Geisoleerde box in huis

Beste, 

Een tijdje geleden stelde ik dezelfde vraag hier al eens mr ik vind deze nergens meer terug dus here I go     again....

Zou graag een oude woning kopen , deze woning zou ik intern helemaal willen strippen , binnenmuren weg, verdieping weg... nieuwe beton vloer en hierop een soort box te maken ( hsb) met de nodige isolatie zodanig ik van een oude woning een lew of mss zelf passief huis kan maken. Wat zijn allemaal bedenkingen, opmerkingen, andere oplossingen,.... graag al jullie hint, tips.... 

 

Ps er was iemand die een heel verslag had van een dergelijk project... als iemand dit nog zou hebben...

Reacties

Wat met aansluitingen raam, deur, verdieping  ed....

Een paar bedenkingen:

- het is wel moeilijk werken, afbreken zonder te veel af te breken, opbouwen met die oude muur die in de weg staat.  De tijd die je volgens mij hiermee verlies maakt het duurder dan volledig af te breken.  Tenzij het je eigen tijd is.... 

- volgens mij moet je wel zorgen dat de nieuwe doos zijn eigen funderingen heeft; misschien is een betonplaat voldoende, misschien moet je voor toch 'echte funderingen voorzien'.  

- op zich denk ik wel dat het moet kunnen en zie ik weinig problemen.  Bedenk wel altijd dat die oude muur zijn leeftijd heeft.  Misschien is die ooit te vervangen of te restaureren.  

- ramen; deuren... alles kan; zolang de kaders maar aansluiten op de isolatie. En brede raamdorpels lossen veel op. 

Maar vooral; je creativiteit in ontwerp zou wel heel toevallig uitkomen op de zelfde plaatsen voor de ramen als het origineel...  wat dan weer de vraag opent de oude gevel te houden.  Een probleem met ramen is dat je muur dikker wordt wat minder lichtopbrengst geeft; kijk dus zeker na of de lichtopbrengst voldoende zal zijn als je de ramen houdt.  Of ook; we hebben nu graag veel licht op zuiden; 3 gevels laten staan en eentje helemaal wegnemen?

- zijn de regels voor volledige afbraak en heropbouw nu niet redelijk soepel om toch aan 6% te mogen herbouwen?

Hi, dank je voor je reactie. 

# 6% btw gaat niet aangezien dit niet mijn enigste woning is. 

# het is mijn eigen tijd/ hobby dus hier kan ik moeiljjk/ geen prijs op kleven.

# praktische oplossingen vr ramen/ deuren zal ik wel vinden hetgene waar ik persoonlijke heel moeilijk uitgeraak is de vocht balans... kan ik gewoon isolatie aanbrengen tgn buiten muur en dan nieuwe binnenmuur metsen? Geeft dit problemen nr vocht toe? Moet kk toch met houten voorzetwand werken die ik langs de " buitenzijde" voorzie van een dampscherm..  = begrijp niet goed hoe ik hier mee om moet gaan , en ik weet ook dat architect uiteindeljjk nodig gaat zijn mr ik wil dit vraagstuk beetje opgelost hebben voordat ik een bepaald type huis koop..

Dream dream dreams.... 

Ik dacht dat een het houtskeletbouw werd ;-).  

Je zit met dezelfde uitdaging bij iedere opbouw. 

En de isolatie tegen de buitensteen aanduwen is dacht ik geen standaard oplossing ;-)  (Kan wel bij bepaalde eigenschappen van de muur...).

Normaal heb je ventilatie net achter je gevel; daar verwacht ik moet je ook naar streven.  

Walter

 

Hoi Walter, 

 

Idd eerste gedacht is en blijft hsb mr wil me wel aanpassen naar iets anders als ik hierbij het "vocht/condens" vraagstuk beter onder controle krijg. 

Mvg

Een houtskeletbouw kan je misschien naast de werf opbouwen met de nodige buitenafwerking en dan tot op 1cm van de bestaande muur plaatsen. 

Gewoon metsen en dan isolatie nog tussen de 2 muren plaatsen lijkt me zeer moeilijk.  Maar misschien zijn er technieken.

Ivm vocht; nog een uitdaging: normaal moet er een vochtbarrierre onderaan in de bestaande muur; is die er?

Allemaal vragen voor een architect ;-).

 

Je zocht een eigen oude vraag: misschien deze:

https://www.ecobouwers.be/forum/post/bestaande-bouw-koppelen-aan-hsb

Maar het lijkt me een soort spookvraag geworden zelfs zonder datum ;-).