Hoe bereken ik de maximale overspanning op zolder?

Ik wil graag mijn zolder renoveren en de ruimte optimaal benutten. Daarvoor zou ik graag de 'driehoeken' aan de zijkant uit elkaar schuiven. Ik vraag mij af of dit mogelijk is en zo ja hoe ver ik die 'driehoeken' uit elkaar kan zetten zonder dat het dak inzakt. 

De driehoeken zijn momenteel ongeschaafde valiezen planken van 4 cm op 9,5 cm ik zou ze willen vervangen door hun geschaafde variant en wat verder zetten zodat ik meer plaats heb in het midden (waar het hoog genoeg is om te staan). Ik heb al een stabiliteitsingenieur gecontacteerd maar in afwachting van zijn reactie vroeg ik mij af of je dit ook als leek kunt berekenen. 

In bijlage een afschuwelijk gedrocht van een Paint tekening, de rode balken zou ik dus willen vervangen door de blauwe. 

Bedankt !

Bestanden als bijlage
Reacties

Er is denk is denk ik te weinig info om te antwoorden.  

Uiteindelijk heeft ooit iemand al de berekening gemaakt voor de oude constructie.   Die heeft ook niet voor zijn plezier de ruimte op zolder beperkt.

Maar volgens mij zou een balk van het huidige hoogste punt van de rode balken naar je punt op de vloer waar de blauwe balken ook moeten kunnen.  

Eventueel in combinatie met extra balken tussen de huidige spanten. Daarmee bedoel ik een extra dwarsbalk onder de spant die ondersteunt word door een extra driehoek.

 

Ps; of waarom niet de hele constructie vervangen door een dwarsbalk....

Edit; of verschillende dwarsbalken als de buitenmuren dat niet kunnen dragen...