isolatie pré WOII -gebouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hello all,

Als alles goed gaat heb ik morgen een optie op zak voor de aankoop van een loft. De loft is een duplex van om en beide 80m3, vlak onder het dak.

Het is een renovatieproject, waarbij de bestaande structuur zoveel mogelijk gespaard zal blijven. Dat betekent ook de bestaande buitenmuren (2buitenmuren), en die dateren van voor de 2e wereldoorlog. De buitenmuur aan de oostkant, zullen voor 70% uit k1,3 ruiten bestaan (de tweede buitenmuur heeft geen ramen). Naast de nieuwe vensters, is de enige geplande verbetering in isolatie, de isolatie van het dak (welnu, dat zal ook maar het minimum zijn: 12cm vermoed ik). De loft zal casco (wind- en waterdicht) opgeleverd worden. Ik zal dan ook de hand vrij hebben om zelf ernstig te renoveren.

Mijn eerste gedachte is : nou, hoe minder ik moet betalen voor mijn energierekening, hoe beter. Dit, samen mijn mijn groen hartje maakt dat ik absoluut geen probleem heb om serieus te investeren in isolatie en desnoods een zonneboiler.

Mijn vraag is nu, is dit wel een investering en niet eerder geld uit de het raam gooi (geld dat ik aan betere duurzame investeringen kan besteden)?
De redenen waarom ik er aan twijfel om 20 cm isolatie te plaattsen zijn :
- de isolatie kan enkel gebeuren aan de binnenkant, tegen een zeer oude bakstenen muur.
- De oostkant bestaat in de eerste plaats reusachtige ramen, waardoor de isolatievlakken eerder smalle 'isolatiepilaren' zullen zijn, dan volwaardige geïsoleerde muren.

O ja, nog 2 belangrijk details:
-de loft zal enkel door mij bewoond worden. Tijdens de werkdagen is er dan ook niemand thuis.
- de loft wordt van mijn onderbuur gescheiden door een betrekkelijk lichte vloer (houten vloer, met geluidsisolatie), ik verwacht dan ook dat ik een deel van zijn 'gestook' cadeau zal krijgen in de winter.

Een pint voor elke nuttige aanwijzing ! :-)

Alvast bedankt en groetjes,

Wim