Is deze opbouw van verwarming mogelijk?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik sta nog niet onmiddellijk op bouwen, maar ik ben toch al bezig met nadenken over de gehele constructie.
Waaronder dus ook de verwarming.

Ik heb hier al veel zitten speuren op dit forum maar ben nog niet tot een pasklaar antwoord gekomen op de vraag waar ik met worstel.
Ik wil namelijk het volgende bereiken:
Verwarming van de boiler gebeurd met een automatische pelletketel en indien budget het toelaat een zonnecollector er bij. Dit als warmte invoer. Voor warmte uitvoer voorzie ik vloerverwarming, regenwater verwarming (douche, bad en wasmachine) en leidingwater verwarming (lavabo's: keuken en badkamer, vaatwasmachine).

Is het mogelijk om een volgende constructie te laten bouwen?
Dit is voor een verbruik door 6 personen.
2 boilers van elk 500 liter inhoud.
De eerste boiler bevat leidingwater. De 2de dood water
De eerste boiler wordt verwarmd tot ca. 60°C (dit is toch voldoende om legionella te voorkomen en de aankalking tot een minimum te herleiden?) De boiler wordt opgewarmd met een eerste warmtewisselaar via de Pelletkachel. Een tweede WW wordt voorzien voor een zonnecollector. Een derde WW voorziet in de opwarming van regenwater in doorstroom en dit voor het nemen van douches, baden en wasmachine gebruik (is 500L voldoende capaciteit om dit in doorstroom te doen?) En een 4de WW zou ik gebruiken om de 2de boiler te verwarmen tot 40 - 45°C max. Deze boiler zou instaan voor de vloerverwarming. Is 500 liter niet teveel voor enkel vloerverwarming naar warmte verliezen in de warmere periodes tov de opwarming door de WW

Ik denk dat een 2de boiler beter is dan de vloerverwarming rechtstreeks aan te sluiten op de eerste boiler.
Hogere temp van 60°C moet vermengd worden met koudwater voor de vloerverwarming. Het water dat in de boiler terugkomt geeft een veel groter verschil dan het water in de 2de boiler van 45°C. zal doen
Ten tweede ik vermoed dat de vloerverwarming niet zoveel werkt in de zomer waardoor ik misschien deze volledig kan uitschakelen (lukt dit of moet je het ganse jaar door vloerverwarming ingeschakeld houden?)

Het verbruik van leidingwater vermoed ik zal een pak kleiner zijn dan dit van regenwater en daarom vul ik de eerste boiler er ook mee. Indien ik dit met dood water doe, heb ik nog een extra warmte wisselaar nodig en ik denk niet dat er boilers zijn met 5 WW's.
En ik denk niet dat je in een boiler regenwater kan verwarmen. Indien wel is het dan niet beter om het regenwater en leidingwater om te wisselen.
Ik vermoed van niet om volgende reden, ik denk dat leidingwater komende van straat, warmer is dan regenwater uit een ondergrondse put. Zodoende zou men wanneer men leidingwater gebruikt de boiler met iets warmer water vullen en tevens met een kleiner gebruikt volume. In tegenstelling tot het vermoedelijke koudere regenwater dat ook in grotere hoeveelheden in de boiler terecht komt en dus langer tijd nodig heeft om op te warmen. Verder profiteert ook de 2 de boiler van de vloerverwarming van het feit dat leidingwater minder grote hoeveelheden en dus minder afkoeling zal te weeg brengen dan het opvullen met vers, koud regenwater. En zodoende de verwarming van de 2de boiler niet in het gedrang brengen.

Is dit een goede oplossing of zie ik iets over het hoofd?

Heeft iemand een idee hoeveel zo een constructie zou kosten? Ik voorzie een K30 LEW te bouwen gelijkvloers 10m*13m + 1ste verdieping 10m * 9m + volledig onderkelderd 10m * 13m. (De kelder zal waarschijnlijk niet volledig worden verwarmd) Totale oppervlakte 350m² - 30 m²(opslag pellets, stookplaats en boiler ruimte). Totaal dus 320m²
Ter info: Ik denk aan massieve houtbouw en geen houtskelet.

Dus kostprijs voor pelletkachel + automatische aanvoer van pellets(pelletsstockage ruimte van 2m bij 8m goed voor ca 14 ton) (geen aanzuig, maar rechtstreeks aanvoer (draaistang?), 2 boilers van 500 liter, zonnecollector, vloerverwarming voor totale oppervlakte, ...

Ik zit nog vol vragen, maar ik moet ergens beginnen hé.

Alvast bedankt voor alle antwoorden? (Ik ben vanaf morgen een weekje weg dus kan niet onmiddellijk antwoorden op vragen. Maar laat de discussie gerust zonder mij beginnen.)

Jurgen