dampkap zowel recirculatiestand als naar buiten

Bestaat er een dampkap die je op elk moment (dus zonder ombouwen) kan omwisselen van recirculatiestand naar een stand naar buiten. In de winter lijkt mij die recirculatiestand wel wat, zeker bij de "onschuldige" gassen zoals wanneer men soep kookt, in de zomer lijkt mij dit echt wel nefast om de temperatuur koel te kunnen houden.

Reacties

Ik denk dat je je aan de zomerse opwarming misrekent. 

Koken zal zeker extra energie in huis brengen maar het is niet zo dat je al die energie door de dampkap naar buiten kan brengen.  

Doel van koken is je etenswaren op te warmen.   Dus deksel op de potten en voor de meeste gerechten - zeker wat moet koken- blijft de energie vooral in huis.  Ik verwacht dat je door straling uit de potten meer energie in huis brengt.  

Los daarvan, in de zomer door de dampkap naar buiten blazen, vraagt ook dat je lucht naar binnen brengt (anders kan er geen lucht naar buiten).  En zonder balansventilatie wil dat zeggen warme lucht met extra opwarming.  Met balansventilatie zit je met het probleem dat die het debiet van een dampkap veelal niet aankan (of niet kan compenseren).  

Je reden om het in de zomer te doen is volgens mij daarom moeilijk een echt goede reden.  

Wil je het toch, zal je een kleppensysteem moeten zoeken; een stuk t-buis met een klep in die je van stand kan wijzigen.  Een stand die binnen uitblaast en eentje die buiten uitblaast.  Ideaal terwijl de dampkap naar buiten blaast stopt de de balansventilatie met afzuigen.  

Dat heel ding in 1 dampkap het ik nog niet gezien.  Maar misschien bestaat het wel.