isolatie binnenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

met grote belangstelling lees ik de artikels op dit forum.
Zelf zijn we een rijwoning aan het renoveren en zit ik met de volgende vragen:

Ten eerste: aan NO kant bevindt zich de voorgevel van de woning die bestaat uit een baksteen muur van 27 cm met een luchtspouw van een paar centimeters.(zo was het toch met de achtergevel dus veronderstel dat dit ook zo is met de voorgevel. er is dus geen isolatie aanwezig, nu weet ik dat isoleren beter langs de buitenkant gebeurt maar wat als dit niet kan/mag (omwille van voorgevel die dan 15 cm meer zal uitsteken als de buren...)Ik veronderstel dat het dan beter is van aan de binnekant te isoleren dan niet te isoleren omwille van gevaar condensatie? Hoe isoleer ik dan het beste lmangs de binnenzijde?
Ten tweede: gaan we aan de achterzijde uitbreiden. Tussen de 2 muren van de buren ( aan de ene kant is er tegen deze muur gebouwd en bevindt zich de living van de buurman maar niet over de gehele lengte van deze muur dus een stuk is buitenmuur, aan de andere kant dezelfde situatie een deel living van de buren en een deel buitenmuur). De 2 muren zijn massieve muren ( 1,5 baksteen aan de ene kant en 2,5 baksteen aan de andere kant. Nu is de opzet om tegen deze muren isolatie aan te brengen en daartegen een binnenmuur van 14 cm snelbouw op te trekken. (isolatie is geëxtrueerd polystyreen, ik weet het, niet echt milieu vriendelijk.) Moet er tussen deze isolatie en de snelbouw een dampscherm komen?

met vriendelijke groeten
JO