Isolatie Leien mansardedak zonder onderdak

Dag forumleden,

 

graag had ik jullie mening gevraagd:

wij hebben een mansardedak, waarvan we het verticale deel hebben gestript om dit te isoleren (verticaal deel gaat over in een plat dak, dat reeds geisoleerd is).

Tegen de balken zijn langs buiten verticale planken bevestigd, en daar tegen meteen de leien. Er is dus geen onderdak.

Er zat reeds niet zo goed geplaatse rotswol in die we hebben verwijderd en alle balken, planken zijn nog in goede staat.

Dak ligt op 14m hoogte, dus leien er eventjes afhalen en weer opleggen is niet direct een optie.

 

Kunnen we dit isoleren zonder onderdak? Het dak is nagenoeg verticaal en de leien overlappen veel en sluiten goed aan, dus is er dan nog veel kans op regen of sneeuw die eronder wordt geblazen?

 

We zouden isoleren met houtwol, dan langs binnen dampscherm, regelwerk, osb, gyproc. Of kan dampscherm weg als we osb goed aftapen?

 

Alvast bedankt aan ieder die mee wil nadenken!

Jelle

Reacties

Hoe hoog zijn die wanden die je wil isoleren? Zijn die verticale planken zowat aansluitend of bedoel je gewoon latten? Maken die planken zowat een wand, zijn die als onderdak te zien.  In sommige landen leggen ze planken als onderdak.   Goed gemonteerd voeren die het overgrote deel van het water dat door de leien komt af.

Door een wand komt altijd vocht, al was het maar door condensatie in bepaalde delen van het jaar.  

Een onderdak heb je om dat vocht af te voeren en de isolatie droog te houden.  

Zonder onderdak zal er dus extra vocht in de isolatie en constructie komen en heb je eventueel problemen dat dat vocht onderaan slecht wordt afgevoerd.  Hoeveel vocht zich kan ophopen onderaan hangt dan weer af van de hoogte.  

Wat was de status van de oude isolatie, hoe lang was die er al?   Is er een onderdak in de rest van het dak? 

 

Hoi,

Het zijn horizontale planken, mijn excuses. Ze liggen dicht tegen elkaar. De leien overlappen elkaar ook goed en zijn in goede staat.

De staat van de oude isolatie was ok, maar deze was geplaatst zonder damprem aan de binnenkant en zeker niet voldoende aansluitend ...

 

De bovenkant van het dak is epdm met daaronder isolatie, dan vermoedelijk een dampscherm, dan houten platen en dan de houten draagstructuur.  Allemaal nog in goede staat.

Als we de zijkanten damopen zouden isoleren, kan het vocht dan niet weg langs binnen en buiten? Ervan uitgegaan dat er een minimum aan vocht binnenkomt? Of is dat een illusie?

 

Groeten

Jelle

 

Als het echt planken zijn lijkt me dat voldoende als de opp niet te groot is.  Ik zou altijd langs binnen wel dampdicht isoleren.
 

Dat is zeker geen illusie maar integendeel een goed idee.

Als je isoleert met houtwolplaten tot tegen de beplanking en onmiddellijk onder die isolatie bijvoorbeeld een osb beplating aanbrengt waarvan je de naden afplakt dan lijkt mij dat een zeer goede oplossing die een groot energetisch voordeel zal opleveren zonder risico op vochtschade.

Er is dan voldaan aan de regel dat de buitenkant meer dampopen moet zijn dan de binnenkant. Bovendien werkt houtvezelisolatie vochtregulerend en kan het eventueel wat vocht opnemen en terug afgeven zonder schade te veroorzaken.

 

Super, bedankt voor jullie reacties.

Als ik langs de binnekant een damprem van osb aanbreng dan kan ik daarop een wapeningsnet plaatsen om daarop te lemen en dan zal het zeker luchtdicht zijn lijkt mij.

Groeten,

Jelle

Ik weet niet wat je dan met dat wapeningsnet bedoelt maar sowieso is pleisteren op een osb plaat niet aan te raden.

Ik zou dan eerder overwegen om eerst op die osb-beplating nog een houtvezelplaat aan te brengen waarop je wel kan pleisteren. 

Ander idee, als je nog niet begonnen bent: een laag Gramitherm (grass ipv hennep; zie bijv. https://www.ecobouwmaterialen.be/detail.php?hc=8&cc=34&sc=0&id=618&tite…) tegen het hout en dat dan met leem bewerken. 

Alternatief is houtwol- of kurkplaten (ook goed voor geluidisolatie als je dat nodig hebt).