Gevelbekleding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze nieuwbouwwoning is voor het grootste gedeelte bepleisterd met silikoonpleister op EPS isolatieplaten, gelijmd tegen de dragende muren in gelijmde silikaatsteen. Of dit een goede keuze was, wil ik in het midden laten, ze is gemaakt en de bepleistering is afgewerk.

Er zijn echter enkele delen muur en plafond (boven carport) die zullen bekleed worden met hout, totaal ongeveer 70m2. Oorspronkelijk voorzien als Bruynzeelpanelen met houtfineer, maar omwille van de kostprijs en ecologie denken wij om Thermowood of Platowood te zullen gebruikt. Ik heb 10cm ruimte om deze bekleding aan te brengen. Meer niet omwille van diverse aansluitingen op andere materialen (arduinen plint, bepleisterde hoeken, ...) waar ik rekening mee moet houden. Wij hadden gedacht aan een dubbel houten regelwerk van 2x4cm (eerst horizontaal, dan vertikaal en de planken terug horizontaal) als onderstructuur, met daartussen isolatie.

En nu de vragen:
-Is deze onderstructuur zo een goed idee?
-Welke isolatie kan ik best gebruiken (merk/type)?
-Kan ik best een dampscherm plaatsen of niet en zo ja waar?

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik, als ik dit forum ontdekt had voor ik begon te bouwen wellicht dikkere isolatie zou voorzien hebben, maar er is nu geen weg meer terug. Vandaar wil ik waar mogelijk nog zo optimaal mogelijk werken.