Houtkachel met waterregister enkel in de schouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is de beste keuze bij een houtkachel met waterverwarming, een systeem met een waterregister (of 2) in de schouw, d.w.z. enkel de lucht in de schouw gebruiken als warmtebron, of een kachel welke een waterregister in of nabij de haard heeft waarbij de warmte direct wordt onttrokken?

Het 1e lijkt mij beter,

Kun je in het algemeen stellen dat een kachel met de laagste rookgastemperatuur aan de uitgang van de schoorsteen het beste rendement heeft, of geldt dat alleen voor het 1e type

(Het 2e kan de verbranding toch verstoren?)

Mvg Arnold

Reacties

He , ik kom hier zomaar binnenvallen , maar ik zit met een vraagje in ongeveer dezelfde richting , en misschien heeft een van jullie wel een tip .

Als houtsnijder en meubelrestaurateur heb ik een weliswaar kleine , maar toch constante aanvoer van massieve , droge , europees hardhout houtresten . Ik kan die wel tussen de mulch kappen , maar met de steeds hogere energiefactuur zou ik die resten liever opstoken en er mijn atelier (ongeveer90 m³)mee verwarmen . Nu heb ik enkele jaren terug eens een prachtige oplossing gezien , een atelierkacheltje met enerzijds een optimale verbranding en anderzijds een buissysteem achteraan dat je op je bestaande cv kon aansluiten (wel met expansievat tussenin ) om warmte terug te koppelen . Alleen zijn we ondertussen verhuisd en is de folder zoek . Heeft iemand weet van of ervaring met dergelijk systeem ? bedankt