Hoe bereken je de temperatuurdaling van een vat water?

Hallo allemaal,

Stel: Je hebt een opslagvat in de grond ingegraven, met een inhoud van 10 m³ water van 60 °C, geïsoleerd aan alle zijden door 20 cm dikke PIR-platen met een Rd-waarde van 9,2.

Hoe kun je berekenen, hoe snel die 10 m³ water gaat afkoelen van 60 °C naar bijvoorbeeld 50 °C, als er geen energie aan toegevoegd wordt?

En gaat de afkoeling lineair door? Ik bedoel daarmee, dat het exact 2x zo lang gaat duren, om van 60 °C naar 40 °C af te koelen?

Alvast bedankt voor jullie input.

Reacties

De Rd waarde geeft hoeveel vermogen per m2 en per °C verschil doorheen een opp gaat.  Formeel is het per °kelvin, maar gezien het om een verschil gaat maakt dat niet uit.  

Daarnaast kan je met de soortelijke warmte en energie van water berekenen hoeveel temperatuursverlies er is bij het verlies van energie (vermogen over tijd).

En je zal wat aannames moeten doen.  Temperatuur van de grond (bv 10 graden), materiaal van vat speelt geen rol....

Strikt genomen is alle fysica hier lineair.  De energieverliezen zullen lineair verminderen als het water kouder wordt en zal het dus trager afkoelen.

 

 

En al een poging gedaan ;-)?

Nee, ik heb nog niet de juiste formules gevonden om dit te berekenen.

Maar jouw reactie geeft ook al nuttige informatie. In ieder geval bedankt!

Hierdoor zijn wel nieuwe vragen ontstaan, die hier ook verband mee houden, maar eigenlijk een eigen topic vereisen. Dus ik ga mijn vragen onder een nieuw topic stellen.