gipskartonplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Weet hier iemand meer over de eventuele radio-acitivieve straling (radonstraling) die zou vrijkomen bij gipskartonplaten ? Een aantal mensen wees mij hierop en ik heb dan wat rondgezocht en wat ik tot nu toe ben te weten gekomen is hetvolgende.
Radonstraling is een natuurlijk fenomeen dat afhankelijk van de ondergrond meer of minder voorkomt (in de Ardennnen meer als in Vlaanderen). In gebouwen kan de straling echter accumuleren en bvb beton zou een sterke straler zijn.
In gipskartonplaten is (was ?) de boosdoener het gips. Meer bepaald fosfogips (via een chemisch procede bereidt) zou sterk stralen. Rogips, magips, fluorgips of een natuurgips zouden veel beter zijn. Het fosfogips zou ondertussen evenwel niet meer gebruikt worden (volgens een Nederlandse site).

Mijn vragen : Klopt dit ? En hoe verhoudt het aandeel straling van de platen zich dan t.o.v. wat er van nature aanwezig is. Hoe zit het in Belgie : wordt hier nog fosfogips gebruikt ?
Ik heb al eens gebeld naar Gyproc maar daar zijn ze nog aan het bekomen van die brand in Wijnegem. Ik bel er volgende week nog wel is naar.

Erik