Enkele vragen over vloerverwarming

Beste allemaal,

Binnenkort gaat de vloer er hier uit en komt er vloerverwarming. Nu heb ik nog een gascondensatieketel, maar later komt er een warmtepomp en gaan we ook koelen via de vloerverwarming. We mikken voor verwarming op aanvoer 35°c - retour 30°c en voor koeling op aanvoer 17°c - retour 19°c. Onze renovatiewoning zal zo goed mogelijk geïsoleerd zijn (28cm glaswol in de vloer van de bergzolder, 15cm EPS in de vloer, 5cm EPS in de spouw en driedubbel glas). Ik laat nog een legplan maken, maar heb alvast deze vragen:

- Legafstand buizen zou best 10cm zijn om ook voldoende koelvermogen te hebben. Klopt dit?
- Diameter buizen zou best 18mm zijn: geeft extra debiet voor koeling + minder weerstand, waardoor we een extra circulatiepomp vermijden. Klopt dit ook?

Welke buis kies ik nu best? Ik hoor dat enkel buizen met een alu laagje 100% diffusiedicht zijn, maar zijn die ook eenvoudig zelf te leggen op 10cm of riskeer ik dan knikken? Of zijn PE-RT buizen voldoende? Ik investeer liever wat meer in buizen waar ik de rest van mijn leven niet meer naar moet omkijken : )

Ik zou niet gaan voor statische collectoren, maar voor collectoren met ingewerkte ventielen waarmee ik het debiet instel. Daar kan ik dan een stelaandrijving (open/dicht) op zetten die ik aansluit op zelflerende domotica. In elke ruimte komt daarvoor een thermostaat.

Dankjewel voor jullie advies!

Reacties

Nog even aanvullen:

  • Vloerverwarming komt enkel beneden. Boven komen er ventiloconvectoren, ook op LT dus. Die zitten op een andere kring en hebben elk een eigen thermostaat aan boord.
  • In de living komt een speksteenkachel (voor gezelligheid en eventuele bijverwarming putje winter). Als die aangaat, moet de vloerverwarming dat 'voelen' zodat die kan terugschakelen.

logische volgorde: 

- bepaal nodige vermogen (dat op zich een ontwerp parameter is van je huis) via een warmteverliesberekening.  

- dat geeft een vermogen/m2 maximaal te leveren (bv 20W/m2) per kamer.  Ideaal is er weinig verschil tussen de ruimtes. Verschillen kunnen wel opgevangen worden door debiet aan te passen. 

- dan bepaal je je regime van je verwarming bv 35-30 en een bepaald debiet en bijhorende omlooppomp.

- en dan weet je welke legafstand daar bij hoort om in dat regime voor jouw vloeropbouw de nodige vermogens te halen...  ...en op zich kan de oefening ook in een andere volgorde, maar uiteindelijk moeten verschillende parameters op elkaar zijn afgesteld.  

... en dezelfde oefening voor koeling.
Iemand met ervaring in ontwerp van verwarmingsystemen 'weet' wel welke legafstanden bij welke nodige vermogens hoort opdat een bepaald temperatuursregime. 
 

Voor de vuist weg gok ik dat je ergens rond 25-30Watt/m2 uitkomen voor verwarming.  Bij die vermogens geloof ik niet dat het veel zin heeft lager dan 15cm legafstand te gaan.  Al kan voor een lucht warmtepomp iedere graad die je wint misschien wel een argument zijn.  Maar als het een extra omlooppomp vraagt wordt het weer extra duur en stijgt je verbruik ook weer...  

ivm sturing: hoe eenvoudiger, hoe beter: in een LEW blijft de temperatuur goed constant en dat geeft ook hoogste comfort.  Hier zijn de verschillende kringen ooit eens ingeregeld en sindsdien is er niet meer naar de verwarming omgekeken.  Enige wijziging is wanneer een kamer voor maanden niet gebruikt wordt en dan draai ik de betreffende kring dicht (wat met kinderen die nog in huis wonen, weinig gebeurde...).   Ik zie dus zelf geen enkele reden een koppeling te voorzien met domotica of extra sturingen te voorzien op de kringen.  1 weersafhankelijke regeling is voldoende... Waarbij ik niet weer hoe zinvol je die radiatoren kan aansturen.  Je loopt hier het risico wel op voldoende lage temperatuur te kunnen verwarmen voor de vloerverwarming, maar een hogere temperatuur nodig te hebben voor de radiatoren.  Dat lijkt me de grootste ontwerpuitdaging te worden (al is dat ook weer terug te brengen tot een goede warmteverliesberekening...). 

Dat alles bij elkaar wil vooral zeggen dat je iemand nodig hebt die je bijstaat in ontwerp van de verwarming.  Want alleen al door de sturing anders te doen kan je ontwerp anders worden.  Merk trouwens op dat de meest zuinige manier van werken is net zo te verwarmen dat de warmteverliezen net gecompenseerd worden.  Maar dat wil voor een individuele kamer eigenlijk zeggen dat opwarmen zeer langzaam is want je kan nauwelijks extra energie toevoeren.  Ook afkoelen zal door isolatie zeer traag gaan.  Maw, een sturing waarbij je in kamers de temperatuur gedurende de dag laat veranderen is weinig zinvol/zal rendement omlaag halen. Het enige wat mij zinvol lijkt is een sturing waarbij je voor langere periodes de verwarming in een kamer aan/uit zet.  En dat kan evengoed manueel aan de collector ivm van de relatief dure elektronische oplossing. 

Welke vloerverwarmingsbuizen; ik heb 20 jaar geleden gebouwd; gek dat die discussie er nog altijd is ;-).  Ik weet al niet meer welke buis we gebruikten al denk ik wel dat ze zonder een ALU laagje is.  Maar ik moet passen wat vandaag de dag de 'goede' buis is...

Los daarvan geloof ik dat in ons klimaat actief koelen niet nodig is.  Maar dat is een andere oefening...  En ik lees bij Daiking onzin als "Koelen met vloerverwarming is een vorm van ‘topkoelen’, wat betekent dat je er hoge warmtepieken in je woning mee vermijdt. Je kunt je woning via vloerkoeling 5 tot 8°C kouder dan de buitentemperatuur krijgen, wat gevoelsmatig een zeer groot verschil maakt."  Zonder koelen houd ik mijn woning 10 graden onder de buitentemperatuur...  (lees: ik kan het op max 24 graden houden).  Geen idee dus wat Daikin nog kan helpen in mijn woning...  Je moet alleen de zon buiten houden en voldoende verluchting snachts voorzien. 

Vloerverwarming en je speksteenkachel...: dat hout klinkt stoer, maar eigenlijk is het dom.  Je plaatst een verwarmingssysteem waarbij je kan kiezen voor groene energie en dan ga je er nog een vervuilende houtkachel naast zetten die je leefomgeving vol fijn stof blaast (of ga je de rookgassen controleren en een speciale filter voorzien?). Voor zover ik weet is er in Belgie geen speksteenkachel op de markt die een voldoende laag niveau  aan fijn stof produceert.  Los nog van het feit dat je vloerverwarming eigenlijk niet om kan met zo een extra warmtebron zonder dat je de temperatuur in de kamer verhoogt.  Ik kan begrijpen dat het een romantisch idee is om een vlammetje te hebben.  Maar rationeel past het gewoon niet in een moderne woning... (en de kachel maakt de luchtdichtheid van de woning nog wat moeilijker...)  Ik zou het geld voor kachel en schouw voor iets anders gebruiken (bv voor 6 maanden onbetaalde verlof te nemen...;-))