Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Eco fundering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Ik weet dat een fundering bijna standaard van beton is, en dat beton niet direct zo milieuvriendelijk is. Maar anderzijds bestaat er nog geen alternatief voor beton voor fundering, op een paar uitzonderlijke gevallen waarbij funderen op houten palen mogelijk is. Ik zeg hierbij uitzonderlijk omdat voor fundering op houten palen, de palen geheel onder het waterniveau moeten blijven om zo de levensduur te verlengen.

Nu weet ik dat er een opmars is van kalkhennep. Dit wordt vaak voorgesteld als de natuurlijke beton (Engels: hempcrete). Helaas is kalkhennep niet geschikt voor ondergronds gebruik, omdat de cellulose zou afbreken dan.
Dus mijn idee: stel dat ik een waterkerende laag voorzie rond de kalkhennep (ecologisch gezien zou een PE-folie de beste waterdichting zijn, los van de discussie van het gebruik van aardolie voor de productie), dan zou er dus geen water aan de kalkhennep kunnen, en zou ik dit dus ondergronds kunnen toepassen.

De dragende structuur bij kalkhennep is nog altijd het houten frame, en niet kalkhennep zelf. Dus ik zou deze houten structuur zeker verwerken in de fundering (dit is voor al de personen die denken dat ik puur kalkhennep zou gebruiken).

Ik vraag me nu dus af of dit kan dienen als alternatief voor zo een betonnen fundering of niet?

Reacties

Als je woning licht genoeg is en je grond de draagkracht aankan kun je ook werken met sokkels in beton en dat post and beam (kolommen en balken) om uw woning te construeren.

 

Een beetje principe als volgende foto:



Je kan ook naar de nog recente geschiedenis gaan kijken. Honderd jaar geleden gebruikte men ook geen beton in het fundament.

Men maakte een sleuf tot op de vaste ondergrond en men begon hier te metselen met bakstenen of nog beter met natuurstenen en kalkmortel.

Charel

Ik zou toch opteren voor gewone beton,zeker als er al twijfel is omtrent de rotting van de hennep, tenslotte steunt uw huis hierop.

 

Er zijn veel mogelijkheden voor fundering op de wereld , maar ik meen dat je toch rekening moet houden met de plaatselijke omstandigheden, en die zijn, in ons regen-kikker landje toch wel op zijn minst "vochtig" te noemen. Ik neem gerust aan dat bvb. in de woestijn in Arizona je anders kunt gaan funderen, maar hier ??

ik meen ook dat er bovengronds tal van mogelijkheden zijn om ecologis(er ) te gaan werken , dan dat beetje beton dat je uitspaart.

 

Bovendien is beton meestal gemaakt van recuperatiegranulaten (afbraak van andere constructies), dus ben je eigenlijk toch goed bezig op dat moment.

Ik geloof ook dat er zo iets bestaat als 'ecobeton'; misschien eens nakijken wat dit betekent.

 

Beste Brecht,

 

Er bestaat een goed alternatief voor betonnen fundering, en dat is schroeffundering.

Ik heb er onlangs mee geexperimenteerd. (HSB tuinberging met groendak)

Het is niet alleen ecologischer dan beton, maar bovendien makkelijker en goedkoper.

 

www.schraubfundamente.de

 

groeten,

 

Dirk

 

 

 

 

 

Dirk, 

Dit is een supertip. 

Lijkt me de ideale fundering!!

Het principe van puntfunderingen, maar dan zonder beton. 

Beste Dirk

Ik heb dit ooit al eens zien passeren, en het leek me toen, en lijkt mij nog altijd een heel goede eco fundering, maar ik weet niet direct hoe dat ziet met de zwaardere constructies. Maar dat is wellicht wel de kleinste bekommernis.
Ik vind het allessinds wel interessant dat er zo innovatie bestaat, maar ik vermoedt dat dit waarschijnlijk moeilijk gaat aanslaan.

Mvg,
Brecht

Als je ziet dat er al een schoolgebouw en deel van een voetbalstadion mee is gebouwd, dan zal het dus ook wel voor zwaardere constructies goed werken.

In geval van een locatie met archeologische verwachtingswaarde mag niet dieper dan 50cm de grond geroerd worden of de locatie moet eerst onderzocht worden... kostbaar en tijdrovend. In die gevallen neem ik liever een plaatfundering (150/250mm) op EPS-blokken (300/200mm) in combinatie met HSB. Door het vervangen van 500mm grond door EPS en beton wordt de bodem niet hoger belast dan het oorspronkelijke gewicht van de grond. Daardoor is deze funderingsmethode ook zeer geschikt voor bodems met matig draagvermogen.

inderdaad ... ook afhankelijk van de draagkracht van de grond natuurlijk.

ik heb schroeven gebruikt van 1300 mm lengte en die dragen 2 ton per stuk. (bij langere schroeven loopt dat sterk op.)

met een lazer er bij staat alles ook meteen waterpas.

In mijn geval was er geen vloerisolatie nodig, maar als dat wel het geval is, dan kan je bvb een laag glasschuimgranulaat gebruiken.

Je kan ook de schroeven 30 cm boven het maaiveld laten uitsteken zodat een houtskelet beschermd is tegen bodemvocht.

Plaatsing gebeurt zeer snel dmv handgereedschap (type boormachine)

 

Dirk