Hallo, wij zouden graag onze badkamer willen verwarmen met infrarood panelen.

Onze badkamer is 9m2 groot, vroeger warmde we met een radiator, maar die slaagde er nooit in om de badkamer aangenaam warm te maken,  als het er 17° was duurde het 3 a 4 uur eer het bv 20° was. Nu werken we met een oldskool kacheltje van 2000 watt en dat doet het wel, maar we willen er iets mooier en definitiever. Ik las over infrarood panelen en dat leek me wel een optie, we hadden het idee om 2 panelen (Van 600 a 800 watt elk) te plaatsen, links en rechts van het wastafelmeubel, centraal op de muur, ik vermoed dat we dan wel de ruimte aangenaam warm kunnen maken? Of zou het toch beter zijn om een klassieke elektrische verwarming te hangen van 2000 watt of meer? Huis is van 2019, dus goed geïsoleerd,  maar de badkamer is altijd al een zorgenkindje geweest, bij -8° s nachts buiten is het 14° in de badkamer. Er zijn 2 buitenmuren, een op de noordkant en andere op westkant, 1 kleine venster van 60cm op 100cm. Alvast bedankt. 

Reacties

Bij een nieuwbouw je badkamer niet warm krijgen.  Dat is echt wel een slechte uitvoering.   

Waarom vervang je de radiator niet door eentje met het nodig vermogen?  Of plaats je een radiator bij?

Het risico van de elektrische toestel is dat die heel de verdieping waar de badkamer is gaat mee verwarmen en dat zo een energetisch ramp wordt.

Of ook maar 14 graden in een kamer in een nieuwbouw; dat duidt echt wel op slechte isolatie bij 'normaal' huisontwerp. Zelfs al zou je de badkamer niet verwarmen (net zoals een niet verwarmde slaapkamer niet onder de 18°C zou mogen komen).

Dag Walter, Bedankt voor je reactie. We verwarmden vroeger op gas, toen hebben we 3 nieuwe chauffages gekregen, de laatste was eens dat 3000watt aankon, maar die deed het niet. Ondertussen hebben we warmtepomp, maar die gebruiken we enkel voor vvw beneden en sww, in alle andere ruimtes hebben we airco hangen waar we ook mee verwarmen, enkel in onze badkamer niet, daar werken we dus met een oud elektrisch kacheltje. En dat willen we aanpassen. Dat van die 14° snap ik ook niet hoe zoiets kan, maar het is zo. Maar zelfs als je zou uitgaan van slecht geïsoleerd zou 3000 watt toch moeten werken denk ik dan. Nodig vermogen zou 1300 moeten zijn, maar dat klopt dus niet. Je opmerking van de energetische ramp voor de bovenverdieping is dus hier niet van toepassing gezien het hier enkel en alleen gaat om het verwarmen van die ruimte van 9m2. Ik vraag me gewoon af of infrarood panelen soelaas kunnen brengen, of het eerder beter is om een verticale elektrische radiator te plaatsen. Het idee van stralingswarmte lijkt me wel goed, maar ik kan me vergissen, vandaar ik hier even wou polsen. Bedankt

Om 9m2 badkamer verwarmen heb je in een correct geïsoleerde woning een 200W nodig op de koudste dagen van het jaar.   Je zit daar dus wel zeer ver van af.     

Wel verrassend dat je in 'andere' ruimte een airco bij hing om te verwarmen maar niet in de ruimte die het warmst moet zijn (de badkamer) en waar je normaal relatief gezien veel energie moet in stoppen (zeker als je die warmer wil houden dan de kamers er rond; dan verwarmt de badkamers ook de aanliggende ruimtes mee).  

Zoals ik al zei; een elektrische verwarming in een badkamer heeft het risico het hele verdiep mee te gaan verwarmen en dus veel energie te vragen.  

Een infrarood verwarming geeft eventueel wat sneller comfort. Maar het blijft een elektrische verwarming.  Het zal nooit het oncomfort van 14°C breken zonder veel energie te gaan verbruiken.   

Walter

De aircos waren in eerste instantie voor koeling. Een jaar later besloten we een wp te plaatsen en gebruikten we de aircos om te verwarmen, een airco in de badkamer leek ons wat vreemd. 

Nu willen we dus de verwarming in de badkamer aanpakken. 

Hoe een elektrische verwarming die enkel in de badkamer gebruikt wordt, heel het verdiep gaat verwarmen is me wel een raadsel? 

Wat betreft infrarood, jij zou eerder aanraden om voldoende elektrisch vermogen te plaatsen eerder dan infrarood? 

Bedankt 

Als de temperatuur in de badkamer de hoogste is van de verdieping zal er energie van de badkamer naar de nabije ruimtes gaan.  Gezien er geen isolatie is tussen badkamer en ruimtes kan dat best veel energie zijn.  En als je pech hebt is dat zodanig veel dat de verwarming in de andere ruimtes nooit aanspringt en is 100% van de verwarming van het verdiep afkomstig van de badkamer.  

Ik zou  aanraden ook een airco verwarming te plaatsen eerder dan een elektrische verwarming.   Dat rendement is niet hoog, maar veel beter dan een elektrisch verwarming.   

Ik zou zelfs nog aanraden een lokale gaskachel te plaatsen in de badkamer.  

Ok, Bedankt voor de suggesties, ik zal nog eens goed nadenken wat we uiteindelijk zullen doen. Nog een fijne zondag gewenst!

 

ecobouwers.ht4xw schreef: U zou een kleine test kunnen doen (heb ik ook gedaan) door een mobiel IR paneel aan te schaffen met stopcontactthermostaat en die een tijdje in de badkamer z'n werk te laten doen...

Je begrijpt dat topic starter geen andere verwarming in zijn badkamer heeft?

Ik zou het omgekeerde voorstellen; jij sluit je radiator helemaal af (dus niet 19 graden, maar gewoon uit); laat dit een paar dagen zo staan, en komt dan vertellen hoe je comfort ervaring met de panelen was.  

Daar gaat de vraagsteller iets aan hebben ;-).

Bij -8 buiten is 14 binnen helemaal niet abnormaal. 
integendeel.