daktrim plaatsen

ik ga volgende week daktrim plaatsen. Ik heb hier wel een vraag over want ik weet of dit zo de bedoeling is. Als je op de foto kijkt komen de profielen telkens een paar mm van elkaar. Is dit zo correct of moet ik het verbindingsstuk omdraaien zodat de profielen helemaal tegen mekaar komen of moet ik de profielen toch tot tegen mekaar duwen voorbij die verdikking? zie foto's in bijlage

 

Bestanden als bijlage
Reacties

Die profielen moeten inderdaad een paar mm uit mekaar gemonteerd worden. Dat is bedoeld om uitzetting bij opwarming toe te staan.

Je kan de gleufjes langs de binnenkant dichtkitten met een elastische kit zodat er geen water tussendoor kan lekken.

Hoe kunnen deze uitzetten als ik ze zelfs niet dichter bij mekaar kan duwen, dan kunnen ze dat toch ook niet doen bij warmte of koude?

Wordt er ook aan de buitenzijde kit aangebracht zodat het precies 1 geheel lijkt of wordt dit niet gedaan?

Bedoel je met binnenkant, het horizontale oppervlak waar ik nog een strook epdm op kleef boven de schroeven?

De kracht bij het uitzetten door warmte is veel groter dan dat jij met de hand kunt duwen. Moest je de profielen tegen mekaar monteren dan zouden ze bij opwarming zodanig onder druk komen dat ze zich bol zullen zetten en loskomen.

Aan de buitenzijde wordt dat spleetje niet gekit. Afhankelijk van het model van de daktrim is het kitten aan de binnenkant nodig of niet nodig. De voornaamste bedoeling is dat het water dat bovenop de dakrand komt te staan via dat spleetje geen druipspoor zou maken over de gevel.

Bedankt voor de informatie.

Na het vastschroeven van de daktrim leg ik op het profiel waar deze vast is geschroefd aan het dak nog een strookje epdm dat een stuk overlapt op mijn dakopstand om zeker geen lekkages aan de schroeven te krijgen en zo is ook de de aanzet tussen dak en daktrim waterdicht.

Is het dan nog nodig om onder het profiel siliconekit aan te brengen?

 

Zo een profiel is toch vooral een afwerkings en esthetisch element.  Functioneel om de hoek  van het dak te beschermen en eventueel je waterdichting beter op zijn plaats te houden.  

Maar het draagt niet bij tot de waterafdachting. Dus die siliconenkit op de aansluitingen is zeker niet nodig.

 

 

walter-8 schreef: Zo een profiel is toch vooral een afwerkings en esthetisch element.  Functioneel om de hoek  van het dak te beschermen en eventueel je waterdichting beter op zijn plaats te houden.  Maar het draagt niet bij tot de waterafdachting. Dus die siliconenkit op de aansluitingen is zeker niet nodig. 

klopt wat je schrijft, is puur voor het zicht maar door in de epdm te schroeven kan het dus niet meer waterdicht zijn.  Ik denk door boven op het profiel (dus de schroeven) nog een epdm lap te plakken die overgaat op de epdm van de dakopstand het wel waterdicht zou zijn maar ben niet zeker omdat op ieder filmpje dat ik al gezien heb ze een strook kit onder het profiel aanbrengen en twijfel dus of het in mijn geval nodig is of niet.

Een daktrim is inderdaad omwille van het esthetische aspect maar zeker niet enkel daarvoor. Eigenlijik is het esthetische het minst belangrijke.

Die daktrim moet verhinderen dat het water dat boven op de dakrand valt niet gewoon over de gevel stroomt om daar zijn sporen achter te laten. Ook heb je aan zo'n daktrim een druprand waardoor zelfs het weinige water wat op de daktrim valt van de muur weg drupt.

Een standaard daktrim is bedoeld om vast te schroeven boven op de dakbedekking. Daarna moet er inderdaad nog een strook dakbedekking bovenop worden geplaatst die zowel op de daktrim als op de dakbedekking wordt verlijmd of gebrand (bij roofing).

De daktrim zal op die manier dus tussen twee lagen dakbedekking zitten.

 

charel schreef: Daarna moet er inderdaad nog een strook dakbedekking bovenop worden geplaatst die zowel op de daktrim als op de dakbedekking wordt verlijmd of gebrand (bij roofing). De daktrim zal op die manier dus tussen twee lagen dakbedekking zitten.

Bedankt Charel.

Dus is het toch niet nodig om onder de daktrim (tussen daktrim en epdm) nog een strook kit aan te brengen of moet dit wel?

Neen, dat heeft geen zin.

Het is wel belangrijk dat de dakbedekkingstrook boven op de daktrim perfect waterdicht aansluit op de daktrim.

Als extra voorzorg wordt dan ook vaak nog over de gehele lengte een kit aangebracht in de hoek tussen daktrim en de dakbedekking. 

Ik heb nog volgende epdm liggen https://www.toolstation.be/epdm-rubber-stroken-zelfklevend/p25095?channable=004737696400323530393523&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwzZmwBhD8ARIsAH4v1gWg4LARH0MO1Jpb4TBYH-9OoXFMudQ4NOSQGR7Ucf0mpOESUbNEydIaApydEALw_wcB

Is deze goed voor over de daktrim en dakopstand te plakken na het voorbehandelen met een primer?

Ik dacht gewoon na het plakken van die epdm-strook op de daktrim en dakopstand, siliconekit aan te brengen in de hoek van de daktrim waar de epdmstrook tegen het opkantje komt van de daktrim, dus tegen het verticale deel aan de binnenzijde van de daktrim. Ik kan jammer genoeg nu geen bijlage meer toevoegen.

Of moet de kit ook nog aangebracht worden waar de epdm op de epdm-opkant komt?

Ik heb geen ervaring met epdm maar ik veronderstel dat die daar wel voor geschikt is. Lees de specificaties en de gebruiksaanwijzingen.

"Ik dacht gewoon na het plakken van die epdm-strook op de daktrim en dakopstand, siliconekit aan te brengen in de hoek van de daktrim waar de epdmstrook tegen het opkantje komt van de daktrim, dus tegen het verticale deel aan de binnenzijde van de daktrim. "

Perfect, het is dat wat ik bedoelde. Tegelijk hiermee zijn dan ook die open voegjes tussen de stukken daktrim opgevuld langs de binnenkant.

"Of moet de kit ook nog aangebracht worden waar de epdm op de epdm-opkant komt?"

Neen, maar het is wel aan te raden dat die strook epdm vanaf de daktrim wordt doorgetrokken over het horizontale deel van de  opstand tot en met een stukje neerwaarts naar het dak toe.

Bedankt Charel, hier kan ik mee aan de slag.

Helaas is de epdm niet breed genoeg om tot in het verticale deel uit te komen van de dakopstand. De dagopkant loopt wel.af naar binnen toe. Ik zal toch maar voor de zekerheid een streepje kit aanbrengen onder de daktrim. Better safe than sorry

Waterdicht maken van epdm op epdm doe je met het daarvoor bedoelde product en niet met één of andere kit.

En als je zelfklevende epdm gebruikt dan zou daarbij ook geen kit nodig mogen zijn. De eigenschap zelfklevend sluit per definitie het kleven met een kit uit. Het kan zelfs zijn dat die strook dan minder goed of minder blijvend hecht dan zonder die kit.

De daarvoor bedoelde producten heb ik wel denk ik. Om de siliconekit aan te brengen in de hoek van de daktrim waar de epdmstrook tegen het opkantje komt van de daktrim komt heb ik Soudal Silirub EPDM aangekocht.  Die rubberstrook dat ik nog liggen heb is zelfklevend (zie link van het product in mijn vorige post), natuurlijk eerst de materialen voorbehandelen met EPDM primer. Ik dacht omdat je schreef dat de epdm strook best tot in het verticale deel van de dakopstand komt en bij mij dat niet het geval ga zijn ik toch eerst een lijntje van die Soudal Silirub EPDM zou aanbrengen onder de daktrim, niet tussen de daktrim en EPDM strookje.

Oké, dan heb ik dat verkeerd begrepen. Maar ook dan is kit onder de daktrim niet nodig. Daar zou normaal geen water mogen komen, anders heb je sowieso een probleem.

Als je geen vertrouwen hebt in de waterdichte hechting van die te smalle zelfklevende strook dan moet je die niet gebruiken, dan moet je een bredere strook epdm gebruiken die wordt verlijmd boven op de daktrim en neerwaarts van de dakopstand.

De kit enkel gebruiken bij het opkantje van de daktrim.

Dag Timmiky ,

Wat al eerder is vermeld hierboven is het inderdaad de bedoeling om deze stroken een paar mm van elkaar te monteren. Deze zetten namelijk uit bij wamrer weer. Dit kan fout gaan waarneer je ze deze ruimte niet geeft. Kit is ook een goede oplossing om dit stukje te overbruggen. Je kan het ook door een dakdekker laten doen. Ikzelf heb hele goede ervaringen met Betrouwbaar Dakwerk dus je zou ook altijd nog door hun geholpen kunnen worden wanneer je er niet uitkomt. Groet Marieke