Isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik volg met veel interesse het bericht mbt de opbouw van een 'geisoleerde vloer', en heb een analoge vraag mbt de opbouw van een 'geisoleerd plat dak'. Uit mijn cursus die ik bij het VIBE gevolgd heb herinner ik mij nog dat er een verschil is tussen een warm en een omgekeerd warm dak, maar ik voor zover ik het nog herinner, is de keuze voor een nieuw op te bouwen plat dak snel gemaakt, en wordt daar vooral een gewoon warm dak gebruikt.
Momenteel liggen op mijn plat dak predallen van een 6 cm met daarop opstortbeton van 10 cm.

Mijn vraag ik nu, hoe ga ik verder ?
Volgens de architect heb ik volgende mogelijkheden :
a) uitvullen met isolerend beton (vb isobet of gelijkaardige), en zorgen dat de nodige helling daarin kan worden verkregen.
b) uitvullen met hellingschape + daarna afwerken met isolerende platen, welke zowel rotswol, EPS, PUR of weet ik wat er nog allemaal kan. Eenmaal de hellingschape geplaatst is , komt er een dampscherm op waarna de isolatieplaten kunnen worden voorzien.

Na of a) of b) werken we verder af met EPDM of roofing.
(eerste vraag : kan ik in b) omgekeerd werken, dus eerst platen en dan hellingsbeton ?)

Mijn grootste bezorgdheid is dat ik vrees veel te veel isolerend beton nodig te hebben om aan een deftige isolatie te geraken.
Anderzijds heb ik technisch op het verste afwateringspunt minstens een hoogte verschil van 8cm nodig tov het laagste punt (rekening houdend met een helling van 1cm/m).
Beide gecombineerd (zorgen voor minstens 10 cm isolerend beton, tov helling) zou mij op het hoogste punt minstens 18 cm isolerend beton laten storten. Sorry maar wat mij betreft is een plat dak met een dikte van 6 + 10 + 18 + afwerking met EPDM toch ietsje van het goede te veel.

Is er bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om andersom te gaan werken : op de opstortbeton die er nu ligt, leg ik isolerende platen met een dikte van een 6 tal cm. Daarboven begin ik met een op het laagste punt 3 cm (mag minder ook ?), en op het hoogste punt 11 cm isolerend beton (of in dit geval misschien zelfs helemaal niet isolerend wegens reeds voldoende isolatie eronder ?). Ik win daar inderdaad slechts (6 + 10 + 11 + 6) 1 cm mee, maar ik denk dat ik dan wel een betere isolatie bereik.

Om het nog een ietsje ingewikkelder te maken : de constructie vereiste een heel zware stalen poutrel die momenteel nog 3 cm boven de top van het stortbeton op steekt. Deze poutrel komt inderdaad uit op het laagste punt, dus als ik zorg voor een isolerende plaat van 6 cm, dan zal ik daar toch ook al opnieuw een 3 cm boven de ligger uit komen, waarboven er dan nog een 3 cm laag isolerend beton komt.

Ik heb voor de rest wel alle voorzorgen genomen om koudebruggen mbt dit plat dak te vermijden, dus overal netjes foamglass voorzien, dus ik wil nu niet mijn hele investering (als je wil weten wat 35 lopende meter perinsul kost.....) teniet doen door een foute verder opbouw te voorzien, daarom graag jullie deskundige mening.