isoleren+dampremmend/doorlatend folie platte dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Om te beginnen beschik ik niet over de bouwtermen en probeer hierlangs te vertellen op welke manier ik aan de binnenzijde van het zonnige dakterras (dus platte dak) correct moet uitvoeren.
Het dakterras is voorzien van de zink en daarboven de aangelegde houten vlonders.
Onder het zink zijn er underlaymentplaten dat op de houtenbalkdragers (pakweg 150 mm) rusten.

Tussen de balken liggen de rockwool isolatieplaten van pakweg 100 mm dikte en wordt voorlopig ondersteund door de dwarsliggende houten rachels.

Sindsdien ben ik begonnen om het plafond af te werken vanuit de kamer (dus het dakterras is boven mijn hoofd) door het plaatsen van de stucgipsplaten (erna afpleisteren – goldband-). Ik ben iets meer op de helft van het plafond klaar met de gipsplaten. Maar ik kom nu het probleem tegen.
Voor de duidelijkheid dat het verhoogde dakterras (ongeveer 1 meter hoger op de bestaande muren) geheel gemetseld is door de aannemer. Dat wil zeggen dat de nieuwe gemetselde muren aan drie buitenzijde staan. De vierde grenst dus tussen deze kamer en de woonkamer.
Aan deze drie muren is geheel dichtgemaakt door het zink en de loodslabben, de vierde zijkant is voorzien van de harde kunststofplaat (naam??) dat op de horizontale rachel is bevestigd.

Aan deze (4-de zijmuur) merk ik dat de isolatie deels nat is en dat er opening is tussen de underlaymentplaten en de muur. Wat ik wel kan doen is de extra 1-laags stenen tussenin dichtmetselen. Maar dan…
Uit de verschillende bronnen via de websites kom ik niet wijzer uit namelijk de ventilatie ruimte en dampremmende folie.
Ik heb toen begrepen dat er altijd (mechanische) ventilatie ruimte aanwezig moet zijn tussen de houten platen en isolatie. NU lees ik, dat de isolatie tegen de platen aangedrukt kan worden, zodat het geheel hermetisch afgesloten wordt (dus geen kans voor het ventileren !!).
Kennelijk is dat nieuwe methode ontdekt. Kan het wel kloppen en vormt dan geen condensatie optredingen omdat het geheel “luchtdicht” afgesloten is?

Vervolgens moet een dampremmende folie bevestigd worden (nieten en de naden afplakken) aan de balkdragers. Dan de stucplaten aanbrengen.
Ik lees iets over dampdoorlatend-, dampremmende- en dampscherm- folie. Vanmiddag in de winkel zie ik een plastic rol waar uit talloze gaatjes bevinden (dampdoorlatend folie??). Dat moet ik dat dus niet hebben. Ik vraag me af of een dampremmende folie gewoon uit plasticfolie bestaat. Kan ik dat vergelijken met een “huisvuilniszak”?

Via een website lees ik duidelijk:
- de isolatie strak tegen het dakbeschot aandrukken en vermijden van ventilerende buitenlucht in deze zone
- een hermetisch uitgevoerd dampscherm aan de warme zijde van de isolatie
- de restruimte die is ontstaan tussen isolatie en dampscherm (dampremmende folie??), vormt geen enkel probleem.
(-restruimte- leid ik uit, dat de isolatiedikte van 100mm tegen de houten plaat aangedrukt kan en dat er ruimte ontstaat door de balkdragers 150 mm voor de damp…folie)

Echter moet ik toch twijfelen want ik wil uiteraard later geen problemen hebben met de schimmeloptredingen en verrotten van het hout - platen door het vocht dat mogelijk veroorzaakt is door geen ventilatie ?!?! Wat ik verder wil opmerken, is dat de vochtige buitenlucht via de loodslabben tussen het zink en muur naar binnen loopt en zal vochtoptredingen plaatsvinden bij underlayment platen. Dat is toch logisch.

Hopelijk weet u mij te overtuigen waar ik gerust verder mag afklussen.