerd.