HSB: houten of gemetste binnenmuren?

Ik hoor graag van ervaringsdeskundigen of je voor een HSB voor houten binnenmuren zou gaan, of voor muren in snelbouwsteen. 

Voordeel hout: snel en droog af te werken / leidingen makkelijker weg te werken

Voordelen snelbouw: geluidsisolatie en meer massa creeren

Het gaat over een gelijkvloerswoning, dus er zouden geen binnenmuren op een houten roostering komen

Reacties

Zelf vind ik dat je ook in snelbouw je leidingen ook eenvoudig kan installeren ;-).  

Tijdens de bouw is het voordeel van hout, dat je het bij 1 set van aannemers kan houden wat sneller werken bevordert.  Ga je idd voor snelbouw heb je ook de metser en stukadoor nodig die dan tussen de andere aannemers door zullen wandelen (en verschillende aannemers samen op de werf is een uitdaging ;-)).

Op termijn blijft vooral de massa over.  Heb je die nodig voor betere binnenklimaat of voor geluidsdichting tussen kamers?  Gebrek aan massa (al is die vloer al mogelijk voor massa, afhankelijk van de opbouw), kan je opvangen met meer isolatie.  Probleem met geluid kan je opvangen met slimme ruimte-indeling (geen ruimtes die elkaar storen naast elkaar) en natuurlijk kan je houten muren ook best geluidsdempend maken.  

Of ook: soortelijke massa van fermacell is ongeveer de massa van een snelbouwsteen; 

Ik zou als nadeel ook melden dat je aansluitingen metselwerk-hout krijgt: ik verwacht dat dat op termijn wat zal werken en op de randen barsten kan geven; dat is geen structureel probleem maar esthetisch en eventueel een oorzaak dat geluid toch tussen ruimtes geraakt (al kan ik dat laatste niet hard maken). 

Dus als je 2 zijdig Fermacell 12.5mm (en aan 1 kant nog eens 15mm OSB) hebt, dan ga je dezelfde massa hebben als met snelbouwstenen?

Ik ga (waarschijnlijk) zelf bouwen. Maar ik haat stof ;-) 

toen ik het neerschreef maakte ik bijna dezelfde redenering ivm massa; Maar fermacell is er ook in 1cm ipv 1,25cm ;-).

En bij de snelbouw heb je nog een cm pleisterwerk langs beide kanten.  En snelbouw neem je snel 9cm(?); naar massa kom je zo wel snel bij een verschil van 3 tot 4 keer (en niets dat je tegen houd een zwaardere snelbouw te nemen). Het verschil zal altijd significant zijn denk ik.  Of dat daarom beter is weet ik niet.  Zeker ivm energieprestatie; de grootste winst blijft isolatie.  Ik ga er maar van uit dat je naar passiefhuisnorm isoleert.  Dan speelt het beweer ik niet zo veel rol.  

Walter