energieverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wegens de moeilijke layout in de oude tread start ik een nieuwe op.

Ik dank iedereen die zijn cijfers heeft doorgespeeld. De eerste vaststelling is dat het interessant is de gegevens in een ietwat gestandaardiseerde vorm te gieten. Ik heb gisterenavond wat gespeeld in Excel waarmee ik puur op basis van registraties van de meterstanden een overzicht van het verbruik per maand of per week kan geven, ongeacht de data van opname (interpollatie van de meterstanden). Hoe meer opmetingen hoe meer detail je kan aflezen (bijvoorbeeld in het wekelijks rapport). Het plezante is dat je niet systematisch op een zondag, of de eerste van de maand moet opnemen en dus voor alle opmeetsets een vergelijkbare grafiek kan maken. Het enige wat je moet doen is je meterstanden op de juiste plaats plakken.

Ik moet de sheet nog wat testen, ik probeer die morgen te posten. Wat er nog ontbreekt en waarvoor ik graag jullie medewerking krijg, is een lijst van relevante parameters van de woning, aantal bewoners, soort verwarming,gebruikte electrisch toestellen enzovoort.
Een paar genormaliseerde parameters (kWh/m2/maand, kWh/persoon/jaar, e.a.) zouden dan kunnen gebruikt worden voor gedetailleerdere vergelijkingen. Meten is weten.

Iemand als een lijst beschikbaar van bovenstaande parameters ? Bjorn, misschien is een ingekorte versie van je K-waarde berekening wel interessant (isolatiediktes, compactheid, e.d.). Ik sta open voor suggesties.

Een overzicht van die resultaten van verschillende bereidwillige mede-energiebewuste personen is eenvoudig te realiseren als iedereen met dezelfde basisspreadsheet werkt. Ik wil me gerust opofferen om die te verzamelen.

Luc