dimensionering zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In onze nieuwe (verbouw)woning willen we een zonneboiler installeren. Met onze architect discussiëren we momententeel over de correcte dimensionering van deze zonneboiler. Ons gezin telt vijf personen. Wij willen de zonneboiler gebruiken voor warm water (niet voor verwarming).

Wij hadden zelf gedacht aan ong. 5m2 zonnecollectoren en een opslagvat van 300 liter. Dit is ook het standaardaanbod van bv. Sanisolar, ESE en Viessmann.
De architect pleit echter voor een opslagvat van 140 liter en zonnecollectoren van 4,2 m2. Volgens hem zijn de grotere boilers een recente rage, gestimuleerd door verkopersblahblah. Ze komen tegemoet aan het gelijktijdige verbruik van water op verschillende punten, multisproeier-douches, grote baden... Een opslagvat van 140 liter geraakt makkelijk opgewarmd op een geïsoleerde zonrijke nazomerdag, wat volgens hem voor grotere boilers niet het geval is.
Uiteraard zijn wij van plan om zuinig om te springen met water (douche ipv bad, spaardoucheknoppen, kort douchen...).
Is een grotere boiler dan zinvol of kunnen we ons inderdaad beperken tot 140 liter?

Jo.