Heb je met een monobloc lucht lucht warmtepomp die ook kan ventileren nog wel ventilatieroosters in de ramen nodig?

Wij wonen in een woning gebouwd in 1944 (open bebouwing). Basisverwarming nog mazout. Daarnaast houtkachel. Enkel glas ramen zullen vervangen worden door nieuwe met HR glas. Indien we monobloc lucht lucht warmtepompen zouden installeren (die ook kunnen ventileren), hebben we dan eigenlijk nog ventilatieroosters nodig in die ruimtes?

 

Reacties

kan je vertellen welke warmtepomp(en) die is(zijn)?

En ventileert die ook als de WP niet werkt? 'Normaal' heeft een lucht-lucht warmtepomp geen connectie met buitenlucht.  Dus ik ben wel benieuwd welke deze is.  En laat vooral goed berekenen dat de verluchting voldoende is in combinatie met de houtkachel.  

En zo een lucht/lucht warmtepomp zal ook koelen mogelijk maken.   In de winter is ze weinig zuinig, zeker als je niet nog meer isolatiewerken plant.  Doordat je gaat koelen in de zomer riskeer je met nog een grotere energiekost te eindigen dan zonder de warmtepompen (of lees: ik zou de mazoutketel houden en al het budget investeren in isoleren).

Walter

 

Dank je, Walter voor je bericht. Het gaat over monoblocs, zoals bvb https://www.qnecthome.com/nl/producten/545144210. Er zijn dus 2 uitgangen door de buitenmuur. Omdat er een ventilatiefunctie is (ook bij andere gelijkaardige toestellen), vroeg ik me af of ik dan zou moeten investeren in ventilatieroosters in de nieuwe ramen. 
Wat isolatie betreft: We hebben ondertussen een sarkingdak met voldoende isolatie en isolatie in de spouwmuren. Vloer kan niet geïsoleerd worden ( tenzij alles uitgebroken wordt, wat we niet van plan zijn…. Nu staan dus de ramen op het programma. We leven erg sober qua verwarming. De centrale verwarming in de living staat op 15° boven op de schouw (verder staan de radiatoren zo goed als dicht) en in de winter gaat de kachel overdag aan (staat nogal centraal in het huis) en de schouw gaat langs onze slaapkamer. Ons mazoutverbruik is voor de grootte van onze woning eigenlijk zeer zeer laag, waardoor zo’n energieconsultant zei dat nieuwe ketel bij ons niet kostenefficiënt zou zijn…

Mazoutketel is oud en blijkbaar mogen we met deze ketel ook niet proberen om op lagere temperatuur (50°) te verwarmen, anders had ik dat al gedaan.

Zonnepanelen komen dan later nog aan de orde.

We wonen ook erg afgelegen.

Goed dat je nog verduidelijkt wat je bedoelt.

ik vind het allemaal er ingewikkeld en vind het moeilijk om te weten welke firma’s echt betrouwbaar en deskundig zijn.

ingrid

Bij andere gelijkaardige toestellen; ik denk dat dat allemaal dezelfde zijn ;-).

Dit is denk ik de handleiding; https://static.gamma.nl/dam/442030/147

Daar staat niks in over ventileren met lucht van buiten.  Enkel over de lucht rondblazen.  Geen idee waarom je dat trouwens zou willen.  

Moest je serieuze specs terugvinden van dit toestel, ik ben benieuwd,... volgens mij rommel... waar je enkel mee gaat koelen en je energiefactuur zal verhogen.  

Dus die dingen ventileren niet; houd je geld en investeer in isolatie. 

Als men het bij dat soort toestellen over ventileren heeft dan bedoelt men daarmee dat het toestel de lucht kan laten circuleren. Te vergelijken met een tafel- of plafondventilator. Het doel daarvan is dat de luchtverplaatsing voor wat extra verkoeling kan zorgen zonder aanvoer van verse lucht.

Je hebt daarnaast dus nog altijd een ventilatiesysteem nodig. Enkel met het systeem D kan je raamroosters achterwege laten.

Walter en Charel, dank julle wel voor jullie reacties! Ze helpen me voort!!!