Dakpanplaten boven isolatie met cellulosevlokken

Ik wil mijn asbestleien afvoeren en vervangen door iets anders. De dakconstructie is nog goed maar te licht om traditionele pannen te leggen (volgens sommige dakwerkers is er geen probleem als ik een 'lichte' pan neem). Onder de leien is een isolatielaag van ongeveer 20-25 cm ingeblazen cellulosevlokken. Die wil ik behouden. Zijn dakpanplaten type Twin Tile een goede keuze als dakbedekking bovenop de bestaande isolatie? Iemand ervaring hiermee? Omwille van de stijgende prijzen ben ik op zoek naar een prijsvriendelijke oplossing! 

 

Reacties

Ik veronderstel dat er een dampdoorlatend onderdak is voorzien met daarop tengellatten en panlatten. In dat geval zie ik geen probleem met die stalen dakpanelen.

Maar ik zou zeker ook overwegen om opnieuw gelijkaardige schalies te gebruiken. Ze worden nu uiteraard asbestvrij gemaakt.

Dank je wel voor je reactie, Charel. Volgens de dakwerker zijn kunstleien veel duurder dan pannen of dakpanplaten ( vooral aan werkuren). Daarom dacht ik daaraan. Ik had eerst geen onderdak. Ze hebben toen ze de vlokken geblazen hebben aan de binnenkant rondom de houtstructuur een dampscherm aangebracht, daarna op de balken een tweede scherm. Alles luchtdicht gemaakt en dan ingeblazen. Nu zou alles behouden blijven en dan aan de buitenkant een nieuw onderdak plaatsen. Daarop dan panlatten en een nieuwe dakbedekking. Ik ben op zoek naar een betaalbare oplossing voor deze dakbedekking. 

Oké, dan hoop ik wel dat die eerste folie een dampopen folie was, zoals ze die normaal als onderdak gebruiken.

De bedoeling is dat er aan de warme kant een dampdichtere afwerking zit dan aan de koude kant. Moest hieraan getwijfeld worden dan is het beter om, alvorens je een onderdak voorziet op de kepers, eerst die bestaande folie te perforeren of open te snijden.

In principe kan je dan eender welke dakbedekking op de panlatten leggen.