HR: + of TOP?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Binnenkort schakel ik over van een oude stookolieinstallatie naar een nieuwe gasinstallatie voor warm water en CV. 2 offertes werden weerhouden, 1 voor een HR+ ketel (Buderus Logano G124X met Junkers doorstroomboiler) en 1 voor een HRtop ketel (condenserend; Renova Bulex Thermomaster F28E). De installatie staat in de kelder, de rookgassen worden afgevoerd via een gemetste schouw, lengte ong 12 a 15m. Er zal dus gewerkt moeten worden met een flexibel door de schouw. Tot zover...
De leverancier van de HR+ ketel beweert dat het plaatsen van een condenserende ketel nutteloos is omdat hij weinig of niet zal condenseren en aldus niet het beoogde rendement zal behalen. Dit ondemeer om reden van de hoge gemetste schouw; en de overdimensionering van de bestaande (oudere) CV installatie zelf. Deze draait nu op een 70/90 regime (denk ik...). De andere leverancier ziet hier geen graten in en belooft een goed werkende en wel degelijk condenserende ketel.
Wie moet ik geloven en wat zal - prijsverschil buiten beschouwing gelaten - hier de beste oplossing zijn? Alle info is meer dan welkom!