gordijnen als isolerende scheidingswand

Graag had ik om jullie raad gevraagd. Ons vrijstaand huis werd begin jaren '90 gebouwd. We hebben de laatste jaren o.a. extra isolatie aangebracht waar mogelijk, overal HR++ glas (u-waarde 1.0) geplaatst in de bestaande ramen, koudebruggen aangepakt,…
In het huis bevindt zich, in de zuid-westenhoek, een erker. Deze erker maakt deel uit van het 'open' huis. Om een redelijke temperatuur te bekomen meten we in de winter erg veel stoken en in de zomer veel koelen. Ik liet al nieuwe polycarbonaat kanaalplaten plaatsen op het schuine dak van de erker (u-waarde 1.0) maar dit haalt blijkbaar niet zo veel uit.

Ik dacht om deze L-vormige erker aan beide zijden tijdens de 'ergste' perioden tijdelijk af te sluiten met bijvoorbeeld een isolerend gordijn.

Heeft iemand weet van isolerende stoffen die geschikt zouden zijn om bijvoorbeeld een rol- of plooigordijn mee te maken. Het formaat van het 'gordijn' zou ongeveer 305 x 375 cm zijn.

Misschien is dit idee niet zo goed en zijn er betere methodes.

De prijs die we voor ons energieverbruik moeten betalen is ongeveer wat we verdienen en dus zoek ik dringend naar een oplossing. Jammer genoeg zijn onze financiële mogelijkheden erg beperkt, waardoor de erker afbreken geen optie is.

 

In bijlage zie je een schets van de gevel. Hopelijk is dit duidelijk genoeg.

 

Alvast bedankt voor alle reacties.

Bestanden als bijlage
Reacties

Altijd wel pummels van architecten om een erker te plaatsen zonder dat je die kan afsluiten.  

Om te beginnen: voor de zomer leg iets op het dak van de erker (bv rieten matten) en bedenk iets om de rechtstreekse zonneninval op de ramen tegen te houden.  Dat gaat de oververhitting al beperken.  Zonder rechtstreekse zoninval ga ik beweren dat je zonder koelen verder moet kunnen.  

Ik denk dat gordijnen weinig gaan helpen.  Maar beter dan niets. 

Er bestaan tegenwoordig redelijk goede plooiwanden die je open of toe kan doen met een redelijk isolatiewaarde (4-5cm dik?).  

Ik kan je wel niet direct een referentie geven.  Ook niet een zeer goedkope oplossing.

En vraag misschien eens ergens een offerte om de erker af te sluiten met 'ramen en deur' (bv een glazen schuifdeur?).  Dat moet ook geen fortuinen kosten, zal warmtekomfort in zomer en winter verhogen en je houdt het plezier van de erker.  

 

Ps; met wat creativiteit maak je zelf een glazen wand; misschien ergens een 2de hands houtenschuifdeur zonder glas; met hout bouw je kozijnen voor alles rondom de schuifdeur; voor de vaste delen bestel je 3 voudig glas op maat, voor bewegend deel schuifdeur een best isolerend dubbel glas.  

En je plaats nu al een dik gordijn dan je nadien kan blijven gebruiken.