Goede raad gevraagd voor een glasrijke bijbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

mijn vriendin en ik zouden graag de achterzijde (zuidgericht) van onze woning willen verbouwen. De belangrijkste ingrepen die we plannen zijn een raamvergroting enerzijds en een bijbouw ter aanvulling van onze keuken (zo'n 15 m²). Wij hechten vooral belang aan:
- veel lichtinval (sommigen zouden de bijbouw daarom wel eens een 'woonveranda' durven noemen)
- gebruik van houten raamprofielen (we zoeken bovendien naar onderbroken raamprofielen - carreau'kes bij ons genaamd- om het eigen karakter van het huis te respecteren)
- functionaliteit, bruikbaar het ganse jaar door
- een open verbinding van deze bijbouw met keuken en living.

Hoe kan je dit energetisch én praktisch het best te werk gaan ? Welke tips kunnen mensen op dit forum me geven specifiek ivm:

- vanuit welk basisconcept (houtskelet-bijbouw of veranda) vertrekken we best ?
- beglazing en raamprofielen(welk type en vooral ook welke leveranciers bestaan er in België)
- fundering en vloerisolatie
- begeleiding: kan ik dit bijbouw-project op consultancy-basis laten mee-ontwerpen / screenen door iemand die er verstand van heeft, zonder terug te vallen op een volledige architectenbegeleiding (die binnen deze uitbreidingsoppervlakte niet nodig is)?

Tenslotte, zijn er mensen die me aannemers kunnen aanbevelen die dit als éen totaalproject (mét de nodige expertise in LEW) kunnen realiseren of ga ik best op zoek naar verschillende aannemers voor fundering, constructie, beglazing, ed. ?

Alvast vriendelijk bedankt voor jullie goede raad,
Freek