Infrarood lamp als verwarming in de badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vorige maand was ik op vakantie in Spanje. In de badkamer had men in het plafond een infrarood lamp gemonteerd. Dit is hetzelfde type lamp dat men ook wel eens voor rheuma gebruikt.

Als je een bad wou nemen stak je gewoon de lamp aan en je had instant warmte.

Het mooie van dit systeem is natuurlijk dat je een normale verwarming op 20 graden in de badkamer kunt installeren. Je steekt de lamp alleen aan als je de extra warmte nodig hebt. Met een verbruik van 150 W is de extra kost minimaal.

Ik dacht hieraan in combinatie met b.v. vloerverwarming.
Deze geeft een lekker verwarmde vloer, maar als je de temperatuur op een behaaglijke 26 graden wil krijgen duurt het uren.

Een leuk bijkomstig voordeel is wanneer je 's nachts even naar de badkamer moet. Dan steek je de IR lamp aan en je krijgt een zacht licht i.p.v. het te heldere licht van de normale lamp.

Een nadeel van de lamp is wel dat de badkamer lichtrood wordt verlicht en daardoor een beetje de sfeer van een baankafee krijgt.

Maar het is toch iets om eens over na te denken...

Reacties

Heeft iemand al ervaring met infraroodlampen? Waar verkopen ze die in Belgie?

Mijn badkamer is later bijgebouwd achter de keuken in de tuin, heb 3 buitenmuren, een plat dak en overal tegels, ook in de keuken. Heb het al wat geisoleerd maar het is nog steeds koud in de winter. Moet mijn radiator al van 4u aanzetten om tegen 7u een aangename temperatuur te hebben. Het koelt ook zeer snel af. Denk dat het efficienter is om voor die 15-20 min met infrarood te verwarmen.

Op de amerikaanse site http://www.morelectric.com/comfort.htm onder Radiant (Infrared) zijn er wat opties. Ben meer op zoek naar een infraroodlamp met ventilator zie B560 op http://www.infraredheaters.com/bathheat.htm
Mag eventueel ook iets vergelijkbaars zijn.

Bedankt,
Eric

Beste Eric,

Alles wijst erop dat jou aanbouw slecht geïsoleerd is.

Ik ddenk dat een infraroodlamp wordt opgezet tijdens het douchen, waarbij je in de straling staat. De badkamer wordt dus niet verwarmd. Je kan het vergelijken wanneer je bij -10°C in de zon zit met een T-shirt.

Groeten

Jeroen

Jeroen, ik weet dat het slecht geisoleerd is en kan er voorlopig niets aan doen. Ik ben aan het kijken voor een tijdelijke oplossing.
Ik weet ook hoe het voelt, heb een paar keer onder zo'n douche met infraroodlamp gestaan.
Het water van de douche verwarmt de lucht toch ook?

Hoe efficient zijn infrarode quartz-stralers?

hallo

We hebben ook besloten om zo een infrarood verwarmingstoestel in onze badkamer te plaatsen, en we kunnen het aan eenieder aanbevelen. Een heerlijke instante verwarming, zalig gewoon en dan nog weten dat het zoveel minder in verbruik is dan onze vorige electrische blazer !

We hebben ook een bedrijf gevonden in België die het verkoopt (zeer vriendelijke mensen trouwens) bekijk het eens op hun website www.rookkamer.be

Een echte aanrader voor iedereen die nog twijfelt !
warme groetjes
nadine