houtsoort voor onverduurzaamde daktimmer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

De zoektochten in dit forum, de site van het houtvoorlichtingscentrum, de site van VIBE, e.a. ten spijt, is mij nog niet erg duidelijk welke betaalbare houtsoort in aanmerking komt voor een onbehandelde houtskelet- of dak-constructie. "Indien juist gebruikt, kan hout perfekt onbehandeld blijven", lees je vaak. Wat "juist gebruik" dan precies inhoudt, wordt er niet zo duidelijk bijgezegd.

In dit forum stal ik reeds het idee om tengellatten en panlatten voor ons nieuwe dak toch maar in groen gedrenkt te nemen (Alles buiten het Celit 4D onderdak), terwijl ik de binnentimmer onbehandeld zou laten.
Ik leerde er tevens dat Robinia een goede zaak zou zijn, maar dit hout werkt moeilijk (splijten..) en ...betaalbaar??

Zowat elke offerte wordt ingediend met gedrenkt hout, meestal Douglas (Oregon). Mijn vraag naar dakwerkers om onbehandeld hout te gebruiken wordt nog steeds met ongeloof beantwoord. Volstaat het om eenvoudigweg Douglas zonder behandeling te gebruiken. Kan ik met een gerust hart / geweten aan dergelijk avontuur beginnen?