Gasketel laag vermogen

Hoi,

We hebben nu een gasketel Elco Thision 9kW (0,9 - 9kW)  met aparte boiler.  Deze is nu bijna 14j oud.  We hebben 4,5kW bij -10gr nodig.

Welke ketels zijn er nu op de markt die een gelijkaardig modulatie bereik hebben?  De nieuwste ketels van Elco gaan zo laag niet meer. 

Groetjes

 

Reacties

Op de markt lijken er idd geen ketels meer te zijn onder 2kw als ondergrens.  

Ik vermoed dat ze nog liever hebben dat je een warmtepomp installeert ;-).  

Walter

 

 

 

Dat is spijtig.  Meer achteruitgang dan vooruitgang. 

 

Heb je reden te denken dat je ketel aan  vervanging toe is?

Ik begrijp dat je de oefening doet omdat je ketel tegen het einde van zijn theoretische levensduur loopt.  Maar net omdat hij juist gedimensioneerd is, zou hem langer moeten laten leven dan gemiddeld.  Concreet geloof ik dat die wel 30 jaar moet kunnen worden.  

Met de bedenking dat sommige onderdelen wel eens vervangen moeten worden.  Ik denk dan mogelijk aan de waterpomp of iets in de electronica.  Ik zou vooral een installateur zoeken die deze ketel met veel liefde nog minstens 10 jaar aan de praat houdt...

Ingeval jouw vloerverwarmingsbuizen in beton liggen (veel massa) kan die beton mogelijk genoeg warmte opnemen om de ketel slechts enkele keren per dag op een iets hogere temperatuur te laten werken? Na een paar uur is de vloerlaag dan weer koeler en kan de ketel er weer veel energie in kwijt. Nadeel je hebt dan wat hogere schommelingen in vloertemperatuur.

Ik denk dat de buizen onder 9cm chap zitten.

De raad van Walter lijkt me de beste: de ketel zo lang mogelijk blijven onderhouden.

Je kan evt eens uitproberen of meerdere stookmomenten met pauzes tussenin werkt door de ketel in te stellen op 2kW minimaal en in de thermostaat enkele warmere momenten te programmeren.

Bij onze ketel (bulex 5-12kW) kan een minimale kW ingesteld worden, vb 6kW (ik geloof dat hij aan 5kW minder efficiënt werkt). De eerste drie jaar stond de thermostaat op 20° enkel 5:30-8h, 12-13h, en 18-20h (ong.). Daarbuiten koelde ons huis telkens (lichtjes) af.

Ter info: ik ben een amateur die wat experimenteert, geen specialist. Eigen verantwoordelijkheid.