gezocht: installateur van (gekeurde) 2dehands PV panelen

Wij zoeken iemand die afgedankte, tweedehands PV panelen kan installeren. In Nederland zijn er bedrijven die PV panelen nakijken, keuren, en als pakket aanbieden en installeren, maar ik heb nog geen aanbieder met dezelfde service in Vlaanderen gevonden. 

We zouden ons zuidwest georiënteerd dak helemaal willen inzetten om vol panelen te leggen, die misschien nog wel wat  elektriciteit kunnen opbrengen, maar op de schroothoop gaan eindigen. Dat is een echte zonde, op zoveel verschillende vlakken.

We zouden ook willen investeren in nieuwe batterijen, zodat we het net niet overbelasten met te veel injectie van stroom. De aanpassingen aan het net kosten handenvol geld aan de maatschappij, en zorgen alweer voor extra uitstoot. Dus de batterijen willen we maximaal inzetten om zo weinig mogelijk tot niets te injecteren op het net (wel er van af te nemen). Als er mensen een milieu-kosten-baten analyse hebben ivm batterijen die kunnen aantonen dat dat een hele negatieve milieu-impact heeft, op langere termijn, dan lees ik dat graag! Dan zouden we de batterijen schrappen. Elke wetenschappelijk onderbouwde input op dat vlak is welkom!

Wij wonen met z'n 5 in een gesloten bebouwing, met een schuin dak met dakkapel voor-en achteraan. Ons jaarverbruik schommelt rond de 2600 kWh (en is dalende met ongeveer 13% door gedragsaanpassingen). We zijn coöperant van Ecopower. Ons dak is met 30 cm aan isofloc geïsoleerd. 

Reacties

Voor de 2dehands PV panelen kan ik niet helpen.  Ik zou er alleen eens goed over nadenken, omdat zo een installatie wat meer aandacht zal vragen omdat de kans op een slecht paneel groter is (en je de installatie dus beter moet opvolgen en een oplossing met hebben voor vervangen).

Ivm met je verwachting beperken injectie: de VREG heeft momenteel de keuze gemaakt prosumenten niet te laten betalen voor injectie.  Een motivatie hiervoor vind ik niet direct.  Al kan ik me voorstellen dat je het net dimensioneert in de eerste plaats op de grootste component en dat is afname.  Lokaal kan ik me voorstellen dat veel kleinere prosumenten een probleem kunnen geven.  Maar ik verwacht dit als een lokaal verschijnsel.  In die zin denk ik dat je mag stellen dat je als prosument niet echt een extra belasting veroorzaakt van het net.  In het slechtste geval zou je PV installatie samen met die van de buren een overspanning kunnen geven, waarop je PV installatie zich zal uitschakelen en het net dus niet zal belasten.  Je zorgt er dus hoogstens voor dan een paar andere PV installaties kortstondig niet werken.  Zelf zie ik dit niet echt als een groot probleem.  Daarom vind ik de maatschappelijke impact van een batterij op beperken injectie maar beperkt.  Ter info: ik begreep bij VREG dat ze tegen eind dit jaar met een studie komen ivm een mogelijk tarief voor injectie.  

Ik zou argumenteren dat een batterij wel kan zorgen dat je de maatschappelijk impact beperkt, maar dan in eerste plaats door je afname op piekmomenten te beperken (en daar houdt het capaciteitstarief geen rekening mee).  In het beperken van de afname piek zit volgens mijn momenteel toch de grootste maatschappelijke winst.  Waar ook mogelijk de grootste mogelijke financiële winst zit als je overgaat op een momenttarief (wat grofweg evenredig is met een 'maatschappelijke impact' van je verbruik). 

Ik kan je met zekerheid zeggen dat je idee om 'weinig tot niets' te injecteren in net niet mogelijk is, ook met een batterij.  Tenzij je wel echt voor een zeer kleine installatie kiest of de installatie uitschakelt bij overproductie. Er is voor een gemiddelde installatie gewoon te veel zon in de zomer, en betaalbare batterijen stockeren niet veel meer dan 1 dan zonneproductie.  Bv een 3kWp installatie produceert op een goede dag 15kWh; Als je zo enkele dagen na elkaar hebt in de zomer zal er veel energie terugvloeien naar het net omdat die niet in een betaalbare batterij kan gestockeerd worden (waarbij ik denk dat 20kWh batterij zowat de bovengrens is). 

walter

Wat een uitgebreid antwoord! Dank je Walter! Dit geeft me heel veel extra info.. veel stof tot nadenken! 

Ik ben zelf ook coöperant bij Ecopower en heb nog geen eigen zonnepanelen. 

In het grote plaatje beschouwd denk ik dat er meer milieuwinst te boeken valt als ik overschakel op een dynamisch uurtarief van zodra ik een digitale meter heb. Ecopower biedt vanaf dit jaar zo’n contract aan.

Op termijn zullen zowel afname als injectie afgerekend worden aan dynamische uurtarieven. Dan moet je al veel elektriciteit verbruiken in de zomer/lente om eigen zonnepanelen terug te verdienen. (wij zitten op ongeveer een 100kWh/maand in de zomer/lente)

Door die dynamische uurtarieven ontstaat er een motivatie om creatieve oplossingen te zoeken om piekprijzen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan wat extra thermische energie opslaan in de vloer met vloerverwarming op goedkope momenten om dan op dure momenten de verwarming(warmtepomp) te kunnen uitschakelen.