Gebruik van nieuwe bouwtechnieken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Graag had ik geweten of de nieuwe lijmmortel technologie van Terca wel degelijk efficient is naar zowel sterkte van constructie als isolatiewaarde.

De nieuwe manier van werken met de lijmmortel technologie resulteert in zeer dunne voegen (tot max. enkele millimeter). Ten opzichte van de 'dikkere' voegen bij het klassieke metselwerk, zou dit een aanzienlijke verlaging van de k-waarde moeten opleveren (dus een veel betere isolatie). Het zou immers zo zijn, dat de dikkere mortelvoegen een heel hoge lambda waarde hebben en als dusdanig de k-waarde van de muren heel negatief beinvloeden.

Is dit ook effectief zo? Heeft daar al iemand ervaring mee en zo ja, welke?

Groeten,
Geert Vancompernolle
Torhout

Reacties

Lijmmortel is vooral ontworpen voor sterkte en niet voor isolatie. Hun lambdawaarde is inderdaad te hoog, ook die van Ytong, niet alleen van Terca. Het is qua materiaal eerder mortel dan klassieke lijm. Als je isolatiewaarde wil, moet je daarvoor PUR-constructielijm gebruiken. Zoals die van Rectavit Easy Fix. Dit wordt gebruikt zowel voor steenachtige producten zoalsultipor Ytong, en zowel ook voor echte isolatieplaten aan de muur te kleven.

Lijmmortel gebruik je altijd op baksteen of keramische steen en dat zijn sowieso geen deftig isolerende dingen. Je kan moeilijk van de lijmmortel dan verwachten dat de isolatiewaarde verbetert.

Zoals gezegd door Carol wordt voor de speciale isolerende bouwblokken (ytong etc) wel een speciale lijm gebruikt omdat daar de fabrikant van de blokken al aan die isolerende eigenschappen heeft nagedacht.

Maar dan nog zijn de isolerende bouwblokken NOOIT zo isolerend als centimeters isolatie tegen een muur. 't Is gewoon een andere wijze om te bouwen. Ter info: passief bouwen met Ytong geeft ook muren van 50cm dik.

 

Ook niet vergeten dat een buitenmuur, gemetselt met mortel of lijmmortel geen invloed heeft op isolerende waarde want de luchtspouw zit ertussen.