Elektriciteitsleidingen & elektromagnetisch veld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb af en toe al eens gehoord dat de 230V wisselspanning in elektriciteitsleidingen een aantal gezondheidsklachten zou kunnen (is nog niet bewezen, maar ik wil het voorzorgsprincipe hanteren) veroorzaken, die samen onder de noemer 'elektrostress' of 'elektrosmog' vallen.

Daartoe zou het interessant zijn om twee maatregelen te nemen:

1. Afgeschermde kabels gebruiken (VFVB) en de beschermingsmantel verbinden met de aarding.

2. 'Biorupteurs' plaatsen: schakelaars die de stroom onderbreken als de leiding niet gebruikt wordt (er steek bvb. geen toestel in het stopcontact van die leiding)

Heeft iemand hier ervaring mee en waar kan je die krijgen?

Christophe

Reacties

Hallo,
Ik was wat aan het surfen op zoek naar uitleg over bioruptoren. Enfin eerder, over hoe ik sluimerstroom kan vermijden.
- elektromagnetische velden is de verzamelnaam voor elektrische en magnetische velden (omdat ze zo verbonden zijn dat ze eigenlijk één ding zijn, waarvan wij de fenomenen dan eens elektrisch en dan weer magnetisch noemen)
- ivm magnetische velden bij leidingen onder spanning maar zonder stroom: het betreft hier wisselspanning, dit wil zeggen een steeds wisselend elektrisch veld, dwz zeker(!) een magnetisch veld (wetten van Maxwell) - ik spreek me niet uit over grootte of schadelijkheid
- daarenboven is er nog iets als relativiteit (Einstein): de ladingen mogen dan al niet bewegen (geen stroom) maar als de waarnemer beweegt tov de ladingen zal hij een elektromagnetisch veld waarnemen - opnieuw: ik spreek me niet uit over grootte of schadelijkheid, al zou ik wel eens willen weten wat het effect is van rijden met de auto doorheen de elektromagnetische velden van al die GSM masten.
- voor de luiwammesen: er bestaan bioruptors (in Nederland netafkoppelaars genoemd) die ook stand-by apparaten (elek.tandenborstel, TV,...) uitschakelen. je kunt de gevoeligheid dus instellen. Ik vind echter geen > 16A bv om +/- een volledige installatie op te zetten ipv 1 kring.
- voor de actieve energiebewustelingen: zo'n stopcontact met schakelaar lijkt me een goed idee.

Ik zie hier af en toe praten over speciale verf die schadelijke EM stralingen zouden buitenhouden. Ook heb ik al horen zeggen dat behangen met alu-folie of iets dergelijks zou helpen? Wat? Waar kan ik zoiets vinden? Helpt dit echt ivm gsm-masten of hoogspanningskabels?
Ik zou graag de kamer van mijn zoontje van 2 beschermen (vlakbij gsm-mast) maar weet niet hoe eraan te beginnen.

Hallo,
ik ben een laatstejaarsstudent burg. werktuigkundig-elektrotechnisch ingenieur en doe hiervoor een kleine studie over deze afschermmaterialen. Bij mijn weten zijn deze in België niet te verkrijgen; in Nederland vind je wel enkele verdelers, bvb op http://www.vitalitools.nl/content/e_mat1.php.

Let wel op bij het plaatsen van deze afschermers dat er in de kinderkamer geen EM bronnen staan (zoals babyfoons), deze worden door de afscherming weerkaatst en versterken dus het schadelijke veld.

Afschermen zijn er voor vele frequentiegebieden beschikbaar, dus zeker ook voor gsm-straling en hoogspanningskabels.

Afgeschermde kabels zou ik wel gebruiken.

Biorupteurs lijken me nutteloos en eerder een commercieel element.

Zij schakelen de spanning uit als er geen stroom verbruikt wordt (dus geen elektromagnetische velden).

Als je zeker wil zijn dat elektrische velden ook uitgeschakeld worden, gebruik dan een schakelaar, of leg de kabels voldoende ver van je bed.

Van elektrische velden is niet bewezen dat zij schadelijk zijn, van elektromagnetische velden (enkel bij stroomverbruik) wel.