Damp open vloeropbouw / fundering

Goedemorgen,

Momenteel ben ik bezig met het bouwen van een schuur voor klussen en onderhoud. De schuur is niet groot, en zal maar licht verwarmd worden, maar ik ben erg fan van volledig damp open en biobased bouwen. De wanden en het dak is al uitgedacht, ik kom alleen niet gemakkelijk achter informatie over damp-open-constructies en vloeropbouw. Ik heb al goede informatie van dit forum weten te achterhalen, dus vandaar hier mijn eerste post.

Op dit forum las ik dat van binnen naar buiten de dampweerstand aan de binnenkant 7x groter moet zijn dan de buitenschil. Hiervoor heb ik een mooie OSB binnenplaat en houtvezelplaat buitenplaat weten te vinden.

Dit was in eerste instantie ook de bedoeling voor de vloeropbouw, maar ben hier toch over gaan twijfelen. De houtvezelplaat is er namelijk niet voor gemaakt om langdurig nat te blijven. Deze wordt dan zwakker.

De gehele vloer wordt rondom op het metselwerk gelegd, op een EPDM laag, rondom 2cm vrij van het doorlopende metselwerk. De houtskelet constructie wordt hierna op de de vloer opgebouwd. Het volledige gewicht komt dus op de vloer te staan.

Ondanks de geplande ventilatie heeft een leverancier van biobased materialen mij aangeraden een cementgebonden houtvezelplaat te gebruiken omdat deze tegen vocht kan. Dit lijkt mij ook een veiligere keuze, hier rust namelijk alles op.

Nu loop ik echter tegen het probleem aan dat de dampopenheid hier stopt. Hoe pak ik dit het beste aan? Zorgen dat de vloerisolatie naar binnen toe damp open is? Of de vloerisolatie toch volledig afsluiten met een damp dichte folie tussen de loopvloer en de vloerisolatie?

Naast damp heb ik ook last van natte fietsbanden e.d. dit vocht moet ook niet gaan ophopen tussen de cementgebonden houtvezelplaat en de isolatie onder in de vloerconstructie.

In de bijlage een PDF van de situatie. Hebben jullie advies hierin of ervaring?

Ik hoor het graag!

 

Bestanden als bijlage
Reacties

De vloer zelf moet natuurlijk niet dampopen zijn.  

OSB en een mogelijk vloerafwerking lijkt me van zichzelf voldoende dampdicht voor jouw doel.

Onderaan heb je constructiebalken gevuld met isolatie.  Ik zie niet hoe hoog je  van de grond zit, maar is dit een 20cm zou in toch zeggen dat je opbouw niet 'continu nat' is.  Je kan dan ook goedkoper afwerken met bv een onderdakfolie. Eventueel met gaas tegen ongedierte...  Ik zie geen reden voor bv een een duurdere houtvezelplaat (als je het betaalbaar wil houden). 

En als je veel vocht binnenbrengt met bv natte fietsen zou ik de vloerafwerking goed vochtbestendig maken.  De osb serieus vernissen en regelmatig  herhalen, dan wel nog een afwerkings laag voorzien.  En vocht binnen is natuurlijk ook reden tot ventileren...

In mijn tuinhuis, niet verwarmd, niet geisoleerd met de osb 30-40cm boven de grond geeft die na 10 jaar geen teken van slijtage door vocht (de osb is de onderkant van de opbouw).  Om maar te zeggen dat er niet veel vocht zit onderaan op die hoogte als er ook voldoende ventilatie is.  

Maar als je bouwt voor 50 jaar, zou ikzelf wel een volledig vocht/dampdichte folie onder de osb leggen om die zeker te beschermen.   En om vocht van onder tegen te houden en om vocht van binnen niet in de isolatie te laten komen.