houtkachel aansluiten op vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb in de woonkamer een dovre 450 houtkachel met een vermogen van 8kw, dit is ruim voldoende. In de keuken heb ik een Zwitserse tegelkachel. Verder heb ik een CV met vloerverwarming, deze gebruik ik echter nooit i.v.m. kostenbesparing.

Om nu de overige vertrekken iets op te warmen via de vloerverwarming (hiervoor is maar een lage temperatuur nodig) wil ik mijn houtkachel aansluiten op de CV.

Mijn plan is om zelf een warmtewisselaar te maken door een zacht koperen buis (diameter 12 of 15mm, lengte 5 meter) te buigen in de vorm van een "radiator".
Deze wil ik plaatsen in de aanwezige ruimte tussen de kachel en een op 5cm afstand gemonteerde stalen plaat.

Nu hoor ik dat dit nadelige effecten zou hebben op de verbranding (teveel afkoeling), maar nu wordt toch de buis opgewarmd en anders de lucht die er tussen de plaat en de kachel circuleert.
Moet ik speciale maatregelen treffen i.v.m. oververhitting van de warmtewisselaar? Volgens mij wordt het niet te warm achter de kachel.

Kan iemand mij advies geven?

Reacties

wij hebben een houtkachel met heetwatervoorziening en deze willen wij aansluiten op de vloerverwarming!!

Wie heeft dit eerder gedaan en heeft hiervoor een goede oplossing.

Of kan mij vertellen waar ik het kan kopen!!!

Harry Goos

m.goos@hetnet.nl

De volgens mij enige echt goede en veilige oplossing, is werken in thermosifon. Daarbij plaats je een buffervat hoger dan de kachel en laat je door de natuurlijke krachten het water circuleren tussen kachel en vat. Werkt altijd, ook als de spanning wegvalt. Natuurlijk kan het water in het vat gaan koken, daarvoor moet je een voorziening treffen met een condensvatje waar de eventuele stoom afkoeld en via de afvoer kan weglopen. Een automatische vulling (cfr. wc-bak) kan dan het water navullen indien het peil te laag komt.
Maar dat is niet echt een goedkope oplossing.

Hans

Frank,

Dit was al aardig uitgewerkt binnen deze draad:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1070444572&replies=111

In zijn algemeen kan ik zeggen dat jouw idee heel leuk is in de uitvoerings technische zin; het levert je zekr het genot op van een zelf vervaardigt handwerkproduct. Dat idee borrelt wel meer op; zie ook op dit forum:

http://forum.kockie.nl/viewforum.php?f=3&sid=d55bdeffaeced3de7ecd248651191f1f

(meerdere draadjes van toepassing)

In energetische zin gaat dit weinig zoden aan de dijk zetten.

Opteer zeker niet voor een systeem wat leidingwater direct door je ketel stuurt als koelmedium; dat werkt echt niet. Die overstort gaat pas open bij een bar of drie, veelal ook je maximum waterdruk. Dat gaat heel aardig klappen bij een hoge temperatuur. Levensgevaarlijk!

Wat wel werkt, maar niet echt ecologisch is, is een interne koelspiraal in je kachel/ketel warmtewisselaar, die aangestuurd wordt door een thermische klep (o.a. Ringlever openhaarden).

Best en betrouwbaarst is een systeem met open expansievat, met tussenwisselaar.

Dus niet direct naar je buffer tank, of het moet een Haaze zijn, maar dat is ook het enige merk buffertank die open is.
Nadeel is het wat grote oppervlak aan de atmosfeer zuurstof opname).

Best is een met verstand ontworpen warmtewisselaar direct in je rookgasafvoer na je kachel/ketel, met doorstroming primair op thermosyphonische werking, eventueel aangevult met een circuclatiepomp om de doorstroming in de kachel/ketel te borgen. Aan- en afvoerende leidingen minimaal uitgevoerd in duimse of 28mm leidingen. In Nederland ben je dan ook vrijgesteld van een keuring door het Stoomwezen.

De uitgaande leiding (aanvoer) van je kachel/ketel gaat eerst via een passend open expansievat (die je idd met een vlotter kan uitrusten voor eventuele noodzakelijk suppletie) met klein oppervlak aan de lucht, naar een platenwisselaar die de warmte overzet naar een gesloten systeem en buffer. Die buffers zijn in het algemeen beter verkrijgbaar en beter geisoleerd.

Dan heb je tenminste een veilige en betrouwbare installatie aangaande de produktie van warmte, met een beetje vermogen waar je wat mee kunt.

En wat je er dan mee kunt, blader deze site eens door.

Uren zoekplezier!

Succes,Groet, Cp

Frank

" Opteer zeker niet voor een systeem wat leidingwater direct door je ketel stuurt als koelmedium; dat werkt echt niet. Die overstort gaat pas open bij een bar of drie, veelal ook je maximum waterdruk. Dat gaat heel aardig klappen bij een hoge temperatuur. Levensgevaarlijk! "
De interne koelspiraal is een mogelijke oplossing, maar er zijn nog wel wat andere mogelijkheden. Bij drukgevulde systemen kan je een temperatuurgestuurde veiligheidsklep nemen die bij bv. 90° opengaat. Met een automatisch vulsysteem wordt de druk in de installatie op druk gehouden worden.

" Best en betrouwbaarst is een systeem met open expansievat, met tussenwisselaar. "
Dat is wat ik ook voorstel, maar dan heb je wel een haard nodig die geschikt is voor thermosifon.

" Nadeel is het wat grote oppervlak aan de atmosfeer zuurstof opname). "
Hoeft niet echt, er bestaan systemen met een condensvat die kwasi dicht zijn, werd ook in de door CP aangehaalde vraagstaart behandeld, ik meen dat ik toen ook een schets heb gepost.

De WW in de rookgassen is de veiligste oplossing, maar niet zo eenvoudig te maken. Je krijgt afkoeling van de rookgassen wat kan leiden tot allerhande problemen, zoals condens in de schoorsteen, teervorming op de WW of de schoorsteenwanden wat dan weer leidt tot slechte werking van de WW of risico op schouwbrand. Misschien kan CP je helpen bij het berekenen van de grootte van de WW en de sturing, ik zou niet weten hoe er aan beginnen.

" De uitgaande leiding (aanvoer) van je kachel/ketel gaat eerst via een passend open expansievat (die je idd met een vlotter kan uitrusten voor eventuele noodzakelijk suppletie) met klein oppervlak aan de lucht, naar een platenwisselaar die de warmte overzet naar een gesloten systeem en buffer. Die buffers zijn in het algemeen beter verkrijgbaar en beter geisoleerd. "
In plaats van de platenwarmtewisselaar (kan dat met thermosifon, volgens mij is de weerstand te groot?) kan je ook een kleine boiler met een spiraalWW gebruiken, het water van de kachel komt in de boiler, via het spiraal kan je de warmte overdragen naar je sanitair boiler of buffervat. Bovenaan de boiler sluit je dan het condensvatje aan zodat bij koken de stoom kan ontsnappen.

Hans

Hans,

Heel nuttige discussie!

Zeker in technische zin, echter:

"ik meen dat ik toen ook een schets heb gepost."

Helaas, geen waar!

Gezien de diverse reacties op verschillende draden, wat is bij al die reacties van jou de moeite om dat terug te lezen (WAT JE DUS NIET GEDAAN HEBT), thans constateer ik dat je te ver verliest in je basisbeleving en realiteit aan het verwarren bent met fictie. Dat is wat ik ervaar en bedoel met te ver doorgedreven... .

Neem je rust, die je absoluut verdient hebt en je toekomt. Zorg voor je reguliere werk en ga dat boek schrijven.

Binnen het Nederlandse taalgebied ben je waarschijnlijk de enige met een dermate kennis op het gebied van PHp, en afgeleid lew, dat je daar echt een goede inleiding over kunt maken.

Wat wel van eminent belang is, dat je ABSOLUUT moet zorgen dat mensen geprikkeld raken op basis van het ecologische principe, en de haalbaarheid. Dat zit er in, maar loopt nu van geen kanten.

Je voordeel is dat je een heel kritisch en aandachtig forum tot je beschikking hebt wat je bij toetsing kan helpen.

Uiteindelijk is de grap toch dat mensen het ook leuk moeten vinden!

Nochthans, kan ik concluderen dat noch een beletsel hoeft te zijn, en nog niet gezegd is dat dat gaat lukken.

Maar het kan wel!

Groet, Cp

Zuurstofcorrosie is bij een open thermosifonsysteem een sluipend gevaar. Je merkt niks, tot het te laat is. Op mijn werk is boven het expansievat een stikstofdeken aangelegd, het effekt op oxidatie van het thermische oliesysteem wat ze daar hebben is verbluffend. Aan gas kost het een grote fles (standaard fles, 200 bar)per jaar. Normaal was de olie na 4 maanden zwart, nu blijft deze helder.

Mijn zonneboiler thuis heb ik voorzien van een rubber hoed, die strak over het expansievaatje past. Bij erg zonnig weer staat deze iets bol, en afgelopen winter werd hij het vat in gezogen. Ik heb het idee dat het wel werkt. Nadeel voor mij is, dat ik moeilijker het vat bij kan vullen (ca. 1 liter per jaar). Dan moet die rubber kap er af.
Dit ter info/ aanvulling op de problematiek van corrosie bij open thermosyfons.

Groeten,
Hans van Andel

CP

Jij bent echt wel de kampioen in het lullen, dat doet niemand jou na, proficiat.

Frank

Ik meene me te herinneren dat ik dat ooit gepost had. Ik ga op zoek naar dat schemaatje, als ik het vind zet ik het er alsnog op.

Hans

Hans v A,

“Zuurstofcorrosie is bij een open thermosifonsysteem een sluipend gevaar.”

Bemerk dat het thermosyphonsysteem daar niets mee van doen heeft, alleen dat het zich hier om een open systeem handelt.

“Je merkt niks, tot het te laat is. Op mijn werk is boven het expansievat een stikstofdeken aangelegd, het effekt op oxidatie van het thermische oliesysteem wat ze daar hebben is verbluffend. Aan gas kost het een grote fles (standaard fles, 200 bar)per jaar. Normaal was de olie na 4 maanden zwart, nu blijft deze helder.”

Waarmee je het belang aantoont van het verminderen van het zuurstof contact. Voor de gebruikers hier natuurlijk geen reële oplossing, maar het zal in die toepassing ook zeker gaan om temperaturen van boven de 200 graden celcius?

”Mijn zonneboiler thuis heb ik voorzien van een rubber hoed, die strak over het expansievaatje past. Bij erg zonnig weer staat deze iets bol, en afgelopen winter werd hij het vat in gezogen. Ik heb het idee dat het wel werkt. “

Dat kun je wel stellen, met die beschrijving van het hol en bol staan, denk ik dat er geen sprake meer is van een echt ‘open’ systeem, alhoewel het wel drukloos is. Gebruik je ook een Spirovent?

In mijn geval gebruik ik gewoon een laagje olie, en wel zodanig dat in een ‘worst case’ situatie er geen explosieve effecten op gaan treden wegens ontvlammende dampen.

Groet, Cp

“CP

”Jij bent echt wel de kampioen in het lullen, dat doet niemand jou na, proficiat.”

Zeer bedankt voor deze ecologisch verantwoorde warme woorden, ik beschouw het als een compliment. Het zou vast anders zijn als je stelde dat het uit mijn nek kwam.

“Ik meene me te herinneren dat ik dat ooit gepost had. Ik ga op zoek naar dat schemaatje, als ik het vind zet ik het er alsnog op.”

Ik heb wat krabbels liggen en zal bij gebrek aan slimme neefjes eens aan een aardige buurvrouw vragen of ze daar iets leuks en zichtbaars voor deze site van kan maken.

“De interne koelspiraal is een mogelijke oplossing, maar er zijn nog wel wat andere mogelijkheden. Bij drukgevulde systemen kan je een temperatuurgestuurde veiligheidsklep nemen die bij bv. 90° opengaat.”

Dat is het redelijk veilige systeem wat ik beschreef. Een interne wisselaar binnen de wisselaar van de kachel, aangestuurd door een voeler (bulb), totaal onafhankelijk van de waterdruk binnen het kachelwatersysteem. Die bulb moet natuurlijk net als die interne wisselaar, wel in de waterzijdige sectie zitten; in de vuurhaard is het natuurlijk gauw klaar. Zowel bij open als gesloten systemen toe te passen.

Maar het heeft geen zin als deze klep water in de gesloten installatie gaat voeden, het waterleidingnet geeft meestal 3 bar; en dat is ook de openingsdruk van de meest toegepaste overstortventielen. Ondertussen wordt die warmtewisselaar mooi roodgloeiend met nog 3 bar er achter… .

“Met een automatisch vulsysteem wordt de druk in de installatie op druk gehouden worden.”

Moet ik even denken aan een grapje van Paul van Vliet, maarrr naar de draad: Dit is inderdaad de bedoeling van een automatisch vulsysteem, het is geenszins een beveiliging! Immers, het vulsysteem grijpt in bij een te lage systeem druk. Het reageert alleen op druk, geen onderscheid tussen water, stoom, oververhitte stoom, of zeer oververhitte stoom!

" Best en betrouwbaarst is een systeem met open expansievat, met tussenwisselaar. "
Dat is wat ik ook voorstel, maar dan heb je wel een haard nodig die geschikt is voor thermosifon.”

Juist, daar zijn we het over eens; dat was ook wat in een en dezelfde post van mij (sic!) nader verduidelijkte met mijn eigen zinsnede: ‘Best is een met verstand ontworpen warmtewisselaar direct in je rookgasafvoer na je kachel/ketel, met doorstroming primair op thermosyphonische werking, eventueel aangevuld met een circulatiepomp om de doorstroming in de kachel/ketel te borgen’.

”Hoeft niet echt, er bestaan systemen met een condensvat die kwasi dicht zijn, werd ook in de door CP aangehaalde vraagstaart behandeld, ik meen dat ik toen ook een schets heb gepost.”

Waar het gaat om quasi dicht, dat is niet dicht. Punt. Zeker niet voor zuurstof, zie Hans v A zijn reactie. We gaan hier toch voor de wat langere termijn?

En dan nog eens de term “condensvat”.

Op het risico, wat ik natuurlijk graag neem en aan kan, het verdriet mij zeer weer zo een natuurkundige misser te moeten constateren! Zeker na het eerdere compliment, wellicht zal mij nu weer het mateloze genoegen van het copuleren met mieren of leestekens aangewreven worden!

Een condensvat is iets uit de tijd van de verwarming middels stoom, in de diverse smaken zoals ze toen voorhanden waren. Die stoom gaf zijn warmte af en condenseerde. De ontstane vloeistof werd afgevangen/ gescheiden in zogenaamde condenspotten (in het Nederlandse taalgebied). Vandaar misschien de verwarring.

Waar het hier om gaat is een open expansievat, om uitzetting van water door verwarming in een systeem op te vangen. Wanneer de toevoer van warmte groter blijkt te zijn dan de afvoer van die warmte, wordt het verschil niet opgevangen door druk verhoging van dat systeem, maar simpelweg door het verkoken van het water wat een passende oplossing is om aan de overmaat aan warmte af te komen op een veilige manier.

Er van uitgaan en het benoemen als ‘condensvat’ geeft blijk van een gemis van elementair begrip van deze technologie. Daar doet het ontvangen van een veelheid aan mails niets vanaf, en geeft zeker geen vrijbrief om ‘anderen’ te bestempelen met welk een kwalificatie! Vooral niet zonder een beetje onderbouwing die hout snijd.

Ter nadere info, als dat open expansievat aangesproken wordt in veiligheidssituaties, functioneert het in de door mij genoemde opstellingen alleen als druppelvanger. Het condenserende vermogen is in die gevallen uiterst miniem. En zou het dat wel wezen, dan is de “kwasi dichtheid” ook wel erg onwaarschijnlijk… .

En het starten aan het rekenen, in een volgende aflevering!

Groet, Cp

CP

Kan jij nu niet gewoon nederlands schrijven en je tot de techniek beperken, zonder al dat proza? Jou tussenkomsten zijn verdomd vermoeiend om te lezen.

“ Dit is inderdaad de bedoeling van een automatisch vulsysteem, het is geenszins een beveiliging! Immers, het vulsysteem grijpt in bij een te lage systeem druk. Het reageert alleen op druk, geen onderscheid tussen water, stoom, oververhitte stoom, of zeer oververhitte stoom! "
Beter nog eens juist lezen wat ik schreef : > Je hoeft me natuurlijk niet te geloven, maar temperatuurgestuurde veiligheidskleppen gaan, althans beneden de Moerdijk open op temperatuur, je hoeft daar dus geen overdruk voor te hebben. En daarom werkt het perfect, de klep zal openen, daardoor ontstaat onderdruk in het systeem en zal de automatische vulling navullen.

" Juist, daar zijn we het over eens; dat was ook wat in een en dezelfde post van mij (sic!) nader verduidelijkte met mijn eigen zinsnede: ‘Best is een met verstand ontworpen warmtewisselaar direct in je rookgasafvoer na je kachel/ketel, met doorstroming primair op thermosyphonische werking, eventueel aangevuld met een circulatiepomp om de doorstroming in de kachel/ketel te borgen’. "
Ik heb het over een " een systeem met open expansievat, met tussenwisselaar. ", geen rookgaswarmtewisselaar. Daarom ook mijn opmerking dat je dan wel een haard nodig die geschikt is voor thermosifon.”

" Waar het gaat om quasi dicht, dat is niet dicht. Punt. Zeker niet voor zuurstof, zie Hans v A zijn reactie. We gaan hier toch voor de wat langere termijn? "
Wel, je stelde zelf een opensysteem voor De uitgaande leiding (aanvoer) van je kachel/ketel gaat eerst via een passend open expansievat .... >> Als ik daar dan op voortga, kan het plots niet meer?
Maar goed, open expansievat kan dus voor jou niet meer, hoe ga je de boel dan beveiligen? Want dan blijft er volgens mij alleen het gesloten systeem. In olietoestanden geloof ik niet.

Hans

Heren war een hoop onzin, heeft nou niemand iets gezegd over de koperen leiding die in die houtkachel simpelweg doorbrand ? hij kan zelfs wel smelten als je die kachel flink opstookt. Neem dus een rvs buis, die houdt het langste stand.

Wat beteft die hoeveelheid water, als die kachel 5 uur brand en het rendement van de spiraal is 10 % dan heb je nog niet eens 60 liter water een kleine 60 graden opgewarmd.
Een buffervat is dus niet nodig, de rest ook niet, rechtsreeks op de vloer laten circuleren.

gr Y de Jager

Y de Jager

Een koperen warmtewisselaar is perfect, op voorwaarde dat ie in het ketelwater hangt, wat bij een aantal kachels het geval is. Als de WW in de vuurhaard hangt, is koper en RVS uit den boze, het eerste brand inderdaad snel door, RVS heeft een veel te grote uitzetting, en dat leidt ook tot problemen.
Stalen of nog beter gietijzeren warmtewisselaars, zijn het beste. Deze branden ook wel eens door, maar aangezien ze watergekoeld zijn, duurt dat jaaaaren.

" Wat beteft die hoeveelheid water, als die kachel 5 uur brand en het rendement van de spiraal is 10 % dan heb je nog niet eens 60 liter water een kleine 60 graden opgewarmd. Een buffervat is dus niet nodig, de rest ook niet, rechtsreeks op de vloer laten circuleren. "
Wat een onzin (om jou woorden te gebruiken)! Indien er enkel een WW in de vuurhaard zit, en de circulatie valt om een of andere reden stil, krijg je binnen de kortste keren stoomvorming, met alle gevaren vandien. Natuurlijk zitten er veiligheden op, maar of die ook zullen werken als het nodig is (Murphy, weet je)? Er zijn met stoom al heel wat ongevallen gebeurt, ook met dodelijke afloop. Vergeet ook niet dat goede warmtewisselaars rendementen halen tot 90%. Overigens is een buffer bij houtstook in Duitsland en Oostenrijk verplicht (51 lt/kW)

Hans

Ik dacht te lezen "houtkachel" waar dus geen ketelwater in zit, doch er wel door heen loopt. Zolang er geen overdruk op staat en de wisselaar dik genoeg is, kan die alleen maar droogkoken. moet ie kunnen hebben lijkt mij.

Als je wat wilt besparen zet dan een 25 m2 zonnecollectoren op je dak en het voorraadvat wat hier bij hoort is met 1500 tot 2000 liter ook nog eens bij te verwarmen met een houtkachel. een besparing van 40 tot 50 % is dan haalbaar. en dan hoef je ook niet zo veel hout meer te stoken. de terugverdientijd ligt tussen de 3 en de 5 jaar.

vr gr Y de Jager

Jager

" Zolang er geen overdruk op staat en de wisselaar dik genoeg is, kan die alleen maar droogkoken. moet ie kunnen hebben lijkt mij. "
Van mij part mag je dat risico gerust nemen, maar mij krijg je zo gek niet, daarvoor houd ik veel te veel van dit leven.

25m² zonnepanelen en een buffer van 1500 tot 2000 lt terugverdienen op 3 a 4 jaar? Sorry voor de opmerking hiernaast, maar ofwel ben jij een verkoper van zonnepanelen, ofwel niet goed bij je hoofd.

Hans

Om CP gerust te stellen, hierbij de beloofde tekening.

Hans

Amai,

Ongerust was ik niet over dat schema; maar na het gezien te hebben nu wel.

Ga hier eerst eens rustig naar kijken, kom thans niet verder dan een princiep van niet- communicerende vaten, wars staande op de eerdere technische omschrijving.

Mijn buurvrouw is trouwens een weekje op vakantie, dus even geduld.

Groet, Cp

CP

Ik twijfel er geen seconde aan dat jij het veel beter weet, maar 'k zou dan wel eens graag weten wat er mis is, in plaats van onduidelijk te zitten bazelen.

Hans

Hans,

“CP”

”Ik twijfel er geen seconde aan dat jij het veel beter weet,”

Dat zou ik graag willen accepteren, ware het niet dat ik een sarcasme beproef (door lezen, ook o.a. proza) welk meer gespeend is van een eenoog in het land der blinden, en die geconfronteerd wordt met het feit dat er binnen die landsgrenzen iemand binnen treed, waarvan blijkt dat die op specifieke deelgebieden het nou net effe wat meer te zien door een groothoek- lens dan de heersende cycloop…

Maar dat gebeurd in meer draden, ben ik niet de enige in, en zoals ook binnen andere sociale structuren.

“maar 'k zou dan wel eens graag weten wat er mis is,”

Dat is in eerste aanleg vrij simpel, als je het schema opvraagt direct vanuit de site krijg je een heel raar iets te zien, waar op mijn vorige post gebaseerd was. Kortweg natuurkundige ramp.

Print je het echter uit, en heb je de mazzel dat die print een kwartslag de goeie kant opvalt (TEGEN DE KLOK IN), dan wordt het wat begrijpelijker (kan mij trouwens ook gebeuren).

De hoeveelheid aan lijnen en pijltjes is overweldigend, zonder legenda, maar ik probeer te verwoorden wat ik zie (het verticale plaatje van de waarschijnlijk goede kant horizontaal bekeken). Is dit ook proza trouwens? Ik schrijf wat ik zie...

Links wat lijkt op een hergebruikte indirect gestookte boiler, en dan aangepast op de vraagstelling van deze staart.

Vervolgens in het midden een vlotterbak (die zeer verwarrend niks van doen heeft met de bovenste leiding), uitsluitend aangekoppeld op de onderste leiding.

En vervolgens uiterst rechts een vat met een dompelpijp en een overstort. In de onderste leiding van hier af naar de boiler, die ook als WW te beschouwen is, zit dan ook nog een kraan. Waarvan de functie ook niet duidelijk wordt.

Vertel me of ik dit allemaal juist lees. De pijltjes snap ik niet zonder legenda, maar ik denk dat er na consequente beredenering er minst links bijna bovenin er toch eentje mist…

“in plaats van onduidelijk te zitten bazelen.”

Kom op Hans! Valt wel mee, of voor jou tegen. Voorlopig heb je het al niet over mijn uitleg over de nomenclatuur van je ‘condensvatje’. Die kou hebben we wel weer uit de lucht! Ik laat aan duidelijkheid niets te wensen over, waar er sprake over kan zijn van onduidelijkheid, het is vooralsnog weer aan jou om daar opheldering aan te geven.

Alhoewel ik met het schema op zijn juist bekeken heb (lezen); in de merites denk te snappen waar jij de verkeerde afslag in de natuurkundige zin hebt genomen.

Verhelder me het feitelijk werkings princiep van dit schema zoals jij het bedoeld hebt, en ik zal gepast antwoorden.

Zeg het effe ook als je geen tijd hebt, dan wacht ik even met een verdere natuurkundige beschouwing.
Alhoewel jij graag wil beweren dat ik me niet moet bemoeien met iets waar ik geen verstand van heb.

De wereld draait toch wel door, ook zonder ons.

Groet, Cp

Ps.
O, ja, die Jager. Zit nog niet helemaal in de herenstand. Welk een attitude. Onzin en zo.

Zie:

http://www.oogstwijzer.nl/

http://www.dwaanlitte.nl/

http://www.solarnor.com/

Wie? Krijg er zowat hersenreuma van, maar lijkt weer op zo een verkoper. En ik zit nog niet eens in Spanje, maar gewoon boven de Moerdijk.

Kan iemand de laatste tussenkomst van CP vertalen naar gewoon nederlands??

Hans

"Ik snap er niks van" ??

Daar gaan we weer!

“Kan iemand de laatste tussenkomst van CP vertalen naar gewoon nederlands??”

Dat wordt lastig, in gewoon Nederlands wordt dat met een hoofdletter geschreven! En met een vraagteken.

Hier blijkt de vraag naar een aangepast soort Nederlands om naar een begripsniveau te willen komen. Het feitelijk lezen lukt wel, maar het interpreteren/begrijpen in zijn algemeenheid is kennelijk een probleem. Hetgeen nog eens ernstig verstoort lijkt te worden door de persoonlijke opvatting, en de acceptatie van dat fenomeen.

Kan gebeuren, en daar niemand anders het tegendeel bevestigd middels een andere vertaling, maar een hernieuwde poging.

Stap 1:

Klik de hier op de site geposte tekening ‘drukloos.pdf’ , 15,80 kB d.d. 04-06-2006 22:16 aan.

Stap 2:

Is wat je dan ziet de bedoeling om het zo uit te voeren?

Stap 3:

Beschouw dan dat gedeelte van mijn tekst, welke me toch een zuiver technische beschrijving lijkt:

-Links wat lijkt op een hergebruikte indirect gestookte boiler, en dan aangepast op de vraagstelling van deze staart.

Vervolgens in het midden een vlotterbak (die zeer verwarrend niks van doen heeft met de bovenste leiding), uitsluitend aangekoppeld op de onderste leiding.

En vervolgens uiterst rechts een vat met een dompelpijp en een overstort. In de onderste leiding van hier af naar de boiler, die ook als WW te beschouwen is, zit dan ook nog een kraan. Waarvan de functie ook niet duidelijk wordt.-

Dit in relatie tot het volgende citaat:

“CP

Kan jij nu niet gewoon nederlands schrijven en je tot de techniek beperken, zonder al dat proza? Jou tussenkomsten zijn verdomd vermoeiend om te lezen.”

Stap 4:

Zie vast te stellen welke kwalificatie eerder op deze site gedebiteerd aangaande installateurs, in meerdere draden en niet van mijn hand (dat vooral) het meest passend is, bij het niet begrijpen van een dergelijk stukje simpele technische tekst door een installateur. Dat men qua capaciteit verzand in het overige proza, a la. Was ook al eens opgemerkt in een andere draad, dat door een lezer lastig te lezen zijn van mijn ‘tussenkomsten’, ik doe niet anders dan het citeren van de opmerking waar ik op reageer. Dat als geleuter te bestempelen is geheel en al voor conto van degene die die opmerking gemaakt heeft, waarbij opgemerkt dat het meestal zijn bijdrages betrof… . Maar de technische pointe te missen?

Als ik participeer in een forum, dan neem ik daar aan deel. Waarbij ik kan opmerken dat ik mijn bijdrage niet wens te noemen tussenkomsten, want dat is geenszins mijn bedoeling. Wellicht dat het wel zo ervaren wordt, maar dat is niet mijn probleem.

Ik voel me zeer wel bij een oud Hollands gezegde “Zonder moeite vaart niemand wel” en een wel heel fraaie onderregel van een collega- forist (op een ander forum) : “Stilstand is lullig, vooruitgang kost moeite”

Stap 5:

Lees en herlees de draad eens intergraal (aan een stuk) opnieuw door!

Stap 6:

Volgt van zelf!

Groet, Dik Trom

Euh, Cp

Ps. ik had de een na laastste posting ook heel kort kunnen beantwoorden. Zou alleen minder gezellig zijn geworden.

Arnold,

["Ik snap er niks van" ??]

Leuk die glimlach. Kost trouwens minder energie dan een vertrokken gezicht. Ecologisch zeer verantwoord dus. Hulde!

Maar wie en wat citeer je nu en van wanneer?

Groet, Cp

" Ps. ik had de een na laastste posting ook heel kort kunnen beantwoorden. Zou alleen minder gezellig zijn geworden. "

Ja, die oerhollandse gezelligheid. Maar 't was wel leesbaarder geweest.

Hans,

“Ja, die oerhollandse gezelligheid. Maar 't was wel leesbaarder geweest.”

Ga uit van ‘oer-Hollandse’ qua leesbaarheid.

Wordt 'begripsvermogen’ misschien heel voorzichtig de volgende stap? Al was het dan alleen maar eens de technische onderbouwing van de zaak?

Groet, Cp

CP

Mogelijk begrijp jij het schema niet, maar het werkt anders perfect. Het is overigens geen schema van mij maar van een landgenoot van jou die al ervaring had met dit soort systemen toen jij nog in de luiers lag.

Hans

Hans D.,

”Mogelijk begrijp jij het schema niet, “

Dat zal wel meevallen, voorlopig reageer je niet inhoudelijk op het zeer laagdrempelige stappenplan, zulk een dom Nederlands bezig toch niet?

“maar het werkt anders perfect. “

Zal best, maar naar je eigen wens mis ik nog steeds inhoudelijke onderbouwing!

“Het is overigens geen schema van mij maar van een landgenoot van jou”

Ja, nou en? Lekker makkelijk om d’r zo maar weer uit te komen. Eerst gepubliceerd als zijnde gepubliceerd schema van jou en toen weer niet, en nu weer als landgenoot van mij, ja daaag!

“die” ja, dat willen wij nu ook allemaal van jouw weten wie dat dan was (conform je eigen opstelling in andere zaken). Dus dat recht om dat te weten heeft welk forum deelnemer dan ook. Het is aan jou daar wat mee te doen… .

“al ervaring had met dit soort systemen toen jij nog in de luiers lag.”

Welaan Hans,

Als je nu nog iets van zinnen naar mensen wilde mee geven, ook in deze casus geef je weer geen onderbouwing van zaken!

Ik ben toch wel benieuwd hoe oud ik mag zijn, en of dat het me ooit nog eens gegeven mag zijn samen nageslacht te mogen bekomen.

En als dat zo mag zijn, idd graag buiten de intermenselijke kilheid van een opgelegd fascistoïde PH directoraat!

Groet, Cp

CP

Zodra je voor mij verstaanbaar nederlands praat, wil ik nog wel eens een poging doen. Ik heb echt geen zin jou gewauwel vol dubbele bodems te proberen te doorgronden, ik ben je tenslotte ook geen verantwoording verschuldigd.

Hans

Geacht Forum,

Excuses voor de mogelijke overlast, en het off- topic zijn van mijn bijdrage. Maar het gaat hier wel om essentiële waarden, die toch ook wel van belang zijn voor het existeren van dit forum, en haar toekomst.

“CP

Zodra je voor mij verstaanbaar nederlands praat, wil ik nog wel eens een poging doen. ”

Hans, snap je nu nog steeds niet dat je door zo een stelling je eigen beperking wel heel duidelijk nog eens onder een vergrootglas legt? Je wilt alleen maar verstaan wat in jouw beleving (eenoog, PH dictatuur) past. En dan is praten nog iets anders dan spreken, zeker in het Nederlands. Dus laat die poging maar zitten.

“Ik heb echt geen zin jou gewauwel vol dubbele bodems te proberen te doorgronden,”

O o o, wat een stoere taal! In de zuivere technische zin ga je de inhoudelijke discussie ook al uit de weg, dus je onderbouwd in die zin zeker niet waar ik ‘wauwel’. En je ging al een paar keer kopje onder! Waar er sprake is van dubbele bodems, dan afficheer je zelf als een slechte pizzabakker door een gebrek aan natuurkundig inzicht. Is het je nooit opgevallen dat niemand je daarin bij treed?

Ik heb er geen moeite mee om dat eindelijk eens te uiten, de consequenties te aanvaarden.

Ik prik daar alleen maar doorheen, je laatste inbreng is eigenlijk een anders ingevulde reactie van de standaard installateur die door de klant het vuur aan de schenen is gelegd. Het is toch erg verdrietig als ze daar maar weer mee weg komen… .

“ ik ben je tenslotte ook geen verantwoording verschuldigd.”

Daar zit je ook goed mee fout! Minstens waar het mijn beleving qua waarden betreft. Daarom kom je waarschijnlijk ook nooit aan de norm. Je snapt alweer niet dat als je de volgende niet onderbouwde tekst naar iemand slingert, je natuurlijk wat terug krijgt:

“ een landgenoot van jou die al ervaring had met dit soort systemen toen jij nog in de luiers lag.”

Als je van een dergelijke denigrerende tekst het fascistoïde karakter niet herkent, en dat klinkt heel hard, dan moet je maar eens met een vergelijkbare stelling geconfronteerd worden op jouw persoon, misschien versta je dat eens:

Een baard- apige geitenwollensokkenfiguur met Jezus slippers en ingroeiende teennagels als de hier fungerende milieuextremist zich een attitude aanmeet op basis van een kennisniveau, wat praktisch gezien eigenlijk ook wel tegenvalt, maar niet tegenstaande, uit ecologisch standpunt, elk ander levend wezen veroordeeld tot het toepassen van het PH directief, en, uit dier voege, een elk die daar niet aan voldoet, te veroordelen tot hel en verdoemenis.

Waarbij opgemerkt kan worden dat de integriteitsfactor zeer verstoord blijft door het feit, dat waar betrokkene het ideëel voor zijn eigen woonstee voor elkaar heeft, dat voor mij niet te ontkoppelen is, dat dit mede gegenereerd is door een welstand, mede verkregen door traceerbaarheid(en hard werken, dat vergeet ik ook niet) en een zeer zware koppeling aan persoonsnaam en vermelding op deze site, alsmede het gebruikte mail adres, wat ook direct niet zuiver is.

En zo een joker die gaat over mij wat vinden. Dus niet!

Daar ga ik niet van schrikken, wat een held!

Groet, Cp

Aan allen

Als iemand het schema niet begrijpt, mag ie me altijd om uitleg vragen.

Hans

==omdat de discussies plots niet meer bleken te gaan over houtkachels en vloerverwarming werden een aantal stukken uit deze vraagstaart weggeknipt. bedankt voor het begrip. joris==

Is het misschien geen goed idee om de warmtewisselaar aan de buitenzijde van de rookgasafvoer te plaatsen?
bv koperleiding om de rookgasafvoer heen met een kleine afstand tussen de koperleiding en het rookgaskanaal?
Hierdoor geen last van vervuiling van verbrandingsgassen, geen invloed op verbranding, geen condensvorming aan binnenzijde rookgaskanaal.
Aangezien er niet zo veel vermogen en warmte nodig is kan je op deze manier een groot VO realiseren waardoor er dus wel gebruik kan worden gemaakt van stralingswarmte en je geen last hebt van eventueel stoomvorming.

Gr bas

Ik heb dit ergens gezien bij een duitstalige firma die schouwpijpen produceert(geen inox buizen). Een gecompartimenteerde schouwpijp. Twee kamers, 1 voor de rookafvoer en 1 voor de aanvoer van opgewarmde buitenlucht voor de verbranding. In deze aanvoer zijn koperbuizen gemonteerd die fungeren als warmtewisselaar.Ik ga trachten dit terug te vinden op internet.
Mon

“==omdat de discussies plots niet meer bleken te gaan over houtkachels en vloerverwarming werden een aantal stukken uit deze vraagstaart weggeknipt. bedankt voor het begrip. joris=”

Dat was niet helemaal de ware realiteit aangaande de inhoud, het door mij gepubliceerde veilige schema
is nodeloos verwijderd, wellicht op basis van een appreciatie naar een absolute pasiefhuis adept. Het zou de heer Gansemans zeer sieren deze draad te herstellen.

Het zou recht doen aan mijn uitnodiging aan de heer HansD. zijn nadere natuurkundige uitleg van het schema, wat niet van zijn hand bleek te zijn, gestand te doen.

Erger is nog, dat door de selectieve misser van de heer Gansemans, een wel verantwoord en veilig schema verwijderd is, maar dat is door voornoemd gebrek niet meer voor een ieder te duiden.

Ik ben zeer benieuwd tot in hoeverre het recuperatieve- en integere vermogen van de organisatie achter deze site zich strekt.

Ik ga mij natuurlijk geen enge gedachten in het hoofd halen als ware er een soort van afhankelijkheidscultuur.

Groet, Cp