gasgevelkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Stefan,

Je beweert dat gasgevelkachels pas rendabel zijn als je niet meer dan 4 ruimten moet verwarmen. Ik vermoed dat je dan bedoeld financieel.

Ecologisch/energetisch lijkt het me toch altijd beter ?
Bij een cv heb je altijd verliezen omdat je eerst water gaat opwarmen dat op zijn beurt een ander medium gaat opwarmen (vb vloer of radiator). En daarenboven moet je in een LEW blijkbaar altijd een te zware ketel kopen waardoor het rendement ook niet ideaal is (beweren ze op de site van Greenpeace en heb ik nog horen zeggen o.a. bij VIBE). Voor een woning met 200 vierkante meter verwarmde oppervlakte kom je een heel deel van de winter toe met 5 kW beweren ze bij Greenpeace. Slechts als het zeer koud is heb je 10 kW nodig. Wij hebben een woning met 110 vierkante meter verwarmde oppervlakte gepland (living, keuken, badkamer en 3 slaapkamers, onze slaapkamer moet niet verwarmd, die verwarming staat nu toch ook nooit op en dit huis is dan nog zeer slecht of niet geisoleerd).

Zij geven ook prijzen van gasgevelkachels en die van F** (wat mij in het verleden toch is aangeraden als goede kachels) gaan van ongeveer 580 euro (1.55 kW) tot zo'n 800 euro (4.5 kW).

Nu in mijn geval zijn er 5 ruimten te verwarmen. De 3 slaapkamers, de badkamer en de eetkamer/salon/keuken dat een geheel vormt. Als wat Greenpeace beweert klopt, zal ik voor de living/keuken/eetkamer (50 vierkante meter) dan zeker toekomen met 3 kW (?). En voor de badkamer en 3 slaapkamers telkens 1.55 kW (?). Dan kom ik op 2945 euro (118 000 fr.). Daar heb ik juist een condenserende ketel voor gekocht. Daar moet dan wel nog een geiser bij als naverwarming voor de zonneboiler (prijs ?). Maar dan denk ik toch dat ik nog altijd een stuk goedkoper uitkom dan condenserend gasketel + vloerverwarming + radiatoren (voor badkamer en slaapkamers).

Je moet me maar verbeteren als ik kemels sla. Van die kW's heb ik bvb totaal geen benul.

Wat ik me hierbij ook wel afvraag is of die gevelkachels werken op het principe van opgewarmde lucht ? Dat is dan wel een groot nadeel (verbranding stof, hogere comforttemp.).
Maakt het eigenlijk verschil uit of je gebruik maakt van stralingwarmte of luchtverwarming om gebruik te kunnen maken van de muren als warmte-opslag ?

Ik dacht dat je al eens had vermeld dat het qua comfort wel te vergelijken is met cv, dat je het ook kan programmeren en zo... klopt ?

Erik