Heeft vloerverwarming met dunne vloerisolatie zin, als de totale hoogte slechts 10 cm is?

Wij gaan onze benedenverdieping (80m2) verbouwen en wouden vloerverwarming laten leggen in combinatie met een lucht-water warmtepomp.

Na proefboringen blijkt dat de vloer in onze woning (bouwjaar 1960, recente verbouwing 2005 door vorige eigenaars), slechts een opbouwhoogte van 10 cm heeft.

De nieuwe vloer zal niet betegeld worden maar er zal een soort van vinyl (floorify) gelegd worden, wat ook al minder dik is en dus hoogte bespaard.

Het grootste oppervlak is NIET onderkelderd en als bodemplaat zijn blijkbaar betonnen welfsels gebruikt.

Het is in eerste instantie echter niet de bedoeling all-the-way te gaan en die welfsels in de vloer op te breken.

We beseffen dat dit een verbouwing/renovatie project betreft waarbij we nooit dezelfde resultaten zullen halen als bij een volledige nieuwbouw, maar zouden het huis graag proberen, zover als onze mogelijkheden reiken, future-proof te maken.

Wegens echter geen ervaring met deze materie, wou ik graag advies inwinnen.

  • Is vloerverwarming met slechts een heel dunne isolatielaag de moeite waard?
    • Wordt er voldoende warmte naar binnen gestraald en zijn we niet de ondergrond aan het verwarmen?
    • Dunne isolatie is duurder dan standaard isolatie. Maar kan iemand een inschatting geven hoe groot dit verschil zou zijn voor 80m2?
    • Welke soort dunne vloerisolatie is kost-baten aangewezen voor mijn situatie?
  • Indien (heel voorwaardelijk) die vloerwelfsels toch opgebroken worden, welke kanttekeningen zijn er dan hierbij om mee rekening te houden?

 

Hartelijk dank alvast voor enig input!

 

 

Reacties

Waar sta je in het verbouwproject? Woon je er al, heb je een jaar voor een verbouwing? 

Je doel voor future proof...; start met een warmteverliesberekening (of een goed epc rapport komende van de verkoop); en kijk hoe je naar een maximaal warmteverlies van bv 20W/m2 te gaan. 

Uiteindelijk is de vloer een detail in alles wat nog moet gebeuren. Of ook; je zit nu met verbouwing van 20 jaar geleden  die niet futureproof was; dat is dus dom ;-).  Hoe voorkom je dit dus zelf te doen.....

Met de beperkingen van de vloerconstructie zelf zou ik zelf in de hoogte kijken; verhoog de vloer, verhoog de deuropeningen. 

10cm is normaal te weinig voor eender welke correct geïsoleerde vloer.  Maar zoals gezegd dat is een detail; doem moet het eindresultaat zijn.  En als je elders meer isoleert kan je de slecht vloer misschien compenseren....

Walter

10 cm is niet veel, maar met een 'droog systeem' moet het wel lukken

- egalisatiechape (zo min mogelijk)
- isolatie (zo dik mogelijk / PUR/PIR/EPS)
- geprofileerde platen met buizen + staalplaat 1 mm
- vloerbedekking

(en natuurlijk, ook de andere warmteverliezen zo laag mogelijk houden)