Houten ramen?

Zijn er Ecobouwers die kozen voor houten ramen vanuit ecologische overwegingen?

Zo ja, welke houtsoort?

Wat met de behandeling/onderhoud?

 

Alvast bedankt om jullie bevindingen te delen :)

 

Groeten,
Lotte en Lowie

Reacties

Wij hebben meer dan 20 jaar geleden gelamineerd kastanje hout gebruikt voor onze ramen en hebben deze behandeld met een ecologische beits. We willen graag een zo licht mogelijke kleur, waardoor we de ramen elke drie jaar een nieuwe laag beits moeten geven.

Als ik nog ramen zou plaatsen, dan zouden het opnieuw houten ramen zijn, maar deze keer aan de buitenzijde met aluminium bekleedt omwille van het onderhoud.

Dirk

 

misschien even zeggen hoe je het niet moet doen...

20 jaar geleden verbouwd; toen stond Afrormosia op de lijst van bedreigde houtsoorten (nu nog altijd vermoed ik).  Ik maakte dan de redenering dat wat er toch was op de Belgische markt wel van gecontroleerde oorsprong kwam.  Achteraf gezien een van de dommere beslissingen in mijn bouwproject.  Uiteindelijk is het gewoon beter zo een hout niet te kopen of toch minstens met een goed label.  Al weet ik niet of zoiets wel kan bij een dergelijke houtsoort.  

Moest ik opnieuw bouwen, zou ik vermoedelijk nog wel met hout werken en zoals Dirk aangeeft iets Europees.  En ofwel regelmatig opfrissen langs de buitenkant erbij nemen, danwel idd met die ALU afwerking werken.  Ik ga beweren dat er voldoende fabrikanten zijn die met Europees hout werken (en dan denk ik vooral een veel Duitse fabrikanten; ik kan niet direct een Belgische referentie bedenken).  En ik zou ook voor een raamprofiel met een goede isolatiewaarde gaan (daardoor vermoedelijk niet 100% hout).  Ik merk dat de raamprofielen het koudste opp zijn in huis.  Die kunnen eigenlijk wel beter ;-).

Walter

In het voorjaar was ik op een opendeurdag van een Belgische fabrikant van prachtige hout-alu ramen.

Ze gebruiken hoofdzakelijk Europees hout (of gelabeld hardhout).

https://www.fabribois.be/chassis-bois-aluminium/ 

Ze zitten niet voor niks vlakbij de Duitse grens :-) 

walter-8 schreef: Ik ga beweren dat er voldoende fabrikanten zijn die met Europees hout werken (en dan denk ik vooral een veel Duitse fabrikanten; ik kan niet direct een Belgische referentie bedenken).